Як правильно купати новонароджену дитину? | Smart Mama 2024

Як правильно купати новонароджену дитину?

Купання новонародженої дитини – це великий стрес і для дитини, і для батьків. Проте для немовлят купання – це не лише гігієнічна процедура, а й момент близькості з батьками, метод розслаблення, підготовки до сну та навіть знайомство з новою стихією. Щоб малюк не вередував під час купання, слід правильно організувати весь процес.

Як і коли купати?

Купати малюка можна практично від народження, але краще почекати, поки пупкова ранка повністю загоїться, а це станеться через кілька тижнів. До цього часу тіло дитини можна протирати змоченою у воді губкою. Після водних процедур місце навколо пупка слід ретельно промокнути сухими серветками.

Читайте також: ІНФЕКЦІЙНИЙ МОНОНУКЛЕОЗ У ДІТЕЙ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

 Як часто купати дитину?

Дітям у перші півроку життя ніде забруднитись, а підмивають малюків по кілька разів на день під час зміни підгузка. Саме тому купання 2-3 рази на тиждень до півроку та 3-4 рази на тиждень після – це цілком нормально. Можна купати дитину і частіше, якщо є така потреба.

Іноді батьки переживають про те, чи варто часто купати малюка, якщо є дерматологічні проблеми, наприклад, атопічний дерматит. Однак вода сприятливо діє на шкіру та полегшує стан дитини. Але після водних процедур шкіру немовляти обов’язково потрібно зволожувати спеціальними бар’єрними засобами, що перешкоджають втраті вологи.

Читайте також: ДЕКІЛЬКА ПОРАД, ЩОБ ГРВІ У ДИТИНИ ПРОЙШЛО БЕЗ УСКЛАДНЕНЬ

Купають малюка, як правило, перед годуванням та сном. Якщо дитина голодна або просто неспокійна, то вона вередуватиме. Тому час для купання потрібно обирати індивідуально. Для когось ідеальним часом прийняти ванну може стати ранок чи день.

Що знадобиться у ванній кімнаті?

Для купання необхідно придбати ванночку, термометр, а також знадобиться кілька рушників, губка, ковшик і дитячий засіб для купання.

На дно ванни часто стелять рушник. Так малюкові буде тепліше, і він не сковзатиме. Води у ванну спочатку набирають небагато – близько п’яти сантиметрів, щоб у ній знаходилися тільки ніжки. У процесі купання дитину поливають водою з ковшика. Воду для ванни не кип’ятять, а також не варто використовувати настої трав, оскільки вони можуть спричинити алергічну реакцію.

Температура води та повітря

Новонароджену дитину слід купати у воді, температура якої становить 36-37 °С. Перевищувати ці показники не бажано. У малюка механізми терморегуляції тільки формуються, тому якщо купати дитину в дуже теплій воді, це перевантажує її судини та серце. Водні процедури допомагають загартовуванню, тому через півроку можна знижувати температуру на кілька градусів, адже поступово терморегуляція тіла дитини налагодиться. Але слід уважно спостерігати за настроєм та самопочуттям дитини. Адже деяким малюкам  відразу комфортно в холоднішій воді, а деяким не подобаються зміни температурного режиму.

Варто стежити і за температурою у приміщенні. Переважно, щоб у перші місяці  зберігалася температура повітря 24–26 °С. Тоді дитину можна спокійно роздягнути, і вона не відчує перепадів температур. Після піврічного віку допустимою буде температура повітря 22-24 °С. Вимірювати температуру води слід лише спеціальним термометром, а під рукою мати теплу воду, щоб можна було підлити.

Як довго купатися?

Діти першого місяця життя приймають ванну не більше 5-10 хвилин. У 2-3 місяці водні процедури можуть тривати до 20 хвилин, а півроку – навіть півгодини. Але завжди слід стежити за самопочуттям дитини.

Читайте також: КОВІДНІ ПАЛЬЦІ: ОСОБЛИВОСТІ ШКІРНИХ ПРОЯВІВ COVID-19 У ДІТЕЙ

Не всі малюки люблять довго перебувати у воді або глибоко занурюватись. Тому якщо малюк не хоче купатися, слід обмежити перебування у ванній мінімальною кількістю потрібних для миття хвилин.

Процес купання можна розбити на кілька етапів:

Для початку слід звільнити місце, куди можна покласти і роздягнути малюка. Підготувати рушники, одяг, підгузник, ківш, засоби для гігієни. Далі – переконатися, що у приміщенні тепло, набрати у ванну води та виміряти температуру. Лише потім батьки беруть малюка на руки та несуть купатися. Адже дитину не можна залишати без нагляду ні на мить.

Дитину опускають у ванну, тримаючи руками під сідницями та шиєю. Потрібно дати малюкові кілька хвилин на ознайомлення з новим середовищем, поливаючи його водою. У ванночці дитину варто тримати   так, щоб на поверхні обов’язково залишався рот і ніс.

Читайте також: Температура і фебрильні судоми у немовлят під час ГРВІ

Миття малюка починають зверху вниз – від обличчя, шиї, грудей та рук до живота та ніжок. Слід легко протирати губкою всі складочки на тілі та згини ручок та ніжок. Останньою миють голову. При цьому над очима тримають руку козирком або надягають козирок для купання.

Олена Алексєєва