Антибіотики не допоможуть дітям при бронхіті, – вчені | Smart Mama 2024

Антибіотики не допоможуть дітям при бронхіті, – вчені

Антибіотики можуть не тільки не допомогти, а й нашкодити

У новому дослідженні вчені оцінили, чи знижує амоксицилін тривалість помірно важких симптомів у дітей з неускладненими (непневмонічними) захворюваннями.

Дослідження провели в 56 лікарських кабінетах Англії серед дітей у віці від 6 місяців до 12 років з симптомами менше 21 дня. Пацієнти були випадковим чином розподілені в співвідношенні 1: 1 для прийому амоксициліну 50 мг/кг в день або пероральної суспензії плацебо в трьох розділених дозах протягом 7 днів.

У період з 9 листопада 2016 р по 17 березня 2020 р 432 дитини були випадковим чином розподілені в групу антибіотиків або групу плацебо. Середня тривалість помірно важких або більш важких симптомів була однаковою між групами.

Читайте ще: Дитина перехворіла на COVID-19: що варто знати

Вчені зробили висновок, що амоксицилін при неускладнених інфекціях грудної клітини у дітей навряд чи буде клінічно ефективним ні в цілому, ні в ключових підгрупах, яким зазвичай призначають антибіотики. Якщо немає підозри на пневмонію, клініцисти повинні давати поради з безпеки, але не призначати антибіотики більшості дітей з інфекціями органів дихання. Також не було доказів додаткових ускладнень при відсутності призначення антибіотиків.

Дані обсерваційного дослідження за призначенням антибіотиків підтвердили, що не менше 40% дітей призначають антибіотики при інфекціях дихальних шляхів.

Гострі інфекції дихальних шляхів є одними з найпоширеніших станів, які лікуються в первинній медико-санітарній допомозі. Стійкість до антибіотиків стає все більш серйозною проблемою громадської охорони здоров’я.