Грип і ковід: у Києві зафіксовано першу смерть від мікст-інфекції |

Грип і ковід: у Києві зафіксовано першу смерть від мікст-інфекції

В Україні стрімко зростає захворюваність на грип та ГРВІ. За п’ятий тиждень 2024 року кількість хворих серед дітей збільшилась на 31 %, а серед дорослих – на 12,9 %, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

За тиждень з 29 січня по 4 лютого в країні на ГРВІ захворіло 226 338 українців, із них 125 556 – діти віком до 17 років. До лікарень госпіталізовані 6 924 людини, із них 4 232 – діти.

На сьогодні перевищення епідпорогу зареєстровано в чотирьох регіонах – Житомирській, Хмельницькій, Вінницькій та Чернівецькій областях. У 22 регіонах зафіксована циркуляція вірусів грипу типів А та В.  Особливістю цьогорічного епідсезону – є значна кількість так званих мікст-інфекцій, коли людина одночасно хворіє на грип та коронавірус або іншу вірусну інфекцію, зазначають лікарі.

Переважно такі випадки спостерігаються у дітей. Окрім наявності мікст-інфекції, відмічають розвиток небезпечних для здоров’я маленьких пацієнтів ускладнень, що дає грип ,.

«У нас є діти, які хворіють на ковід і грип одночасно. У нас є діти, які хворіють на підтверджений грип і супутні ентеровірусні інфекції. І, звичайно, ми бачимо ускладнення у виглядів отитів, синуситів.  Отити важкі бувають, навіть із проривом барабанної перетинки», – розповіла в інтерв’ю ТСН заступниця медичного директора Броварської багатопрофільної лікарні Наталія Волошина.

На початку лютого першу смерть від мікст-інфекції було зафіксовано у Києві. За даними ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ», померлий (дорослий пацієнт) хворів одночасно на COVID-19 та грип типу А. Крім того, з 29 січня до 4 лютого в столиці було зареєстровано ще 4 летальних випадків (всі – серед дорослих): один від ускладнень COVID-19 і три від грипу А.

Загалом за цей же період в Україні зафіксовано 13 летальних випадків від грипу та 28 летальних випадків через ускладнення від COVID-19. Всі померлі не мали профілактичних щеплень проти грипу та коронавірусу, зазначають у МОЗ.

Чи очікувати на шкільний карантин?

Захворювання на грип або відразу на кілька ГРВІ (у випадку мікст-інфекції) може завдати здоров’ю дитини значної шкоди.

Підхопити грип чи ГРВІ  не складно в  дитячих колективах – дитсадках і школах. Щоб запобігти збільшенню захворюваності, за останній тиждень чимало регіонів починають переводити школярів на дистанційне навчання. Зокрема, на онлайн-формат переведені 42 школи у Волинській області, 28 шкіл – у Кіровоградській, 74 школи – у Рівненській, 34 школи – у Львівській. Також на «дистанційку» перейшли школи у Сумах та Мукачеві. У Києві попередили, що у випадку подальшого зростання захворюваності серед дітей столична адміністрація буде вимушена вдатися до аналогічних заходів і перевести дитячі навчальні заклади на онлайн-навчання.

Утім, більшість шкіл в Україні продовжують працювати в офлайн-форматі. Водночас лікарі закликають дорослих уважно ставитися до стану здоров’я дітей і за перших же симптомів захворювання (підвищення температури, кашель, біль у горлі, нежить) залишати дитину вдома. Це не тільки дасть змогу запобігти поширенню інфекції в дитсадку або школі, а й зменшить ризик ускладнень у самої дитини.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип чи іншу ГРВІ?

Варто серйозно поставитися до лікування хворої дитини, одразу звертатись до лікаря, не займатись самолікуванням. За перших ознак ГРВІ важко визначити без спеціальних аналізів, яка саме респіраторна вірусна інфекція потрапила до організму. Для самоконтролю, перед консультацією з лікарем, можна зробити домашній швидкий тест для якісного виявлення антигенів коронавірусу (SARS-CoV-2) та вірусів грипу А та В в організмі.

COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину, у обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до летальних випадків. Після проведення тестування з отриманими результатами слід звернутися до лікаря, який встановить остаточний діагноз і призначить противірусне лікування.

Чому важливо звертатися до лікаря за перших симптомів ГРВІ чи грипу?

Прийом противірусних препаратів лікар може призначити відразу при появі перших симптомів: це дає можливість знизити вірусне навантаження на організм і значно полегшити перебіг захворювання. Існують противірусні засоби широкого спектру – такі, які діють одночасно на віруси грипу, ковіду та інших ГРВІ.

Одним з таких на українському ринку є противірусний препарат на рослинній основі з діючою речовиною протефлазід. Він містить флавоноїди – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію і не пригнічують імунну систему та можуть бути рекомендовані для пацієнтів будь-яких категорій – у тому числі, для людей із хронічними захворюваннями та дітей від народження.

Як лікувати дітей від ГРВІ, грипу чи COVID-19?

Для дітей це спеціально розроблена форма – сироп Флавовір. Флавоноїди, що входять до складу сиропу  продемонстрували противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й пригнічення реплікації вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу призупиняти їх внутрішньоклітинне розмноження. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, що сприяє полегшенню перебігу захворювання та зниженню ймовірності розвитку  ускладнень.

Таким чином, при появі симптомів вірусної інфекції або якщо відбувся контакт з хворим на COVID-19 важливо не втрачати час на самостійне вирішення проблеми, а звертатися за медичною допомогою. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від небажаних наслідків захворювання.