Вірус змінюється та вбиває: експерт нагадує про небезпеку нових штамів

Вірус змінюється та вбиває: експерт нагадує про небезпеку нових штамів COVID-19

Світ відмахнувся від проблеми коронавірусу, але сам вірус від цього не щез. Тому людству треба бути готовим до всього, вважає американська епідеміологиня, експертка ВООЗ Марія Ван Керкхове.

«Він (коронавірус, – ред.) нікуди не дівся. Він продовжує поширюватися. Він змінюється та вбиває, і ми маємо тримати руку на пульсі», – заявила вона в інтерв’ю Euronews наприкінці листопада.

Однак після того, як пандемія COVID-19 була оголошена завершеною, люди стали значно рідше робити тест на коронавірус – навіть якщо вони помічають у себе усі класичні симптоми ковіду. Це значно сповільнює вивчення вірусу і його нових мутацій, зазначає Ван Керкхове. Скорочення обсягів тестування та секвенування, а також значні затримки в отриманні даних «дуже заважають нам і сповільнюють наші можливості проводити оцінку ризику за кожним з нових підваріантів», сказала вона журналістам.

Нащадки «Омікрону»

Усі штами COVID-19, які зараз циркулюють у світі, походять від «Омікрону» – найбільш заразного варіанту коронавірусу, який з’явився два роки тому.

До останнього часу найбільш «популярним» був штам EG.5 («Еріс»), однак нещодавно у США його обігнав споріднений варіант HV.1. За останніми даними Центра контролю та профілактики захворювань, HV.1 спричиняє 29% випадків захворювання на коронавірус у Сполучених Штатах.

Читайте також: На скільки днів треба ізолювати дитину після зараження COVID-19?

«HV.1 – це, власне, варіант, який з’явився після  EG.5.1 («онука» XBB.1.5 або «Кракена»), який просто накопичив кілька мутацій, які дозволяють йому краще поширюватися серед населення, що має імунітет до SARS-CoV-2», – пояснив Ендрю Пекош, професор молекулярної мікробіології та імунології Університету Джона Гопкінса (США).

На думку Пекоша, ці варіанти коронавірусу, ймовірніше, виникли як випадкові мутації у перебігу природної еволюції вірусу. Також у світі зростає захворюваність на інший підваріант – BA.2.86 (так звана «Пірола»), який був вперше зафіксований влітку 2023 року в Ізраїлі та Данії. Вчені вважають, що «Пірола», скоріш за все, з’явилася внаслідок мутації вірусу, коли він потрапив до організму людини з ослабленою імунною системою. Це дозволило вірусу швидше розмножуватися і накопичувати мутації, але при цьому «Пірола» досі так і не стала домінуючою.

Чи готуватися нам до нового глобального спалаху?

Утім, незважаючи на тривожну кількість нещодавно виявлених нових варіантів, експерти не очікують на нову глобальну пандемію. Як пояснив інфекціоніст Ендрю Поллард, професор Оксфордського університету (Велика Британія), нові мутації з’являтимуться і далі, але досі жодна з них не досягла такого «успіху» у розповсюдженні світом, як «Омікрон». Це пояснюється тим, що населення планети вже має сильний популяційний імунітет, який виник за рахунок масової вакцинації та тих, хто вже встиг перехворіти на коронавірусну хворобу.

Читайте також: ТОП-5 небезпечних симптомів грипу у дитини

Проте нові штами, як і їхні попередники, продовжать сприяти збільшенню госпіталізацій та навіть смертності. Особливо це стосується людей, які входять до груп ризику, попереджає Поллард.

Коронавірус в Україні

Дійсно, хоча актуальний рівень смертності від COVID-19 не можна порівнювати з трагічною ситуацією, яка склалася на початку пандемії, вірус все ще продовжує вбивати. Від початку епідеміологічного сезону в Україні від COVID та інших інфекційних захворювань сумарно захворіло вже 1,3 мільйона українців. Протягом грудня близько чотирьох тисяч пацієнтів із COVID-19 потрапляють до лікарні щотижня. Вже померли 343 людини, серед яких — дві дитини. В середньому ж в Україні нині з такими діагнозами госпіталізують 4 тисячі людей щотижня.

Читайте також: Як знизити ймовірність захворіти на ГРВІ у школі?

На сьогодні в Україні циркулюють 13 штамів SARS-CoV-2, включно з підваріантами «Еріс» та  «Арктур».

«Активізація» коронавірусу йде пліч-опліч з підвищенням захворюваності на грип. За даними МОЗ, з початку епідсезону на ці дві інфекції вже встигло перехворіти більше мільйона українців, і це ще не кінець: очікується, що холодна погода традиційно сприятиме поширенню захворюваності.

Якщо ви відчуваєте симптоми вірусної інфекції, пам’ятайте, що чим швидше ви розпочнете лікування, тим легшим буде перебіг хвороби та тим менше вам загрожуватиме ризик ускладнень. Для лікування лікар призначить противірусні препарати – пам’ятайте, що антибіотики не діють на віруси і, відповідно, неефективні при вірусних захворюваннях.

Найкращим вибором для домашньої аптечки на випадок зустрічі з вірусом будуть противірусні препарати прямої дії – тобто такі, які безпосередньо борються з розмноженням в організмі як РНК-, так і ДНК-вірусів. Якщо ви обираєте противірусний засіб для всією родини, уважно прочитайте інструкцію: там має бути вказано, що препарат не викликає рефрактерності (ослаблення або навіть тимчасового паралічу) імунної системи, яка може спричинити розвиток важких ускладнень.

Читайте також: Чому у хворих на COVІD-19 дітей може бути негативний експрес-тест?

Для дітей лікар може призначити противірусні препарати прямої дії на рослинній основі, які містять флавоноїди – наприклад сироп Флавовір. Він безпечний та дозволений для лікування  грипу та ГРВІ (у тому числі і COVID-19) дітям від народження. За перших симптомів нездужання, поки не діагностовано ГРВІ це, грип або Covid-19   етіотропне противірусне лікування  сиропом Флавовір, що містить активну (діючу) речовину – рідкий екстракт протефлазід, дає змогу заблокувати проникнення вірусів в клітину та їх розмноження, що полегшує перебіг захворювання та знижує ймовірність розвитку  ускладнень.