Який штам грипу зараз панує в Україні та як захиститись?

Який штам грипу зараз панує в Україні та як захиститись?

Щороку експерти-епідеміологи прогнозують поширення певних штамів на наступний сезон грипу. Зараз можна перевірити, чи здійснилися їхні попередження, пише MedOboz.

Як робляться прогнози грипу?

Складають прогноз щодо грипу спеціалісти ВООЗ – вони аналізують ситуацію щодо захворюваності по Північній та Південній півкулях і на основі зібраної інформації можуть визначити, які штами грипу будуть циркулювати. Відповідно до цього фармацевти встигають розробити вакцини. Наприклад, прогноз для нашої Північної півкулі складають десь наприкінці зими, відштовхуючись від того, які віруси грипу фігурували напередодні у Південній півкулі.

До прогнозу завжди включають декілька штамів, бо точно визначити, який з них буде домінантним – неможливо. Тому вакцини від грипу містять компоненти одразу проти декількох. Далі епідситуацію контролюють локальні вірусологи, які враховують місцеві особливості країни (стан імунітету суспільства, попередній рівень захворюваності на грип, інтенсивність поширення, погодні умови, міграційні процеси, у нас ще й війну з її наслідками). Отже, складання прогнозу – процес трудомісткий.

Чого очікували і що отримали?

Українські експерти прогнозували, що на грип слід очікувати з грудня, хоча початок сезону призначили на жовтень. А сам епідсезон триватиме до квітня. Штами для України не нові, бо вони вже циркулювали під час минулих сезонів 2021–2023 рр. Це:

  • Вірус грипу A /Victoria/ (2022 р.)
  • Вірус грипу A /Darwin/ (2021 р.)
  • Вірус грипу B /Austria/ (2021 р.)
  • Вірус грипу B /Phuket/ (2013 р.)

Абсолютного 100% захисту від хвороби не існує. Однак суттєво знизити ризик підхопити грип можливо. Є два старі способи:

Вакцинація. Її роблять на початку сезону. Але з огляду на кількість дітей, які хворіють на грип, можна і зараз щепити себе і дитину. Для дітей грип небезпечний тим, що викликає такі ускладнення, як пневмонію, отит, синусит, менінгіт. Вакцинувати дозволяється дітей з шестимісячного віку. Батькам, які вакцинують дитину, треба звернути увагу на таке:

  • Вакцина має бути цьогорічна (тобто відповідати актуальним штамам).
  • При виборі вакцини враховувати вік дитини. Є вакцини, призначені дітям від трьох років, а є – з шести місяців. Тому перед щепленням варто проконсультуватися з лікарем та уважно ознайомитися з інструкцією.

Індивідуальний захист. Він полягає у профілактиці. По-перше, посилити здатність організму протистояти вірусам грипу допоможе прийом противірусних препаратів бажано на рослинній основі. Лікар може порадити приймати їх як з метою профілактики, так і за появи перших ознак грипу. Особливо це актуально для дітей, які ще не спроможні нормально дотримуватися правил гігієни та профілактики. Противірусні для дітей мають зручне дозування і приємний смак, підходять для тривалого вживання, містять флавоноїди (це природні сполуки, які пригнічують реплікацію вірусів в організмі, тобто не дають їм розмножуватися і поширюватися). Враховуючи різноманіття вірусних патогенів, такі препарати будуть спрацьовувати не лише проти грипу, але й інших вірусних хвороб: застуд, ГРВІ, COVID-19.

  • уникати контакту з хворими;
  • під час кашлю прикривати рота паперовою серветкою і чхати у згин ліктя;
  • регулярно мити руки з милом або використовувати антисептики;
  • не торкатися руками обличчя;
  • не бувати самим і не водити дитину без потреби у місця масового скупчення людей;
  • бувати на свіжому повітрі, спати по 8 годин, займатися фізичною активністю, правильно харчуватися.