У світі реєструють випадки захворювання на "тривалий" грип

У світі реєструють все більше випадків захворювання на «тривалий грип»

За останні рокі вчені дослідили безліч випадків так званого «тривалого ковіду» – ускладнень, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби і можуть тривати роками. Однак нові дослідження Школи медицини Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) показують, що звичайний сезонний грип теж може мати довгострокові негативні наслідки для здоров’я.

«Тривалий грип» призводить до підвищеного ризику смерті, повторної госпіталізації та ураження багатьох органів та систем організму, особливо легенів та дихальних шляхів. Про це йдеться в матеріалі Medical Xpress.

Як і у випадку з «тривалим ковідом», пацієнти стикаються з проблемами зі здоров’ям протягом щонайменше 18 місяців після початку захворювання. Найвища ймовірність ризику ускладнень виникає приблизно через місяць після інфікування.

«Важливо зазначити, що ризики для здоров’я були вищими після перших 30 днів від зараження. Багато людей після виписки з лікарні думають, що вже перехворіли на COVID-19 або грип. Для деяких людей це може бути правдою. Але наше дослідження показує, що обидва віруси можуть спричиняти довгострокові захворювання», – сказав керівник дослідження, доктор медичних наук, клінічний епідеміолог Вашингтонського університету Зіяд Аль-Алі.

Читайте також: Які захворювання у дітей схожі на грип

За його словами, важливий урок, який медична спільнота засвоїла з часів пандемії SARS-CoV-2, полягає в тому, що інфекція, яка спочатку вважалася лише короткочасною хворобою, може провокувати різні  хронічні захворювання.

«Головна відповідь полягає в тому, що і COVID-19, і грип призвели до довгострокових проблем зі здоров’ям, і важливим моментом було усвідомлення того, що масштаби тривалої втрати здоров’я затьмарюють проблеми, з якими ці пацієнти стикалися на ранній стадії захворювання. «Довгий ковід» є набагато більшою проблемою для здоров’я, ніж просто ковід, а «тривалий грип» є набагато більшою проблемою, ніж просто грип», – підкреслює Аль-Алі.

Що показало дослідження

Дослідники проаналізували інформацію про пацієнтів, госпіталізованих у США через COVID-19 у період з 1 березня 2020 року по 30 червня 2022 року, а також про пацієнтів, госпіталізованих через сезонний грип у період з 1 жовтня 2015 року по 28 лютого 2019 року.

Протягом 18 місяців з моменту інфікування розвиток хронічних захворювань різних систем та органів спостерігався у 68 % пацієнтів з COVID-19. Для пацієнтів із грипом ця цифра склала 6 %, і ускладнення переважно стосувались дихальної системи.

«Це говорить нам, що грип дійсно більше схожий на респіраторний вірус, яким ми всі його й вважали протягом останніх 100 років. Для порівняння, COVID-19 більш агресивний і невибірковий, оскільки він може атакувати легеневу систему, але також може вражати будь-яку систему організму і, швидше за все, спричинити летальні або важкі стани стосовно серця, мозку, нирок та інших органів», – сказав Зіяд Аль-Алі.

І при COVID-19, і при грипі більше половини випадків смерті та інвалідності пацієнтів припадало на період після гострої фази захворювання – після перших 30 днів.

«До пандемії ми мали тенденцію применшувати серйозність більшості вірусних інфекцій, вважаючи їх дещо несуттєвими: «Ти захворієш, і все мине за кілька днів». Але ми тепер виявляємо, що так відбувається не завжди. Деякі люди в кінцевому підсумку отримують серйозні тривалі проблеми зі здоров’ям. Нам потрібно усвідомити цю реальність, припинити вважати вірусні інфекції банальними та зрозуміти, що вони є основною причиною хронічних захворювань», – підкреслив дослідник.

Сезонний сплеск

За даними МОЗ, наразі циркуляцію вірусів грипу виявлено у 10 областях України. Загалом з 11 по 17 грудня в країні було зафіксовано 156 166 випадків захворювання ГРВІ, грипу та COVID-19, із них 86 561 — серед дітей віком до 17 років. За цей період зареєстровано 60 летальних випадків внаслідок ковіду, і 2 – внаслідок ускладнень грипу.

Поки що в структурі захворюваності переважає COVID-19, однак з січня фахівці прогнозують збільшення захворюваності на грип.

«Така ситуація під час епідсезону в Україні спостерігається третій рік поспіль, коли два респіраторних патогени циркулюють разом. Кожен з нас має подбати про свій імунітет, враховуючи можливості, які забезпечує система охорони здоров’я. Пройти обстеження у лікаря в разі ГРВІ, не вдаватися до самолікування антибіотиками, знайти час і зробити щеплення, щоб посилити імунітет», — зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Важливо пам’ятати, що і грип, і COVID-19 є вірусними захворюваннями і, відповідно, лікар намагаються призначати для їх лікування  противірусні препарати широкого спектру дії на віруси. Оскільки на початку захворювання важко визначити без спеціальних аналізів, на яку саме респіраторну вірусну інфекцію ви захворіли, тому потрібен засіб, який би був дієвим незважаючи, який саме вірус став причиною хвороби. А між тим лікування потрібно починати відразу з моменту появи перших симптомів – це дозволить не допустити збільшення вірусного навантаження, яке призводить до розвитку ускладнень. Як противірусні препарати широкого спектру дії, лікар може порадити противірусні лікарські  засоби на основі флавоноїдів – біологічно активних речовин, які містяться у рослинах. Такі препарати можуть бути рекомендовані для пацієнтів будь-яких категорій – у тому числі, для людей із хронічними захворюваннями та дітей від народження.

Як лікувати респіраторні вірусні інфекції у дітей?

За появи перших симптомів захворювання у дитини: нежить, закладеність носа або температура, які спостерігаються при ГРВІ, особливо якщо дитина побувала в контакті з хворим, варто звернутись до лікаря. Він може призначити противірусний сироп Флавовір, створений спеціально для дітей та дозволений від народження.

Флавовір містить активну (діючу) речовину – рідкий екстракт протефлазід, що продемонстрував противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й значно пригнічує реплікацію вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Дія Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу пригнічувати їх внутрішньоклітинне розмноження, тим самим зменшувати вірусне навантаження, і як наслідок полегшується перебіг захворювання та знижується ймовірність розвитку  ускладнень.

Противірусний сироп Флавовір на основі флавоноїдів (природних сполук, отриманих із рослинних компонентів) також сприяє підвищенню місцевого імунітету слизових оболонок у верхніх дихальних шляхах.

Отже, при появі у дитини перших симптомів вірусної респіраторної інфекції або, якщо вона побувала у контакті з хворим на COVID-19 чи грип, важливо не втрачати час і звертатися за медичною допомогою. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від непередбачуваних наслідків цього захворювання.