AstraZeneca відкликає свою антиковідну вакцину у всьому світі

AstraZeneca відкликає свою антиковідну вакцину у всьому світі

Вакцину проти COVID-19 від AstraZeneca, відому під назвою Vaxzevria, більше не можна використовувати в Європейському Союзі: компанія-виробник відкликала свій «маркетинговий дозвіл».

Заявка на відкликання вакцини була подана 5 березня 2024 року і набула чинності 7 травня, повідомляє The Telegraph. Найближчим часом аналогічні заявки будуть подані у Великій Британії та інших країнах, які схвалили вакцину Vaxzevria.

AstraZeneca офіційно заявила, що знімає свою вакцину з виробництва та вилучає її з ринків через те, що її замінили оновлені вакцини, які борються з новими варіантами коронавірусу. Однак лише кілька місяців тому фармацевтичний гігант вперше в судових документах визнав, що Vaxzevria може викликати дуже небезпечний побічний ефект.

Збіг чи наслідок?

У судових документах, поданих до Високого суду Англії та Уельсу в лютому цього року, компанія AstraZeneca визнала, що її вакцина «у дуже рідкісних випадках може спричинити тромбоз із синдромом тромбоцитопенії». Цей побічний ефект міг спричинити як мінімум 81 смерть, а також сотні випадків серйозних погіршень стану здоров’я серед британців. Понад 50 ймовірних жертв та родичів померлих подали позов до AstraZeneca у Верховному суді Великої Британії.

Зараз у компанії заявляють, що рішення про відкликання вакцини не пов’язано з цією судовою справою, і їхнє сусідство у часі є цілковитим збігом обставин.

Юристка Сара Мур, партнер юридичної фірми Leigh Day, яка представляє інтереси жертв Vaxzevria та їхніх родичів, каже, що її клієнти вітають відкликання вакцини AstraZeneca з продажу, але це не вплине на їхнє рішення продовжувати боротьбу.

«Це важливий регуляторний крок, але все одно наші клієнти залишаються без справедливої компенсації. Ми продовжуватимемо боротися за компенсацію, якої потребують наші клієнти, і будемо проводити кампанію за реформу схеми виплати збитків від вакцин», – сказала Мур.


Вакцини AstraZeneca в Україні

Векторна протиковідна вакцина від AstraZeneca, зареєстрована в Європі під торгівельною маркою Vaxzevria, насправді має багато назв. Зокрема, її виробляють по ліцензії Інститут сироватки крові Індії (під назвою CoviShield) та південнокорейська компанія «СК біосайнс Ко., Лтд» (під назвою «Вакцина АстраЗенека проти COVID-19»).

Перша партія CoviShield (500 тисяч доз) прибула до України 23 лютого 2021 року. У квітні того ж року в Україні була дозволена для використання південнокорейська версія від «СК біосайнс Ко., Лтд», а у 2022 році – Vaxzevria від італійської компанії «Каталент Ананьї С.Р.Л.» та Vaxzevria від того ж «СК біосайнс Ко., Лтд».

Таким чином вакцина, яка могла викликати 81 смерть у Великій Британії і яку AstraZeneca тепер відкликає з ринку, в Україні використовувалася аж під чотирма назвами.

На початку 2024 року Міністерство охорони здоров’я повідомило, що наразі в Україні доступні для вакцинації проти коронавірусу препарати «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson»), «Comirnaty» (виробник «Pfizer»), варіант «Comirnaty» для дітей від 5-річного віку, а також Омікрон-специфічна вакцина від «Pfizer» для бустерних щеплень. Препарати від AstraZeneca до цього переліку не увійшли.

Чи хворіють зараз українці на ковід?

Хоча часи пандемії, на щастя, вже минули, однак коронавірус досі нас не залишив. Незважаючи на те, що зараз COVID-19 розглядається як звичайна сезонна ГРВІ, вона продовжує уносити набагато більше життів, ніж навіть грип. Зокрема, за даними МОЗ, з 1 015 летальних випадків, зареєстрованих з початку нинішнього епідсезону, 934 випадків припало на коронавірусну хворобу і лише 81 – на ускладнення від грипу.

Загалом з жовтня 2023 року по кінець квітня на ГРВІ, грип та COVID-19 разом узяті в Україні перехворіло 4 498 543 людей (12,5 % населення). У 156 237 з них було діагностовано COVID-19.

Похолодання, яке припало на початок травня, також не сприяло зменшенню захворюваності. Зокрема, у Києві з 29 квітня по 5 травня було зареєстровано 9 985 нових випадків захворювання на грип та ГРВІ включно з COVID-19. За той же тиждень у столиці зафіксовано три смерті: 2 – від ускладнень ковіду та 1 – грипу B.

Як лікувати COVID-19?

Основним методом протидії поширенню COVID-19, як і раніше, вважається вакцинація. Однак лікарі нагадують, що щеплення не означає, що ви в жодному разі не захворієте – воно просто зменшує ризики інфікування та розвитку важких ускладнень. Якщо ви таки захворіли на респіраторну вірусну інфекцію (ковід, грип, або будь-яке інше ГРВІ), залишайтеся вдома, щоб не заражати інших та негайно зверніться до лікаря.

Вірусні інфекції, включаючи коронавірус, лікуються противірусними препаратами прямої дії. Приймати антибіотики при ГРВІ безглуздо і навіть небезпечно для здоров’я: їх використовують лише у разі, коли до вірусної інфекції приєднується бактеріальне ускладнення, і призначити їх вам може лише лікар.

В Україні діє Протокол лікування COVID-19, затверджений МОЗ, де зазначено, що робити при легкому та середньому та тяжкому станах захворювання. Якщо стисло, то його суть полягає у двох призначеннях: полегшити симптоми (гарячка, нежить, біль у горлі, кашель тощо) і пригальмувати  розмноження вірусів в організмі – з цим справляються противірусні препарати прямої дії. Таким чином є ймовірність пришвидшити одужання, зменшити ризик розвитку ускладнень та смертності.

Прийом противірусних препаратів лікар може призначити відразу при появі перших симптомів. Існують противірусні засоби широкого спектру – такі, які діють одночасно на віруси грипу, ковіду та інших ГРВІ. Одним з таких на українському ринку є противірусний препарат на рослинній основі з діючою речовиною протефлазід. Він містить флавоноїди – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію і не пригнічують імунну систему та можуть бути рекомендовані для пацієнтів будь-яких категорій – у тому числі, для людей із хронічними захворюваннями та дітей від народження.

Противірусні препарати для дітей

Для дітей це спеціально розроблена форма – сироп Флавовір. Флавоноїди, що входять до складу сиропу  продемонстрували противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й пригнічення реплікації вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу призупиняти їх внутрішньоклітинне розмноження. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, що сприяє полегшенню перебігу захворювання та зниженню ймовірності розвитку  ускладнень. Головне – за перших ознак респіраторної вірусної інфекції звертатися до лікаря.

Дитячий організм є дуже вразливим, і препарати, створені для дорослих, можуть йому зашкодити. Наприклад, це стосується противірусних засобів, які мають імуномоделюючий ефект, адже насправді надмірне стимулювання імунітету вкрай небезпечне перспективою викликати перенавантаження або навіть тимчасовий параліч імунної системи, яка в дитячому віці тільки формується.

На що звернути увагу в інструкції до противірусних препаратів?

Треба звертати увагу також на інформацію про те, чи не викликає імунотропна дія препарату рефрактерності (гіпореактивності і виснаження) імунної системи. Виробники часто не наводять в інструкціях даних про цей важливий параметр. Це може означати, що лікарський засіб не вивчений щодо реакції на нього імунної системи, що несе для пацієнта невиправданий ризик отримати параліч своєї імунної системи.  Що може призвести до тяжкого перебігу захворювання.

Сироп Флавовір виготовлений на рослинній основі та на сьогодні, за наявною інформацією, є єдиним противірусним лікарським засобом прямої дії, перевіреним на ризик виникнення рефрактерності імунної системи. Тому він може бути рекомендований лікарем для лікування грипу і ГРВІ, включаючи коронавірусну хворобу, у дітей від народження.