Сезон грипу-2024. Профілактика та лікування

Сезон грипу-2024. Профілактика та лікування

Уже другий рік поспіль грип є досить активним вірусом, що нарівні з COVID-19 та іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) успішно атакує українців. І хоча ГРВІ можуть бути небезпечними, грип з його тривалим періодом інтоксикації організму та ускладненнями у вигляді бронхіту або пневмонії є одним із найбільш тяжких сезонних вірусів.

Якою ж є епідемічна ситуація цього року в Україні?

Грип в Україні – 2024

Від початку епідемічного сезону (з 2 жовтня 2023-го до 14 січня 2024 року) в Україні на ГРВІ перехворіло вже два млн 146 тис. 628 осіб. А це вже на 25,7% більше від аналогічного періоду попереднього епідемічного сезону. Діти, як і зазвичай, становлять більшість від цих хворих – майже 55%.

При цьому за останній статистичний тиждень (з 8 до 14 січня) було два летальних випадки із діагнозом «грип»: у Львівській області та у Києві. Обидві людини не були вакциновані від грипу. Щеплення є специфічною профілактикою, що допомагає вберегтися від зараження або перехворіти у більш легкій формі. Проте щеплення від грипу слід робити щороку й для максимальної ефективності – восени. На жаль, не всі можуть дотримуватися цієї рекомендацій. Тому варто розглянути інші види профілактики.

Профілактика грипу

  • Вакцинація. Її роблять на початку сезону. Але з огляду на кількість дітей, які хворіють на грип, можна і зараз щепити себе і дитину. Для дітей грип небезпечний тим, що викликає такі ускладнення, як пневмонію, отит, синусит, менінгіт. Вакцинувати дозволяється дітей з шестимісячного віку.
  • Заразність усіх респіраторних вірусів надзвичайно висока. Тому не слід забувати, що окрім усіх профілактичних заходів, спрямованих на підвищення власного імунітету, надзвичайно важливо фізично уникати зараження. Тобто не перебувати поруч із людьми з симпомами хвороби (кашлем, нежиттю), у місцях скупчення людей і погано провітрюваних приміщеннях. Якщо такої змоги немає, потрібно одягати медичну маску.

Ці досить прості правила цілком можуть зменшити кількість епізодів ГРВІ протягом найбільш небезпечного етапу епідемічного сезону (зими – початку весни).

Лікування грипу

За перших симптомів респіраторної інфекції потрібно звернутися до лікаря. Він може призначити симптоматичне лікування захворювання та противірусні препарати прямої дії.

Як діють противірусні препарати?

 Противірусний препарат, що містить флавоноїди – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію, що ефективно борються з різними вірусними інфекціями, блокуючи як РНК-, так і ДНК-віруси і не пригнічують імунну систему.

Що означає вплив на РНК- та ДНК-вмісні віруси?

Віруси – це некліткова форма життя, що може вижити, лише потрапивши в клітини чужого організму. Вірус містить ДНК або РНК – нуклеїнові кислоти з інформацію про себе. З допомогою ферментів вірус проникає у людські клітини й там починає створювати нові вірусні частинки. Проникаючи у наші клітини, вірус одночасно пригнічує імунну систему. Важкість і тривалість захворювання багато в чому буде обумовлюватись станом імунної системи. Тому противірусні препарати загалом розрізняють за такими механізмами впливу: пригнічують розмноження вірусу й активізують захисні сили (імунну систему).

Для дітей спеціально розроблений рослинний сироп Флавовір. Він продемонстрував противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й значно пригнічує реплікацію вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу пригнічувати внутрішньоклітинне розмноження збудників. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, і як наслідок полегшується перебіг захворювання та знижується ймовірність розвитку  ускладнень.