Після зимових канікул захворюваність на COVID-19 різко зросла

Після зимових канікул захворюваність на COVID-19 різко зросла: як захистити дитину?

За останній тиждень у Києві зафіксовано нове зростання захворюваності на грип та ГРВІ, включно з COVID-19.

Про це повідомила директор департаменту охорони здоров’я Київської міської держадміністрації Валентина Гінзбург.

«За минулий тиждень – це біля 12 тисяч зареєстрованих випадків, в тому числі і включаючи грип А і ковід. Якщо ми говоримо про гострі респіраторні захворювання, то захворюваність зросла. І більше захворюваність зросла серед дорослого населення. Якщо ж ми говоримо про ковід, то відбулося зменшення захворюваності серед дорослих і збільшення на 50% серед дітей. І це зрозуміло, тому що закінчилися канікули, діти вийшли до шкіл, до дошкільних закладів, відбулося спілкування і обмін інфекціями», – сказала Гінзбург в ефірі каналу «Київ24».

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, протягом попереднього тижня (1-7 січня 2024 року) інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно із COVID-19, становив 336,7 на 100 000 населення. Це на 30,3% менше епідемічного порога, однак широке географічне розпровсюдження вірусів грипу А та B вже зафіксовано у 14 (56%) регіонах України.

Смертельних випадків від грипу за перший тиждень року зареєстровано не було, проте ЦГЗ повідомив про 53 летальні випадки серед пацієнтом з діагностованим COVID-19, включаючи одну дитину віком до року.

Вакцини для дорослих не підходять

МОЗ нагадує, що основним захистом від зараження коронавірусом є вакцинація, яка в Україні є безкоштовною. Проте треба пам’ятати, що щеплення дітей та дорослих дуже відрізняється за своєю специфікою.

Для первинної вакцинації дорослі та діти мають отримати курс із двох базових щеплень та одного бустерного.

«Для дорослих він складається з однієї дози вакцини Janssen або двох доз будь-якої іншої вакцини. Цей курс потрібно отримати усім дорослим, незалежно від віку та стану здоров’я. Дітям 12-17 років треба отримати два щеплення «дорослою» вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech», – пояснив в коментарі Суспільному головний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Що ж до дітей 5-11 років, то їх щеплять спеціальною вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech. Як зазначає Папач, за можливості всім дітям потрібно отримати дві дози цієї вакцини.

Такими ж вакцинами роблять кожне наступне бустерне щеплення – через 6-12 місяців після попереднього бустера. В першу чергу бустери рекомендовані групам ризику:

  • дорослим та дітям від п’яти років із серйозними хронічними хворобами;
  • людям віком 60+;
  • вагітним;
  • медичним працівникам.

«Для додаткових та бустерних доз для дорослих може бути використана будь-яка з доступних вакцин проти COVID-19, для дітей 5-11 років – тільки спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech, для дітей 12-17 років – «доросла» вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech», – зазначив Папач.

Якщо дитина все ж таки захворіла

Лікування від коронавірусу, як і вакцини, має враховувати вік хворого. Особливо обережно слід ставитися до вибору противірусних препаратів, коли хворіють діти. Через незрілість організму неправильно обране лікування  може завдати здоров’ю дитині значної шкоди – у тому числі, штучно ослабити і навіть тимчасово паралізувати її власний імунітет. Таке явище називається рефрактерністю імунної системи, і воно може призвести до розвитку важких ускладнень.

За перших ознак  захворювання варто одразу звертатися до лікаря – це стосується як коронавірусу, так і грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій. Він може призначити противірусну терапію препаратами прямої дії: вони ефективно впливають як на РНК-, так і з ДНК-вмістних вірусів.

Одним з таких на українському ринку є для дітей це спеціально розроблений сироп Флавовір. Він продемонстрував противірусну активність не тільки щодо  вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й значно пригнічує реплікацію вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу пригнічувати внутрішньоклітинне розмноження збудників. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, і як наслідок полегшується перебіг захворювання та знижується ймовірність розвитку  ускладнень.

Отже, за перших симптомів вірусної респіраторної інфекції або, якщо відбувся контакт з хворим на COVID-19 чи грип, важливо не втрачати час і звертатися за медичною допомогою. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від непередбачуваних наслідків цього захворювання.