Світ готується до пандемії «хвороби X» | Smart Mama 2024

Світ готується до пандемії «хвороби X»

Учасники Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія) обговорять можливу пандемію «хвороби Х», яка потенційно може стати набагато смертельнішою, ніж коронавірус.

Як повідомляється на сайті Форуму, у дискусії, запланованій на 17 січня, візьмуть участь очільник ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус, голова правління AstraZeneca Plc Мішель Демаре та низка політичних та громадських діячів з різних країн світу.

«Нові попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що невідома «хвороба X» може призвести до 20 разів більшої кількості смертельних випадків, ніж пандемія коронавірусу: які нові зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів?» – йдеться в анонсі дискусії.

Що таке «хвороба Х»

«Хворобою Х» фахівці ВООЗ називають гіпотетичне інфекційне захворювання, яке потенційно здатне спричинити нову світову пандемію. Найбільш ймовірними збудниками такої хвороби вчені вважають наступні вірусні інфекції:

  • COVID-19;
  • геморагічну лихоманку Крим-Конго;
  • хворобу, яку спричинює Ебола;
  • геморагічну лихоманку Марбург;
  • геморагічну лихоманку Ласса;
  • східний респіраторний синдром (СРС);
  • важкий гострий респіраторний синдром (ТГРС);
  • хворобу, яку спричинює вірус Ніпа (Nipah);
  • лихоманку Рифт-Валлі;
  • лихоманку Зіка.

Незважаючи на те, що значна частина цих інфекцій наразі циркулює лише в окремих регіонах Африки та Південної і Південно-Східній Азії, є ймовірність, що вони можуть поширитися усім світом, як це відбулося з COVID-19. З огляду на це вчені намагаються заздалегідь розробити вакцини та заходи, які завадять поширенню будь-якого з цих вірусів. Як зазначив генеральний директор Коаліції інновацій у сфері готовності до епідемій Річард Гатчетт, хвороба X – «це те, до чого ми повинні підготуватися».

Ковід не здається

Утім, попри появу потенційних «конкурентів», коронавірусна хвороба на сьогодні продовжує залишатися одною з найпоширеніших респіраторних інфекцій у світі. Раніше голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус попередив у своєму акаунті X (екс-Twitter), що у світі знов зростає кількість захворювань дихальних шляхів, спричинених SARS-CoV-2, вірусами грипу та іншими патогенами.

«Продовжуйте використовувати маски, вентиляцію та дистанцію, щоб зменшити вплив, і переконайтеся, що ви та ваші близькі зробили щеплення проти COVID-19 та грипу», – наполягає очільник ВООЗ.

До повернення до маскового режиму закликала і влада української столиці: 8 січня заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник порекомендував киянам дотримуватися протиепідемічних заходів – зокрема, носити маску у місцях скупчення людей та зберігати соціальну дистанцію.

«Щотижня фіксуються нові випадки захворювання на коронавірус. Серед пацієнтів, яких госпіталізовано, є й важкі пацієнти», – сказав Поворозник.

Нагадаємо, що вакцинуватися проти COVID-19 в Україні можна безоплатно у будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги. Щеплення для дорослих робиться однією дозою вакцини Janssen або двома дозами будь-якої іншої вакцини. Діти 5-11 років вакцинуються вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech. Вберегти дітей від інфікування особливо важливо, оскільки саме вони, постійно перебуваючи у колективі – у дитсадках чи школах, заражаються вірусом та можуть передати його іншим членам родини.

Якщо ж дитина все ж таки застудилася, на початку захворювання важко визначити без спеціальних аналізів, яка саме респіраторна вірусна інфекція потрапила до організму , тому потрібен препарат, що має широкий спектр дії на віруси ГРВІ (у тому числі і коронавірус та грип).

Коронавірус, як і будь-які інші респіраторні вірусні інфекції, потребує вчасного лікування. За перших симптомів захворювання варто звертатись до лікаря, він може призначити противірусну терапію – це дасть можливість вчасно знизити вірусне навантаження та буде сприяти зменшенню  подальшого розмноження вірусів в організмі.

Серед противірусних препаратів, що безпосередньо впливають на вірус є спеціально розроблений сироп для дітей Флавовір. Він містить флавоноїди – біологічно активні речовини рослинного походження, які блокують спеціальні вірусні ферменти, що відповідають за  розмноження вірусів, і викликають ГРВІ. Сироп Флавовір продемонстрував противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й щодо вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Також противірусний сироп Флавовір додатково сприяє підвищенню місцевого імунітету слизових оболонок у верхніх дихальних шляхах.

Отже, за появи перших симптомів вірусної респіраторної інфекції або, якщо ви побували у контакті з хворим на COVID-19 чи грип, важливо не втрачати час і звертатися за медичною допомогою як найраніше. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від важкого перебігу та непередбачуваних наслідків цього захворювання.