Лікарка назвала неефективні противірусні препарати від грипу та застуди

Лікарка назвала неефективні противірусні препарати від грипу та застуди

Під час сезону грипу та застуд майже кожен пацієнт стикається з тим, що лікарі виписують йому цілий список ліків: від застуди, нежиті, противірусних тощо. Які противірусні препарати насправді недієві, розповідає РБК-Україна. 
За словами сімейної лікарки та педіатрині Діани Протоковило, всі розрекламовані препарати від застуди та вірусів – маркетинговий хід. “Згадайте, скільки реклами по ТБ їм присвячено. Жоден з них не має доказової бази. А ті дослідження, які нібито підтверджують їхню ефективність – фальшивка і жодні серйозні протоколи їх не включають для рекомендацій“, – зазначає фахівець.
Вона додала, що доведену ефективність мають лише противірусні препарати проти грипу, вірусних гепатитів B та С, ВІЛ-інфекцій та вірусів герпес-групи. І для того, щоб їх призначати, мають бути суворі показання.

 

Також вона назвала “модні” противірусні, які малоефективні:

  • Афлубін
  • Анаферон
  • Амізон
  • Новірин
  • Лаферобіон
  • Аміксин ІС

У співтоваристві “PRO ліки” також вказують на відсутність ефективності у багатьох противірусних препаратів.

Афлубін – маркетологи позиціонують його як препарат з “противірусною дією”. А ще імунітет стимулює, на синтез інтерферону впливає, і протизапальне, і жарознижувальне, “і бульйон зварить, поки ви хворієте”. Загалом це комплексний гомеопатичний препарат без будь-якої доказової бази.

Інфлюцид – виробник показує, що “швидко зупиняє типові ознаки гострої інфекції дихальних шляхів, такі як гарячка, біль голови, болючість м’язів, і навіть риніт, фарингіт, посилює природний захист організму… “. Але в інструкції зазначено, що це гомеопатичний препарат, а отже, немає жодної доказової бази.

Лаферобіон та інші інтерферони – діюча речовина interferon alfa-2b. Інтерферони загалом група препаратів із великою доказовою базою. В ін’єкційній формі їх використовують для лікування гепатитів B, С та раку. І саме ін’єкційна форма (а не крапельки чи ректальні свічки) довела свою ефективність для лікування гепатитів та раку. Введення людського інтерферону завжди супроводжується лихоманкою.

Оскільки тривале використання інтразональних або ректальних інтерферонів може викликати клінічну картину, яку неможливо відрізнити від звичайної застуди, їм немає місця у повсякденному використанні. Достатньої доказової бази щодо їх ефективності не в ін’єкційних формах при ГРВІ та грипі також немає. Але є дослідження про їхню неефективність.

Під час підготовки матеріалу використані джерела: Instagram-сторінка сімейного лікаря Діани Протоковило, Школа здоров’я “Доказові”, Instagram PRO ліки, Instagram Dr. Shakotko