Коли нерви руйнують захист: як стрес підвищує ризик захворіти ГРВІ?

Коли нерви руйнують захист: як стрес підвищує ризик захворіти ГРВІ?

Людський імунітет ослаблює багато факторів. Одним із них є стрес. Негативний вплив стресу на здоров’я даремно недооцінюють – він послаблює реакції імунної системи, внаслідок чого людина хворіє. Про це пише MedOboz.

  • Хронічна втома. Супроводжується сонливістю, неможливістю зосередитися, погіршенням пам’яті, проблемою з концентрацією уваги.
  • Періодичні болі та недуги незрозумілого походження. Головний біль, надокучливий нежить, затяжний кашель, загальна слабкість, загострення хронічних хвороб та інші симптоми свідчать про негативний вплив стресу.
  • Дискомфорт у кишково-шлунковому тракті, що супроводжується неприємними відчуттями (діарея, здуття живота, газоутворення, закреп, нудота, розлади шлунка). Це викликано збоєм мікробіому, який є основою імунітету.
  • Проблеми зі шкірою. Шкіра – це перша лінія імунного захисту організму. Вона першою бере на себе “удар”, її стан може вказувати на наявні проблеми. Стрес на рівні гормонів виводить з рівноваги нервову систему, зокрема це стосується і шкіри з її нервовими закінченнями. Тому під час сильних переживань можуть з’являтися прищі, висипи, подразнення, довго не загоюватися рани, загострюватися такі хвороби, як екзема чи псоріаз.

Чому від стресу людина часто хворіє на ГРВІ?

  1. Стрес зменшує кількість імунних клітин. Наприклад, лімфоцитів (білих кров’яних тілець), функція яких боротися з інфекцією. Чим нижчий рівень лімфоцитів, тим вищий ризик зараження вірусами, а отже, захворювання на застуду чи ГРВІ. А також стрес деактивує роботу лейкоцитів: їх стає менше на таких важливих ділянках, як шкіра та слизові рота, носа та очей – вхідних воротах для потрапляння в організм вірусів. Таким способом перерозподіл імунних клітин ослаблює захисні функції організму, роблячи його вразливим до вірусів.
  2. На тлі нервового напруження порушується робота гормону стресу – кортизолу, який регулює реакцію організму на віруси та інші патогени. У такому стані імунна система стає менш чутливою до кортизолу. У результаті кортизол не зменшує запалення, організм втрачає здатність регулювати реакції на запалення та стає вразливим до дії вірусів.
  3. Стрес перенавантажує системи організму, що призводить до фізичного виснаження. Погіршує стан зміна поведінки людини в умовах стресу.

Жити без стресу (тим паче під час війни) неможливо. Проте є важливий момент: щоб не хворіти, потрібно навчитися розпізнавати його та керувати ним.

  • Відпочивати. Морально та фізично. Це означає знайти час на 8-годинний сон і на пасивний відпочинок “для себе” (читання, хобі, прогулянка в парку, спілкування з рідними тощо).
  • Вести максимально здоровий спосіб життя – правильно харчуватися, мінімізувати паління та алкоголь, вести регулярну фізичну активність, пити достатньо води, дихати свіжим повітрям.
  • Підтримувати імунну систему у сезон грипу та застуд. Потрібно допомогти виснаженим захисним функціям організму. У такому випадку може стати доречним прийом противірусного препарату для профілактики на основі флавоноїдів, які пригнічують розмноження в організмі вірусів. Тобто нівелюють розвиток хвороби, підтримують природні захисні функції організму та пришвидшують одужання.
  • Навчитися протидіяти негативним емоціям. Заїдати стрес або зриватися на рідних – це не вихід. Технік заспокоєння багато, варто методом проб знайти свою (фізичні навантаження, медитація, вправи на розслаблення тощо). Додати більше позитивних емоцій – робити те, що приносить емоційне задоволення (обійми, спілкування, інтимна близькість, шопінг, приготування смачних страв, вечірня ванна, улюблена робота). Мінімізувати споживання інформаційного сміття (лише новини з офіційних джерел і дозовано).
  • Не зловживати заспокійливими препаратами. Седативні препарати допомагають боротися з симптомами, але нерви не заспокоять, застуду не вилікують, виспатися не допоможуть. Плюс є високий ризик розвитку звикання та залежності від них.
  • Якщо немає можливості впоратися зі стресом самостійно – звернутися до лікаря (сімейного або психотерапевта).

Отже, стрес може стати причиною частих ГРВІ, оскільки дуже послаблює імунну систему, роблячи організм вразливим до вірусів.