Чи можна спати з відчиненим вікном і застудитися через протяг?

Чи можна спати з відчиненим вікном і застудитися через протяг?

Чому саме взимку настає сезон грипу та ГРВІ? Чи пов’язано це з погодою та похолоданням у приміщеннях? Ризик підхопити вірус у холодну пору року, справді, значно зростає. Також осінньо-зимовий період набагато відчутнішими стають протяги. Але чи можуть потоки холодного повітря впливати на організм так само, як переохолодження на вулиці?

Повітря і запалення: чи є зв’язок?

Виникнення протягу означає, що в приміщенні з’явився потік холодного повітря від відчинення дверей, вікон або ж роботи кондиціонера. Наприклад, протяг, спрямований на певну ділянку тіла, провокує запальний процес.

Більшість людей знайома з таким поняттям, як міжреберна невралгія. Болісні відчуття від подразнення міжреберних нервів часто з’являються саме внаслідок протягу.

Так що виникнення локального запалення (м’язів спини або шиї) під впливом холодного повітря – цілком реально. Тому певну небезпеку в холодну пору року протяг усе-таки становить.

Отвори для вірусів

Віруси проникають у організм через «вхідні отвори», якими є слизові носа, рота і навіть очей. Чи підвищується вірогідність захворювання, якщо вдихати холодне повітря? Так, для горла різкий перепад температур (вдихання холодного повітря) не є корисним, оскільки викликає подразнення слизової.

Тож, коли протяг призводить до загального переохолодження організму, подібного до того, що може статися на вулиці при вдиханні холодного повітря, це «гальмує» роботу імунної системи. Якщо в цей момент віруси, що викликають ГРВІ або грип, потрапляють у організм, хвороби швидше за все не вдасться уникнути.

І хоча прямого причинно-наслідковий зв’язку між гострим охолодженням поверхні тіла та застудою, немає, існує гіпотеза щодо одночасного впливу холодного повітря і вірусів на організм. Гостре охолодження поверхні тіла викликає рефлекторну вазоконстрикцію у носі та верхніх дихальних шляхах. Це судинозвужувальна реакція, що пригнічує респіраторний захист і викликає появу симптомів застуди, перетворюючи безсимптомну субклінічну вірусну інфекцію на симптоматичну клінічну інфекцію.

Тобто організм може реагувати на протяг, але це не завжди означитиме захворювання. Інколи це просто буде рефлекс – від холодного повітря можна чхати і навіть мати короткочасний нежить. Але якщо з холодним повітрям до носа «залетять» віруси, місцевий імунітет навряд чи справиться із таким подвійним нападом. Під впливом протягу до обличчя (носа та рота) поступатиме менше крові. Отже, місцеві клітини імунного захисту утворюватимуться та реагуватимуть повільніше.

Як підвищити місцевий захист?

Якщо після перебування на протягу з’явився нежить чи інші симптоми застуди, саме час діяти, не чекаючи можливого розвитку хвороби. Є противірусні препарати на рослинній основі, які можна приймати за перших проявів госторої респіраторної інфекції. Наприклад, препарати на основі флавоноїдів мають кілька важливих переваг:

  • впливають на РНК і ДНК різних видів вірусів;
  • захищають слизові оболонки, тим самим поліпшуючи місцевий імунітет;
  • сприяють синтезу  інтерферонів, підвищуючи спротив організму до вірусної інфекції.

Препарати на основі флавоноїдів можна приймати у період циркуляція великої кількості вірусів, що збігається із найхолоднішою порою року. Завдяки позитивному впливу на місцевий імунітет та зниженню здатності вірусів до самокопіювання, можна уникнути ускладнень і зменшити час хвороби.