Надмірна вага вагітної впливає на дитину | Smart Mama 2024

Надмірна вага вагітної впливає на дитину

Вчені виявили взаємозв’язок між різким збільшенням маси тіла при вагітності та дитячим ожирінням, повідомляє News Medical.

Вважається, якщо майбутня мама при вагітності страждає на зайву вагу, то ожиріння обов’язково унаслідує дитина – від народження до підліткового віку. Проте дослідники закликають не судити так категорично.

Вчені зібрали дані про здоров’я понад 30 тис. дітей, що народилися в Бредфорді в 1990-х роках, і ще 14 тис. дітей того ж покоління з Ейвона. Поширеність ожиріння у матерів (визначеного ІМТ ? 30) склала 26,0% серед білих жінок європейського походження та 20,5% у учасниць дослідження родом із Південної Азії.

Крім маси тіла матері дослідників цікавила вага дитини на момент народження та на різних етапах дорослішання: в 1, 4, 10 та 15 років. Більше того, вони проаналізували фактори навколишнього середовища та генетичні особливості – завдяки побудові особливої ??ДНК-моделі в ході аналізу вдалося виключити алелі, які передавалися дітям з боку батьків.

Дослідження підтвердило, що у повних матерів максимально ймовірне народження малюків із високим індексом маси тіла. Проте вже року ця кореляція починає слабшати.
Дослідження показало, що ожиріння матері певною мірою впливає на ожиріння нащадків тільки при народженні. Хоча не можна виключити невеликий чи помірний причинний ефект материнського ожиріння у підлітковому віці, цей вплив поступово зменшувався у міру дорослішання дитини. Щоденний раціон, рівень фізичної активності, рівень освіти та професія батьків надали значно більший вплив на вагу підлітків.

Різкий набір маси при вагітності не варто розглядати як вирок для дитини – вона необов’язково зросте на повну. Однак для підтримки індексу маси тіла в межах здорової норми важливо виключити фактори ризику та приділяти більше уваги фізичним навантаженням та активним іграм.