Для дітей з пневмонією краще зменшити термін прийому антибіотиків

Для дітей з пневмонією краще зменшити термін прийому антибіотиків

Згідно з дослідженням, проведеним у Медичному центрі Університету Вандербільта (США), п’ять днів прийому антибіотиків краще, ніж 10 днів, для негоспіталізованих дітей із позалікарняною пневмонією.

Позалікарняна пневмонія  є поширеною та серйозною інфекцією. Щороку лише у США цей діагноз ставлять 1,5 мільйонам людей. Для лікування  зазвичай призначають курс антибіотиків на 10 днів. Однак у разі лікування маленьких дітей є висока ймовірність ускладнень, що викликаються цими препаратами.

У дослідженні Університету Вандербільта розглядалося призначення антибіотиків маленьким пацієнтам із восьми медичних центрів США. Вчені намагалися з’ясувати, чи існує ефективніша схема лікування антибіотиками для дітей до шести років з негоспітальною пневмонією, крім призначення їх прийому протягом 10 днів.

Лікарі намагаються скоротити терміни прийому антибіотиків не лише через можливі ускладнення та побічні ефекти. Це необхідно, щоб не виникала стійкість до протимікробних препаратів. Бувають випадки, коли в призначенні антибіотиків зовсім не потрібно. Але якщо лікар призначає протимікробні ліки, потрібно якомога точніше визначити дозу і час прийому препарату.

Попередні дослідження продемонстрували, що призначення антибіотиків менш ніж на 10 днів добре допомагає у лікуванні пневмонії. Однак у цих дослідженнях не враховували всі негативні ефекти антибіотиків або можливу шкоду від їх використання.

У цьому клінічному дослідженні враховували і реакцію на терапію та її потенційні побічні ефекти. Використання цього підходу може у майбутньому дозволити поліпшити лікування та інших інфекційних захворювань в дітей віком.

Лікарі обстежили 380 дітей віком від шести місяців до шести років із діагнозом пневмонія, яким було призначено амбулаторне лікування антибіотиками. Дослідження продемонструвало, що п’ятиденний курс антибіотиків приводив до результату, що й десятиденний.

Читайте також: ЗИМОВІ МОРОЗИ ТА ПРОГУЛЯНКИ: ЯК ЗАХИСТИТИ ДИТИНУ ВІД ВІРУСІВ

Оскільки успіх лікування та побічні ефекти були однаковими при використанні цих двох схем лікування, вчені дійшли висновку, що короткострокова терапія є кращою. Також короткий курс антибіотиків значно знизив поширеність генів стійкості до антибіотиків.

Цю інформацію вчені пропонують негайно використати клініцистам. Така стратегія має сприяти безпечному та ефективному лікуванню. Це дуже розумний підхід до лікування, адже більшість пневмоній в дітей спровакована вірусами, а  не бактеріями. Як відомо, антибактеріальна терапія неефективна у лікуванні вірусних інфекцій.