Чи можна дітям пити каву? | Smart Mama 2024

Чи можна дітям пити каву?

Вже у підлітковому віці діти часто просять батьків приготувати їм каву. І навіть для маленьких дітей готують солодкі безкофеїнові напої. Однак кількість кофеїну в дитячому віці може значно перевищувати його вміст в одній чашці кави. Саме загальну кількість кофеїну, що споживається дітьми, варто враховувати.

Де ховається кофеїн?

Кофеїн є природним стимулятором, який підвищує концентрацію, покращує настрій та позбавляє сонливості. Безумовно, тому каву так люблять пити зранку, адже кофеїн стимулює виділення адреналіну та дофаміну (гормону щастя), але при цьому блокує рецептори аденозину нейрогормону, який викликає сонливість. Однак завдяки цій здатності кофеїну впливати на виділення гормонів вживання кави швидко переростає у звичку, від якої важко відмовитись. Тому не всі батьки поспішають знайомити дітей з напоєм, що бадьорить.

Читайте також: ЧИ МОЖНА МАЛЮКУ З СИМПТОМАМИ ЗАСТУДИ ГУЛЯТИ І СПІЛКУВАТИСЯ ІЗ ІНШИМИ ДІТЬМИ?

До того ж дітям, які вже досягли віку 12 років, одна чашка кави на день не буде шкідливою. Але важливо враховувати, що кофеїн – це не лише кава. Діти, на відміну дорослих, вживають безліч продуктів, які містять кофеїн. Кількість цієї речовини варіюватиметься від варіантів приготування і складу, але є приблизні дані про вміст кофеїну в напоях. Наприклад, у маленькій чашці еспресо буде 30-60 мг кофеїну, але у великій чашці міцного напою може міститись і 100-200 мг кофеїну.

Дорослим бажано не вживати більше 400 мг кофеїну (4 чашки кави) на день. Але кофеїн міститься ще у багатьох напоях. Наприклад, у зеленому або чорному чаях залежно від сорту та ступеня заварювання буде від 20 до 50 мг кофеїну, у 100 г шоколаду – 30-60 мг кофеїну (залежно від вмісту какао), у 100 мл маті – 30-60 мг, а в какао-напої – 10-15 мг кофеїну. Досить високий вміст кофеїну в енергетиках – 20-35 мг, та у кока-колі – 8 мг на кожні 100 мл напою.

Читайте також: КОВІДНІ ПАЛЬЦІ: ОСОБЛИВОСТІ ШКІРНИХ ПРОЯВІВ COVID-19 У ДІТЕЙ

Саме тому, перш ніж дозволити дитині чашку кави, слід оцінити кількість напоїв і солодощів, які вживаються за день та містять шоколад і какао. Зважаючи на те, що більшість напоїв та цукерок ще й містить високий відсоток цукру (особливо дитячу солодку каву), можна бути впевненим у тому, що це підвищить активність дитини.

Дітям не рекомендується давати енергетики та заварювати міцний чай (краще віддати перевагу трав’яним аналогам). В іншому випадку дитина може вживати кількість кофеїну, еквівалентну 1-2 чашкам кави на день. Навіть батьки найчастіше звертають увагу на споживання цукру, а не вміст кофеїну. Крім того, не слід забувати, що кофеїн входить до складу деяких ліків – від застуди та головного болю.

Кавові побічні ефекти

Побічні ефекти від надмірного вживання кофеїну в дітей можуть проявлятися сильніше, ніж в дорослих. Діти стають дратівливими і навіть агресивними, погано засинають, відчувають нервозність та нудоту. Кава може підвищувати тиск і серцебиття, а також викликати діарею, прискорене сечовипускання, запаморочення, спазми у шлунку та спрагу. Деякі підлітки порівнюють ефект від зловживання кавою з впливом наркотичних речовин.
Якщо підліток і так схильний до депресивних чи мінливих настроїв, погано спить і страждає від неврозів, краще не робити каву щоденною звичкою. Дитина старше 12 років може випивати одну чашку неміцної кави зранку, але бажано при цьому обмежити вживання інших продуктів, що містять кофеїн. У будь-якому випадку каву не варто пити ввечері, обмеживши час вживання 15:00. Така практика буде корисною і дорослим, які мають проблеми із засинанням.