В Україні знов виявили пташиний грип: чи загрожує він людям?

В Україні знов виявили пташиний грип: чи загрожує він людям?

У двох областях України зафіксовано спалахи пташиного грипу типу А (H5N1). Як повідомило Шосткинське районне управління ГУ ДПСС в Сумській області , вірус вразив домашню птицю у підсобних господарствах села Штанівка Сумського району. У той же час карантин через пташиний грип оголосили на Рівненщині: там жертвами хвороби стали вісім диких лебедів.

«У районі водонасосної станції, яка належить до управління водного господарства, на водоймі осушувальної системи, жінка виявила декілька мертвих лебедів. Я повідомив Держпродспоживслужбу і власника цієї водойми, виїхали на місце. Держпродспоживслужба три тіла лебедів відібрала на дослідження, відібрали воду на аналіз. Вони вилучили ці тіла і відповідно до процедури їх знищили», – розповів голова Корнинської тергромади Роман Горбатюк-Василейко у коментарі Суспільному.

Що таке пташиний грип

Грип птиці (пташиний грип, «пташина чума») – це масове вірусне захворювання, яке вражає диких та свійських птахів, рідше – ссавців, включаючи людей. Основним джерелом вірусу є мігруючі водоплавні птахи: у них захворювання часто перебігає безсимптомно, тому інфіковані птахи під час сезонної міграції здатні розповсюдити вірус по досить значній території.

У домашньої птиці хвороба зазвичай перебігає важче, аніж у диких птахів, хоча у всіх видів пернатих спостерігаються спільні симптоми: підвищення температури тіла, кашель, чхання, порушення координації тіла через ураження нервової системи, парези, паралічі. У хворих курей також синіють гребні, борідки та лапа, знижується яйценосності, набрякає підклювний простір, розпочинається діарея. Хвороба перебігає швидко: інфікований птах може загинути за 2-3 доби.

Як проявляється пташиний грип у людей?

На щастя, захворювання передається людям досить рідко, однак для людей пташиний грип є вельми небезпечною хворобою. За даними ВОЗ, 60% зафіксованих у людей випадків пташиного грипу закінчувалися смертю пацієнтів.

Зазвичай хворі скаржаться на наступні симптоми:

  • лихоманку;
  • кашель;
  • фарингіт;
  • болі у м’язах та суглобах;
  • кон’юнктивіт.

У важких випадках у пацієнтів розвивається пневмонія та задуха, яка може призвести до смерті.

Як люди заражаються пташиним грипом?

Вірус виділяють хворі або перехворілі птахи через фекалії, яйця та виділення з носової та ротової порожнини. Тому найчастіше пташиним грипом інфікуються люди, які мають безпосередній контакт з домашньою птицею, тушками або трупами птахів, яйцями, послідом, зараженою землею або водою. Підтверджених випадків зараження людини від людини, на щастя, наразі не зафіксовано.

Як не заразитися на пташиний грип:

  1. Уникайте контактів з домашньою птицею та дикими водоплавними птахами – навіть якщо птах здається вам на вигляд здоровим. Також намагайтеся уникнути контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
  2. Якщо уникнути такого контакту неможливо, використовуйте маски та рукавички.
  3. Добре проварюйте або прожарюйте пташине м’ясо: вірус H5N1 в м’ясі гине при температурі 85 С° за 10 секунд.
  4. Відмовтеся від вживання сирих яєць: їх потрібно варити щонайменше 10 хвилин або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням вимийте сирі яйця з милом.

Специфічної вакцини від пташиного грипу не існує, тому для щеплення використовуються вакцини від звичайного грипу А. У будь-якому разі, щеплення від грипу під час епідсезону не буде зайвим: хоча ймовірність заразитися грипом птиці у пересічного українця досить низька, зате звичайний грип у деяких випадках здатен наробити не менше лиха, ніж його пташиний варіант.

За даними МОЗ, станом на 4 січня віруси грипу А та В були виявлені у 9 регіонах України. За останній тиждень 2023 року від ускладнень грипу померли три людини, госпіталізовано через грип та ГРВІ (включаючи COVID-19) – 4  595 людей, із них 2 417 — діти до 17 років. Загалом за цей період було зареєстровано 130 359 випадків захворювання, із них 69 839 — серед дітей віком до 17 років.

Нагадуємо, що грип, як і будь-яке вірусне захворювання, лікується противірусними препаратами. Антибіотики не діють на віруси і можуть бути призначені лікарем лише у випадку, коли до вірусного захворювання приєднується бактеріальна інфекція. В усіх інших випадках антибіотики можуть лише зашкодити організму, і без того обезсиленого боротьбою з вірусом.

Противірусну терапію потрібно починати відразу після появи перших симптомів захворювання – вчасне лікування вбереже вас від розвитку ускладнень. Тому важливо одразу звертатися до лікаря. Від може призначити противірусні препарати прямої противірусної дії на основі флавоноїдів – біоактивних речовин рослинного походження. Флавоноїди ефективно пригнічують редуплікацію РНК- та ДНК-вірусів і водночас не пригнічують власну імунну систему організму. Тому препарати на основі флавоноїдів можуть бути рекомендовані пацієнтам будь-якого віку, включаючи дітей з народження.