У дітей, народжених восени, підвищений ризик алергічних захворювань | Smart Mama 2024

У дітей, народжених восени, підвищений ризик алергічних захворювань

Кількість випадків харчової алергії у дітей невпино зростає. Наприклад, в США від харчової алергії страждає 8% дітей, з яких 40% мали важкі її прояви (госпіталізація, прийом препаратів). Вчені постійно намагаються з’ясувати якомога більше факторів, які впливають на розвиток харчової алергії і визначають тяжкість її перебігу. Останні дослідження показують, що одним з таких «помічників» запуску алергії може бути пора року, коли народженна дитина.

Найбільше дітей страждає від алергії на горіхи (в основному арахіс), молоко і морепродукти. Але іноді список харчових алергенів цим не обмежується і дітям доводиться відмовлятися від багатьох страв. Швидше за все, у садку або школі в кожній групі є кілька дітей з діагнозом харчова алергія. З кожним роком кількість хворих дітей і тяжкість перебігу харчової алергії зростає, хоча причини цього явища до кінця не визначені. Вчені звинувачують у всьому екологію, генетику,  харчування сучасних дітей. Але виявити і зібрати всі фактори поки не вдається, тому лікарі вважають алергічні реакції одна з найважливіших проблем педіатрії.

Читайте також: Чому при ГРВІ у дітей загострюються хронічні захворювання

Дослідники з академічної лікарні «National Jewish Health» (Денвер, штат Колорадо, США) працюють над тим, щоб з’ясувати, що є причиною такого глобального зростання хворих дітей. Вони визначили, що чимало алергічних станів починаються того, що у дитини шкіра стає сухою і потрісканою. Це призводить до ланцюгової реакції алергічних захворювань, відомих як атопічний марш – захворювання «марширує» по організму екземою і призводить до харчової алергії, астми і сінної лихоманки. Останнє дослідження вчених з Колорадо показує, що пора року, коли народилася дитина, також може бути фактором ризику такого атопічного маршу.

Вчені проаналізували стан кожної дитини, яку лікували в клініці, і виявили: ті, хто народився восени, з набагато більшою ймовірністю відчули всі стани, пов’язані з атопічним маршем. Вчені також твердо переконані, що це стан пов’язаний з бактеріями на шкірі, які впливають на її захисний бар’єр. Діти з екземою часто мають більше шкідливих бактерій (золотистого стафілокока) на шкірі, що послаблює її здатність стримувати алергени і патогени. А коли харчові частинки проникають через шкіру і не перетравлюються, організм сприймає їх як чужорідні і виробляє антитіла проти них, що і викликає у дитини алергію.

Читайте також: Судоми у дитини: в чому причина появи і що робити батькам при їх виникненні

Зараз вчені досліджують стан вагітних жінок і немовлят, щоб врахувати все: від факторів довкілля і генетики до прийнятих ліків і продуктів. Вони сподіваються, що це не тільки допоможе пояснити, чому діти, народжені восени, піддаються більшому ризику, а й зрозуміти, як зупинити атопічний марш. Лікарі сподіваються втучатися в ситуацію в дуже ранньому віці, більш того – відразу після народження дитини, щоб спробувати зупинити розвиток атопічного маршу. Наприклад, вивчається можливість герметизації шкірних бар’єрів дітей з екземою за допомогою вологих обгортань і лосьйонів, а також введення алергенної їжі для дітей з групи ризику в дуже ранньому віці. При цьому новим завданням учених стало з’ясування того факту, що діти, народжені восени, з більшою ймовірністю протягом усього життя будуть відчувати алергічні стани, які починаються з екземи та призводять до харчової алергії, астми і сінної лихоманки.

Олена Алексєєва