Вірус атакує Україну: у столиці рекомендують масковий режим

Вірус атакує Україну: у Києві пропонують повернутися до маскового режиму

Через зростання захворюваності на коронавірус київська адміністрація рекомендує жителям української столиці знову носити маски у багатолюдних місцях.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, посилаючись на заклик Всесвітньої організації охорони здоров’я продовжувати дотримуватися маскового режиму та збереження соціальної дистанції.

«Відповідну заяву генеральний директор ВООЗ зробив після того, як у багатьох країнах протягом кількох тижнів зростала кількість респіраторних захворювань, спричинених COVID-19, грипом та іншими патогенами. У Києві це питання теж актуальне. Адже щотижня фіксуються нові випадки захворювання на коронавірус. Серед пацієнтів, яких госпіталізовано, є й важкі пацієнти», – сказав столичний чиновник.

Він закликав киян повернутися до маскового режиму в місцях скупчення людей.

«Йдеться в першу чергу про ваше здоров’я, яке потрібно берегти. Зокрема, при погіршенні стану і перших симптомах недуги слід обов’язково звертатись до свого сімейного лікаря та, за потреби, яку визначить лікар, вчасно проходити тестування на COVID-19», – порадив Поворозник.

Що кажуть у ВООЗ

Раніше голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейєсус заявив у своєму акаунті X (екс-Twitter), що протягом кількох останніх тижнів у світі спостерігалося зростання захворювань дихальних шляхів, спричинених COVID, грипом та іншими патогенами. За його словами, після новорічних свят це зростання продовжиться.

«Обов’язково пройдіть тестування та за потреби зверніться за допомогою, оскільки лікування COVID-19 може запобігти важким захворюванням і смерті. Продовжуйте використовувати маски, вентиляцію та дистанцію, щоб зменшити вплив, і переконайтеся, що ви та ваші близькі зробили щеплення проти COVID-19 та грипу», – закликав Гебрейєсус.

Також він наголосив, що уряди країн світу повинні надати населенню доступ до надійних тестів, методів лікування та вакцин – особливо для тих категорій людей, які входять до груп ризику.

«Продовжуйте спостереження, секвенування та звітування, щоб відстежувати еволюцію вірусу COVID-19, а також надавати чіткі повідомлення про ризики та заходи для зменшення ризиків для вашого населення», – звернувся до урядів очільник ВООЗ.

Що відбувається в Україні

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, цього року від початку епідемічного сезону (з 2 жовтня до 31 грудня) на грип та ГРВІ, включно з коронавірусом, в Україні перехворіло 1,9 млн осіб. Це на 29,8% більше аналогічного періоду сезону 2022-2023 років.

За останній тиждень 2023 року було зареєстровано 130 359 випадків захворювання, з них 69 839 – діти віком до 17 років. На COVID-19 за цей період захворіло 6 746 мешканців України, у тому числі 702 дитини. 276 дітей із діагнозом «коронавірус» довелося госпіталізувати, 5 з них потребували перебування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії.

Протягом тижня серед хворих на коронавірусну хворобу було зареєстровано 39 летальних випадків, із них 2 дитини віком до 14 років. Смертність від грипу за останній тиждень року склала 3 випадки (всі – в Івано-Франківській області).

Як вберегти себе від захворювання?

Найбільш надійним засобом зменшити ризик інфікування та розвитку ускладнень від COVID-19 та грипу залишається щеплення. Вакцинація від коронавірусу в Україні проводиться безкоштовно, вакцини від грипу можна придбати в аптеках.

Також важливим фактором зменшення розвитку ускладнень є вчасне лікування. За перших ознак  захворювання варто одразу звертатися до лікаря – це стосується як коронавірусу, так і грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій. Він може призначити противірусну терапію препаратами прямої дії: вони ефективно впливають як на РНК-, так і з ДНК-вмістних вірусів.

Одним з таких на українському ринку є противірусний препарат на рослинній основі з діючою речовиною протефлазід. Він містить флавоноїди – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію і не пригнічують імунну систему та можуть бути рекомендовані для пацієнтів будь-яких категорій – у тому числі, для людей із хронічними захворюваннями та дітей від народження.

Для дітей це спеціально розроблений сироп Флавовір. Він продемонстрував противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й значно пригнічує реплікацію вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу пригнічувати внутрішньоклітинне розмноження збудників. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, і як наслідок полегшується перебіг захворювання та знижується ймовірність розвитку  ускладнень.

Отже, за перших симптомів вірусної респіраторної інфекції або, якщо відбувся контакт з хворим на COVID-19 чи грип, важливо не втрачати час і звертатися за медичною допомогою. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від непередбачуваних наслідків цього захворювання.