Вчені довели існування таємничих імунних клітин у людини

Вчені довели існування таємничих імунних клітин у людини

Вчені підтвердили існування у людини типу імунних клітин під назвою В-1.

Працюючи над картою кожної клітини в організмі людини вчені виявили невловимий тип імунної клітини, яка вперше з’являється в утробі матері. Існування таких клітин у людей гаряче обговорюється — досі.

Ці таємничі клітини, відомі як клітини B-1, вперше були виявлені у мишей у 1980-х роках, згідно з оглядом 2018 року в The Journal of Immunology. Ці клітини виникають на ранніх етапах розвитку миші, в утробі матері, і при активації вони виробляють різні  антитіла. Деякі з цих антитіл закріплюються на власних клітинах миші та допомагають очистити тіло відмираючих і мертвих клітин. Активовані клітини B-1 також виробляють антитіла, які діють як перша лінія захисту від патогенів, таких як віруси та бактерії.

Після відкриття клітин B-1 у мишей дослідницька група повідомила в 2011 році, що вони знайшли еквівалентні клітини у людей, але ці результати не були прийняті як переконливий доказ. «У той час було туди-сюди… Не всі погоджувалися з нашим профілем клітин B-1 людини», — сказав доктор Томас Ротштейн, професор і голова-засновник Департаменту дослідницької медицини та директор Центру імунобіології в Медичний факультет Західного Мічиганського університету Гомера Страйкера, який був старшим автором цієї попередньої роботи.

Тепер нове дослідження, опубліковане в журналі Science, надає переконливі докази того, що клітини B-1 виникають на ранніх етапах розвитку людини, протягом першого та другого триместру.

Теоретично ці клітини можуть відігравати важливу роль у ранньому розвитку, і, вивчаючи їх далі, вчені зможуть краще зрозуміти, як виглядає здоровий розвиток імунної системи у людей.