Захворіти одночасно на кілька ГРВІ – не фантастика!

Захворіти одночасно на кілька ГРВІ – не фантастика, а реальність

Київські лікарні переповнені дітьми, у яких діагностують одразу кілька вірусних інфекцій. Лікарі кажуть, що такі випадки трапляються все частіше.

«Самі віруси по собі мутують. Буває, що і грип, і ковід одночасно», – сказала в ефірі телемарафону Наталя Карпюк, завідувачка інфекційного відділення Київської обласної дитячої інфекційної лікарні.

До очікуваного сезону COVID-19 доєднався не менш традиційний сезон грипу, але грип цього року набагато агресивніший, ніж зазвичай, зазначають медики.

«Щойно на прийомі була дитинка – температура 40, не збивається жарознижувальними препаратами, блює на фоні лихоманки, озноб. Всі дітки зараз поступають з грипом тяжкі, які потребують противірусної терапії, інфузійної терапії на внутрішньовенних жарознижувальних», – повідомила Карпюк.

Найяскравіша риса цьогорічної інфекції – висока температура і відсутність інших симптомів.

«Нічого більше, просто температура, постійний жар, дитина горить, нічим неможливо збити. Ні нежиті, ні кашлю, нічого», – розповідає мати госпіталізованої дитини.

В одних випадках аналізи на грип та ковід у дітей показують негативний результат, в інших – спостерігається мікст інфекцій. Так, 4-річна Мирослава захворіла водночас на грип та коронавірус.

«У нас ходить і грип А, і грип B, і COVID-19. Це ми зробили тести, і на тесті воно так показало», – сказала журналістам мати Мирослави.

У дівчинки також була висока температура, збити яку звичайними жарознижувальними не вдалося. Після трьох днів домашнього лікування Мирославу привезли у важкому стані у «швидкій» до лікарні. Наразі температура знизилася, дитина почувається краще, але поки що їй доводиться перебувати разом із мамою в спеціальному ізольованому боксі.

Мікст-інфекція та тридемія

Явище, коли пацієнти одночасно хворіють на грип та COVID-19, називається мікст-інфекцією, або ко-інфекцією.

«Може бути і тридемія – одночасне зараження і грипом, і коронавірусною інфекцією, і респіраторно-синцитіальною інфекцією. Респіраторно-синцитіальна інфекція небезпечна для дітей до 1 року і для людей похилого віку, адже вона також спричиняє тяжку дихальну недостатність. І зараз у нас у стаціонарах є такі пацієнти», – розповіла в інтерв’ю РБК-Україна завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, доктор медичних наук Ольга Голубовська.

Утім, навіть одного грипу достатньо, щоб завдати здоров’ю серйозної шкоди та навіть призвести до летального результату.

«Грип небезпечний тим, що спричиняє незворотні зміни в легенях уже на третій день від початку захворювання. Хворій на грип людині навряд чи навіть спадає на думку, що через 5 днів вона може померти», – сказала Голубовська.

Вона рекомендує наступний алгоритм дій: при підвищенні температури, поєднаної з респіраторними проявами  потрібно негайно зателефонувати лікарю, що призначить  противірусний препарат, а вже потім розбиратися з діагнозом.

«У США навіть дозволено таку тактику: якщо спостерігається значне зростання захворюваності на грип чи коронавірусну інфекцію, людина може зробити експрес-тест у найближчій аптеці, і якщо його результат буде позитивним, фармацевт одразу ж видає хворому противірусний препарат», – зазначила інфекціоністка.

Противірусні препарати широкого спектру дії

В українських аптеках доступний великий вибір противірусних засобів, однак визначитися, який препарат краще обрати в умовах, коли довкола циркулюють одразу кілька вірусних інфекцій, досить важко. Постановка точного діагнозу вимагає часу – іноді кількох днів, а противірусне лікування потрібно починати якнайшвидше. Якщо з ним затягнути, вірусне навантаження на організм буде надто великим, а це несе за собою розвиток важких ускладнень і навіть може призвести до смерті.

Тому найкраща тактика:

  1. Зробити швидкий тест для виявлення антигенів коронавіруса, вірусів грипу А і В,
  2. Зателефонувати лікарю, який призначить противірусні препарати прямої дії, які є ефективними одночасно проти грипу та інших вірусних респіраторних інфекцій, включаючи COVID-19.

Для дітей, і зокрема немовлят, при лікуванні ГРВІ ( у тому числі і COVID-19) безпечні не всі засоби. Одним із противірусних препаратів, який може призначити лікар, є дитячий сироп Флавовір, дозволений для прийому з першого дня життя.

Механізм дії Флавовіру полягає у тому, що флавоноїди, які входять до складу сиропу, пригнічують реплікацію вірусів шляхом впливу на декілька «мішеней» – вірусоспецифічних ферментів ДНК- і РНК-полімераз, нейрамінідази вірусу грипу та 3 CL-протеази вірусу SARS-COV-2;  перешкоджають проникненню вірусу до клітин епітелію; блокують розмноження вірусу всередині клітини. Чим менше вірусів, тим швидше дитяча імунна система знешкодить їх, а, отже, і можливо пришвидшити одужання та не допустити тяжких наслідків для організму дитини.