Параміксовірус на старті: вчені попередили про конкурента COVID-19

Параміксовірус готується до стрибка: вчені попередили про «конкурента» COVID-19

У тваринному світі циркулює близько 1,6 мільйона вірусів, і половина з них в перспективі може передатися людям. Тому наступна пандемія вже на порозі, і вона може стартувати набагато раніше, ніж нам хотілося б, попереджають вірусологи.

З початку XX століття віруси грипу спровокували чотири великих пандемії, і деякі вчені стурбовані тим, що зараз може назрівати п’ята, йдеться в статті, опублікованій в The Atlantic.

За останні два десятиліття також відбулися три масові спалахи коронавірусу: первинна епідемія SARS, яка почалася наприкінці 2002 року, спалах близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV), вперше діагностований у Саудівській Аравії у 2012 році, та пандемія SARS-CoV-2, наслідки якої ми відчуваємо й дотепер.

Однак є ще й третій вид вірусів, на який зазвичай менше звертають увагу, але тим не менш саме він може стати наступною глобальною загрозою для людства. Це – параміксовіруси.

Вбивча трійця

До параміксовірусів належить, зокрема, дуже заразний вірус кору, який, як зазначає вірусолог Пол Дюпре з Піттсбурзького університету, є «буквально найбільш трансмісивним вірусом людини на планеті». Також це сімейство вірусів включає до себе вірус Гендра (Hendra), виявлений у 1994 році в Австралії, та вірус Ніпа (Nipah), який вже чверть століття спричиняє численні спалахи захворювання у Південно-Східній Азії. Обидва віруси передаються людям від тварин (Гендра – переважно від коней, Ніпа – від свиней, кажанів та летючих лисиць), й обидва викликають респіраторні симптоми та важке запалення мозку – енцефаліт.

Разом із вірусами грипу та коронавірусами параміксовіруси складають, як висловилася вірусолог Сара Черрі з Університету Пенсильванії, «трійцю респіраторної смерті». Утім, на відміну від інших учасників цієї трійці, параміксовіруси поки що не викликали масових пандемій, але, ймовірно, це лише питання часу.

Як пояснюють вірусологи, у параміксовірусів, на щастя, є «недолік» – вони мутують значно менше і рідше, ніж віруси грипу та коронавіруси. Зокрема, вірус кору не змінювався понад півстоліття, зазначає Пол Дюпре.

Погані новини: 

  • захворювання, спричинені параміксовірусами, є значно смертельнішими, аніж грип або COVID-19. Зокрема, летальність хвороби, викликаної вірусом Ніпа, наближається до 50% – тобто гине кожен другий пацієнт;
  • параміксовіруси мутують рідко, ще не значить, що вони цього не роблять зовсім.

Наприклад, в останні роки вчені помітили, що імунітет до параміксовірусу епідемічного паротиту (свинки), який колись вважався досить тривалим і надійним, слабшає в перші кілька десятиліть після вакцинації. До того ж, цей вірус, який раніше зустрічався у людей та деяких інших видів приматів, було виявлено у кажанів.

Отже, цілком ймовірно, що незабаром світ може зіткнутися з новою мутацією параміксовірусу, яка буде дуже заразною і надзвичайно смертельною. Експерт з параміксовірусів, біолог Патриція Тібо з Університету Саскачевану нагадує, що за останні чотири роки COVID-19, який має летальність значно нижчу, аніж у того ж віруса Ніпа, вбив приблизно 7 мільйонів людей. Тож пандемія параміксовірусу, який є набагато смертельнішим, буде «абсолютно катастрофічним сценарієм».

Небезпека – відома та невідома

Основна проблема параміксовірусів полягає у тому, що вони вивчені значно менше, аніж віруси грипу та, останнім часом, коронавіруси. Між тим, «диявол, якого ми не знаємо, може бути таким же страшним, якщо не більше», як висловився Бенхур Лі, вірусолог з Медичної школи Ікана у Маутн-Синай (Нью-Йорк). Отже, можливо, невідомий параміксовірус уже готується до стрибка.

На щастя, дослідники все більше звертають увагу на цю потенційну небезпеку. На сьогодні ВООЗ виділяє вірус Ніпа та близькі до нього віруси як одні з найнебезпечніших патогенів. У 2022 році Фонд Білла та Мелінди Гейтс оголосив про масштабну ініціативу щодо фінансування противірусних препаратів від параміксовірусу. Також повідомляється про розробку протипараміксовірусних вакцин – зокрема, проти вірусу Ніпа.

До речі, допомогти створенню майбутніх вакцин може вищезгаданий «недолік» параміксовірусів – їхня обмежена здатність мутувати. Ймовірно, та ж сама вакцина зможе використовуватися роками – на відміну від вакцин проти грипу та ковіду, які доводиться оновлювати щосезону. Зокрема, досі залишається відкритим питання, чи спрацюють антиковідні вакцини проти штамів коронавірусу «Еріс» та «Пірола», які з’явилися лише у середині цього року.

Як вберегтися від респіраторних вірусів

Тим часом, поки експерти оцінюють, чи зможе потенційна пандемія параміксовірусу перевершити «досягнення» своїх попередників, інші учасники смертельної трійці – коронавірус та грип – досі залишаються з нами. Так, ті ж «Еріс» та «Пірола» не є такими небезпечними, як первісні штами коронавірусу, з якими ми зустрілися у 2020 році, однак вони є, принаймні, більш заразними. Та й небезпеку від ускладнень, які спричиняє звичний для всіх нас грип, теж не варто скидати з рахунків.

Одною з найбільш підступних особливостей вірусних захворювань є те, що терапію проти них треба починати у перші ж години після проявлення симптомів – в іншому разі ефективність лікування буде значно меншою. Отже, під час епідемічного сезону противірусні препарати завжди мають бути під рукою. Оскільки у перші години встановити точний діагноз майже неможливо, бажано, щоб це були препарати з широким спектром прямої противірусної дії – іншими словами, діяли б як на ДНК-віруси (аденовіруси, парвовіруси, віруси герпесу), так і на РНК-віруси (віруси грипу, коронавіруси та параміксовіруси).

Ще один важливий момент: читаючи інструкцію, зверніть увагу, чи не викликає імунотропна дія препарату рефрактерності (зупинення діяльності) імунної системи. Тимчасовий параліч «імунки», викликаний невдало підібраним препаратом, може призвести до важких ускладнень захворювання і навіть до смерті. Не викликають рефрактерності, зокрема, противірусні препарати прямої дії на основі флавоноїдів – біологічно активних речовин, які містяться у рослинах. Тому вони можуть бути рекомендовані пацієнтам будь-якого віку, включаючи дітей від народження. Крім того, препарати на основі флавоноїдів діють водночас як на ДНК-, так і на РНК-віруси, включаючи SARS-Cov-2 та циркулюючі зараз штами грипу.