Що таке флавоноїди і як вони впливають на віруси?

Що таке флавоноїди і як вони впливають на віруси?

Флавоноїди – це група природних речовин, що містяться у фруктах, овочах, зернах, корінні та стеблах різних рослин. Усі продукти, що містять флавоноїди (вино, чай, шоколад), відомі своїм сприятливим впливом на здоров’я. 

Де флавоноїди зустрічаються у природі?

Флавоноїди часто містяться у всіх частинах рослин і відіграють надзвичайно велику роль у їх житті:

  • забезпечують колір рослин, антоксантини – жовтий, антоціани – червоний;
  • допомагають УФ-фільтрації та фіксації азоту;
  • флавоноїди у корінні сприяють симбіотичним відносинам між ними.

Низька токсичність робить їх ідеальними для вживання у великих кількостях. Багато флавоноїдів міститься у таких продуктах:

  • овочі – цибуля, болгарський перець, цвітна капуста, салат ромен, броколі, помідори;
  • фрукти – полуниця, чорниця, яблука, банани, персики, сливи, абрикоси, диня;
  • цитрусові – апельсини, грейпфрути (зокрема, цедра);
  • бобові – какао-боби;
  • зеленій частині овочів – петрушка, шпинат;
  • трави – ромашка, м’ята, щучка дерниста, війник наземний;
  • напої – чорний, зелений чай, яблучний сидр і червоне вино.

Основні ефекти флавоноїдів:

  1. Антиоксидантна активність
  2. Протизапальний ефект
  3. Протиракова активність
  4. Противірусний ефект

Чим доведена ефективність флавоноїдів?

Велике датське дослідження, у якому аналізувався раціон 50 000 датчан протягом 23 років, показує, що вживання 500 г флавоноїдів на день знижує ризик смерті на 15-20% (особливо від раку та серцево-судинних хвороб).

Чим підкріплюється такий ефект? Флавоноїди збільшують біодоступність оксиду азоту, що має вирішальне значення для регуляції судинної функції. Це приводить до поліпшення тонусу судин і допомагає регулювати артеріальний тиск.

Але основний ефект флавоноїдів досягався завдяки їх антиоксидантній активності. Так, за 23 роки датчани, що полюбляли продукти з флавоноїдами, значно рідше були госпіталізовані з інсультом, ішемічною хворою серця, стенокардією та інфарктом. Учені навіть приспускають: французи значно рідше страждають від хвороб серця саме тому, що п’ють багато вина – одного з рекордсменів за кількістю флавоноїдів. І це незважаючи на високе споживання продуктів, багатих на холестерин (такий феномен ще називають французьким парадоксом).

Американське дослідження показує, що флавоноїди можуть поліпшувати когнітивні здібності. Вчені оцінили дані про здоров’я та дієту понад 77 000 осіб середнього віку, зібрану за 20 років. Люди, які вживали багато флавоноїдів, на 19% рідше повідомляли про проблеми з пам’яттю і мисленням.

Особливо корисними виявились флавоноїди підгрупи флавони (лютеолін, апігенін) – їх вживання на 38% знижувало ризик порушення когнітивних функцій у похилому віці. Адже вони є потужними антиоксидантами, що боряться із запаленням мозку та накопиченням амілоїду (характерна риса хвороби Альцгеймера). Флавоноїди також протидіють пошкодженню нейронів, що є основною причиною багатьох нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона.

Протизапальний ефект флавоноїдів неодноразово продемонстровано в дослідженнях. Вони пригнічують секрецію певних ферментів, що зменшує запальні реакції. Так, флавоноїди позитивно впливають на організм при запальних захворюваннях кишечника, обструктивному захворюванні легень, артриті, атеросклерозі та раку. Розуміння протизапальної дії флавоноїдів відкрило нові можливості лікування запалення, спричиненого COVID-19.

Як флавоноїди борються із вірусами?

Враховуючи антиоксидантну активність і протизапальний ефект флавоноїдів, їх використовують у противірусних препаратах, призначених для профілактики та лікування ГРВІ. Флавоноїди забезпечуються одразу кілька переваг таких засобів:

  • перешкоджають проникненню вірусу в клітини епітелію;
  • діють одразу на кілька вірусоспецифічних ферментів, що дає можливість повністю блокувати розмноження вірусів в організмі;
  • імунна система отримує можливість синтезувати достатню кількість імуноглобулінів М для ефективної протидії інфекції;
  • блокують розмноження вірусу всередині клітин, чим захищають їх від окисного стресу і запалення, зменшуючи ймовірність розвитку ускладнень;
  • не мають серйозних побічних ефектів, тому препарати з флавоноїдами найчастіше рекомендовані для застосування дітям від народження і вагітними жінкам.

Прийом препаратів і дієтичних добавок із флавоноїдами дає можливість знизити частку хворих із важким перебігом і терміни лікування ГРВІ.