Чи бувають метеозалежні діти? | Smart Mama 2024

Чи бувають метеозалежні діти?

Коліна крутить, а в попереку стріляє – так пояснюють симптоми метеозалежності літні люди. Але мало хто пов’язує погодні умови з настроєм та самопочуттям дітей. До того ж метеозалежність особливо сильно проявляється у немовлят, організм яких ще не дуже добре реагує на зміни довкілля.

Новонароджені залежать від погоди більше

На дітей, як і на дорослих можуть впливати зміни атмосферного тиску, різкі перепади температури, грози, зливи та інші  погодні явища. Найбільше від погодних умов страждають немовлята. Більшість систем організму новонароджених перебувають у недорозвиненому стані. Наприклад, у немовлят недосконала терморегуляція тіла, отже, різке підвищення чи зниження температури чинить  навантаження серце і судини.

Читайте також: ВІРУСНИЙ ВОРОГ У ДИТСАДКУ: ЯК ЗАХИСТИТИ МАЛЮКА

Серед дітей старшого віку найбільшу чутливість до погодних умов мають діти, які страждають від хронічних захворювань. Насамперед це стосується захворювань респіраторної, вегетативної нервової, серцево-судинної та ендокринної систем. Також до впливу погодних умов схильні діти, у яких була травма голови.

Як проявляється вплив погоди?

Чутливість до змін навколишнього середовища може проявлятися по-різному. Як правило, діти стають примхливими, дратівливими, можуть відмовлятися їсти та спати. Новонароджені дітки часто стають млявими та сонливими. У дітей як і у дорослих,  може боліти голова, хоча малюки не можуть сказати про це. У новонароджених діток метеозалежність проявляється й іншими неприємними ознаками, наприклад, посиленням кишкових кольок.

Як виявити метеозалежність у дитини?

Насамперед слід звернути увагу на зв’язок погодних умов та стану малюка. Він не одразу буде очевидним. Наприклад, метеозалежність проявлятиметься сильніше у таких випадках:

  • дитина нещодавно хворіла і ще нездужає;
  • у період стрибків росту (особливо у перший рік життя);
  • після стресу, наприклад, поїздки чи зміни обстановки.

Ознаки нездужання у дітей можуть тривати протягом кількох годин або днів. Але, зазвичай, щоб виявити взаємозв’язок стану дитини з погодою, потрібно якийсь час спостерігати та помічати зміни у поведінці малюка.

Чим допомогти дитині якщо вона метеочуттєва?

Якщо малюк залежить від змін у природи, важливо допомогти йому пережити такий стан із мінімальними впливами для здоров’я та настрою.

Для цього можна спробувати наслідувати такий план:

Створюємо мікроклімат

Діти, особливо немовлята, дуже чутливі до перепадів температури. Перегрів та переохолодження для малюків до півроку взагалі небажані. Але важливо розуміти, що дитині буде легше заснути і краще дихати в приміщенні, яке добре провітрюється, з достатньою вологістю. Наприклад, хороша температура повітря для сну – 18-20 ° С, а вологість – 50-60%. Проте метеозалежні діти часто скаржаться на те, що мерзнуть. Тому дитину потрібно одягати трохи тепліше коли погані погодні умови.

Читайте також: ЧИ МОЖНА МАЛЮКУ З СИМПТОМАМИ ЗАСТУДИ ГУЛЯТИ

Знижуємо тривожність

Дитину в періоди підвищеної дратівливості не варто ігнорувати. Навпаки, батьки у ці періоди мають проводити з малюком більше часу. Можна запропонувати йому  розслаблюючу ванну, зробити масаж, заварити чай з ромашкою або мелісою та переглянути улюблений мультик.

Загартовування та спорт

Метеочутливості менше схильні діти, у яких вищий імунітет. Загартовування вчить організм справлятися з перепадами температур. При цьому не варто вважати, що метеозалежність можна повністю подолати. Це не захворювання, проти якого існують ліки, але лікування хронічних хвороб та загартовування зменшують реакції «на погоду». Однак саме у періоди «буйства стихій» варто відмовитися від фізичних навантажень чи поїздок з дитиною.

Читайте також: ДИТЯЧИЙ ІМУНІТЕТ І НОВІ ШТАМИ КОРОНАВІРУСУ: ВАРТО ЗНАТИ

Вітаміни та зелень

Правильне харчування служить тій же меті, що і спорт. Для немовлят, які страждають від метеозалежності, варто продовжувати грудне вигодовування, оскільки це зміцнює імунітет. Також дітям з метеозалежністю треба регулярно пропивати курси мультивітамінів, особливо С, Е, групи В, а також D. Важливо простежити, щоб у раціоні дитини було більше «вітамінних» овочів та фруктів, особливо свіжої зелені, яблук, капусти та інших сезонних продуктів.

Олена Алексєєва