Вчені дізналися, що кава пригнічує SARS-CoV-2

Вчені дізналися, що кава пригнічує SARS-CoV-2

У нещодавньому дослідженні, опублікованому в журналі Cell and Bioscience , вчені з’ясовували, чи пригнічує кава важкий гострий респіраторний синдром, викликаний коронавірусом (SARS-CoV-2).

Під час пандемії COVID-19 з’явилося кілька варіантів SARS-CoV-2. Крім того, захист, який надають вакцини, з часом слабшає, що спонукає до впровадження бустерів вакцини. Вчені зазначають, що харчування може впливати на ефективність зараження SARS-CoV-2. Останні звіти показують, що дієта, багата поліфенолами, і фізична активність можуть викликати активну імунну відповідь і знизити ризик важких захворювань.

Читайте також: Імунітет і антитіла після COVID-19: міфи та факти

Кава є одним із найбільш вживаних напоїв і містить поліфеноли, такі як кавова кислота та хлорогенова кислота (CGA), а також антиоксиданти, такі як тригонеллін, меланоїдини та кафестол. Одне дослідження показало, що споживання кави (принаймні однієї чашки на день) було пов’язане зі зниженням ризику COVID-19 на 10 % серед учасників. Тим не менш, основні механізми залишаються незрозумілими.

Про дослідження

У цьому дослідженні дослідники перевірили ефективність кави проти SARS-CoV-2. Вони використовували аналіз на псевдовірус SARS-CoV-2 , щоб оцінити вплив кави на проникнення вірусу в лінію клітин нирок ембріона людини (293T), що експресують ангіотензинперетворюючий фермент 2 (ACE2). Мелена кава (6 мг/мл) продемонструвала залежне від дози зниження проникнення вірусу. Потім вони перевірили дію кількох комерційних продуктів розчинної кави.

Продукти з розчинної кави (1 мг/мл) послідовно пригнічували проникнення SARS-CoV-2 дикого типу та його варіантів (Альфа, Дельта та Омікрон). Потім команда оцінила, як добавки до кави, такі як вершки, низький вміст жиру, молоко та цукор, впливають на її ефективність. Це показало, що добавки не впливають на гальмівну дію кави. Дослідники провели імуноферментний аналіз (ELISA) і виявили, що мелена та розчинна кава переривають спайк-ACE2 взаємодію.

Читайте також: Сиплий голос у дитини, або Чому під час ГРВІ зникає голос?

Крім того, команда виявила, що мелена та розчинна кава пригнічує активність трансмембранної протеази серину 2 ( TMPRSS2 ) та активність катепсину L (CTSL), який сприяє проникненню SARS-CoV-2.

Висновки

Отримані дані свідчать про те, що кава може обмежити інфекцію SARS-CoV-2. Випробування на людях показали, що сироватки від звичайних споживачів кави та кави без кофеїну можуть пригнічувати SARS-CoV-2, включаючи варіант Omicron. Загалом, автори припускають, що споживання кави може бути потенційною дієтичною стратегією для запобігання інфекції в епоху після COVID.

Читайте також: Вірус атакує Україну: у Києві пропонують повернутися до маскового режиму