COVID вбив ціле сімейство вірусів грипу, – ВООЗ

COVID вбив ціле сімейство вірусів грипу, – ВООЗ

Від березня 2020 року перестали фіксуватися випадки захворювань, викликані сімейством вірусів, відомих як грип B/Yamagata. У зв’язку з цим ВООЗ рекомендувала виробникам вакцин не включати в свої препарати компоненти проти цих вірусів, пише американське медичне видання Stat.

До такого висновку експерти дійшли після тижневої міжнародної зустрічі, яку Всесвітня організація охорони здоров’я скликає двічі на рік для вивчення циркулюючих вірусів грипу.

«Зараз немає ніякої користі від того, що вакцина містить компонент проти Yamagata», — сказав Девід Вентворт, директор Центру співробітництва ВООЗ з епіднагляду, епідеміології та контролю за грипом у Центрі з контролю та профілактики захворювань.

З цим рішенням згоден також вірусолог Флоріан Краммер з медичної школи Маунт-Сінай на Манхеттені. «Навіщо включати те, чого немає?» – риторично запитав він.

Як відомо, під час пандемії коронавірусу захворюваність на грип у світі значно знизилася – не в останню чергу через санітарні та епідеміологічні заходи, які люди вживали, щоб вберегтися від зараження ковідом. Врешті-решт циркуляція вірусів грипу таки відновилася, але «вижили» не всі: зокрема, вищезгадане сімейство B/Yamagata, вочевидь, просто вимерло.

«Інші — Н1, Н3 і Victoria — пройшли. Але було також значне «пляшкове горло», і Yamagata не пощастило через нього проскочити», — пояснив Краммер.

Навіщо прибирати вірус із вакцини?

Насправді рекомендація ВООЗ прибрати компонент B/Yamagata з сучасних вакцин проти грипу спрямована не на те, щоб заощадити зусилля виробників вакцин, як це можна було б подумати. Справа куди серйозніша: хоча це сімейство вже не зустрічається у природі, але ці віруси є в наявності в лабораторіях виробників – саме на їх базі виробляються вакцини. У випадку з більшістю вакцин, віруси гинуть на етапі виробничого процесу, однак теоретично витік із заводу-виробника може знов випустити B/Yamagata «на волю».

Крім того, існують вакцини, які містять живі, хоч і ослаблені віруси грипу – зокрема, інтраназальна вакцина виробництва AstraZeneca. Теоретично наявність такої вакцини також може спричинити повернення вимерлого сімейства до циркулюючих вірусів.

Саме тому ВООЗ закликає видалити компонент B/Yamagata зі складу вакцин якомога скоріше.

«Тут ми врівноважуємо відсутність циркуляції вірусу лінії B/Yamagata з теоретичним ризиком того, що ми виробляємо та використовуємо компонент, який не є необхідним», — пояснив Канта Суббарао, директор Центру співпраці ВООЗ з довідкових досліджень та досліджень грипу. в Інституті інфекції та імунітету Пітера Доерті (Мельбурн, Австралія).

Утім, для країн із низьким та середнім рівнем доходу, які використовують тривалентні вакцини, нічого не зміниться. До тривалентних вакцин входять три компоненти, які захищають від вірусів вірусів грипу А H1N1 і H3N2, а також від одного з вірусів грипу В. Протягом останніх років це була лінія B/Victoria – єдина група вірусів грипу В, яка досі циркулює у світі.

А як щодо України?

В Україні цього епідсезону державний контроль пройшли дві вакцини проти грипу – корейська «ДжіСі Флю Квадривалент» (номер серії Q60223033) та французька «Ваксигрип Тетра» (номер серії X3E722V). Саме вони, і тільки вони, зараз доступні на українському фармринку. Обидві вакцини є чотиривалентними, і обидві містять інактивований вірусний антиген B/Phuket/3073/2013, який належить до лінії B/Yamagata.

Таким чином, Україна опинилася у тому ж становищі, що і більшість розвинутих країн світу, де використовуються чотирьохвалентні вакцини. Зрозуміло, що негайно переналаштувати виробництво вакцин так, щоб виключити B/Yamagata, неможливо. По-перше, це складно технічно, а по-друге, не всі виробники мають ліцензії на виробництво трьохвалентних вакцин, і отримання таких ліцензій потребуватиме певного часу.

Тим не менш, панікувати не варто: врешті-решт, можливість повернення B/Yamagata через вакцини розцінюється лише як теоретична і аж ніяк не є приводом відмовитися від вакцинації проти грипу взагалі.

Як нагадує МОЗ, щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких це грип та ГРВІ. Одними з найнебезпечніших ускладнень грипу є пневмонія та серцева недостатність, які можуть призвести навіть до смерті пацієнта. Тож варто перестрахуватися та знизити для себе ризик захворювання та розвитку ускладнень, зробивши щеплення.

 

Також  за перших ознак захворювання лікар може призначити  препарати, призначені для  профілактики і лікування гострих вірусних захворювань, до яких входить і COVID-19 та грип. При виборі препарату необхідно ретельно вивчити інструкцію та звернути увагу на наступні необхідні параметри:

  • діюча речовина препарату повинна мати відразу кілька механізмів противірусної дії;
  • оскільки при появі перших симптомів ви навряд чи зможете визначити, захворіли ви на грип, COVID-19 чи іншу ГРВІ, то препарат має бути ефективним проти різних вірусних інфекцій, пригнічуючи розмноження як РНК-, так і ДНК-вірусів;
  • препарат має бути безпечним для тривалого застосування усіма членами родини, враховуючи дітей і вагітних жінок.

Читаючи інструкцію, також варто звернути увагу на те, чи не викликає імунотропна дія препарату рефрактерності (гіпореактивності і виснаження) імунної системи. Якщо виробник не навів в інструкції таких даних, це може означати, що реакції імунної системи людини на цей препарат не досліджувалися.

Усунути цей ризик можна обираючи противірусні препарати на основі флавоноїдів – вони не викликають рефрактерності імунної системи при тривалому застосуванні. Вони захищають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, нормалізуючи показники місцевого імунітету. Діюча речовина таких препаратів має кілька противірусних механізмів дії, ефективних під час грипу та інших ГРВІ (у тому числі і SARS-CoV2), як за появи перших симптомів захворювання, так і в період його розвитку, а також у разі підвищеного ризику чи контакту з хворим на ГРВІ або грип.