Нічні кошмари можуть свідчити про серйозну автоімунну хворобу

Нічні кошмари можуть свідчити про серйозну автоімунну хворобу

Нав’язливі моторошні сни виявилися однією із ранніх ознак тяжкого автоімунного захворювання – системного червоного вовчака.

Про це свідчать результати нового дослідження, проведеного під керівництвом дослідниці охорони здоров’я Кембриджського університету Мелані Слоун, пише Science Alert.

Системний червоний вовчак — це невиліковне автоімунне захворювання невідомої етіології, яке найчастіше розпочинається у віці від 15 до 45 років. Його симптомами є:

  • періодичні загострення болю в суглобах або в грудях;
  • лихоманка;
  • постійна втома;
  • випадіння волосся;
  • поява на шкірі червоних плям, які нагадують укуси вовка (звідси і назва захворювання).

Системний червоний вовчак може вражати центральну нервову систему, серцеву систему, нирки, печінку та інші органи.

Дослідники провели онлайн-опитування 676 пацієнтів із вовчаком, і приблизно третина респондентів  повідомили про порушення сновидінь за рік до появи інших симптомів захворювання.

За словами британського невролога Гая Лешзінера, одного з авторів дослідження, лікарі давно усвідомлювали, що проблеми зі сном та сновидіннями можуть означати зміни у фізичному, неврологічному та психічному стані людини, а іноді – навіть бути ранніми симптомами захворювання.

«Однак це перше свідчення того, що кошмари можуть допомогти нам відстежувати таке серйозне аутоімунне захворювання, як вовчак, і стати важливою підказкою як для пацієнтів, так і для клініцистів, що симптоми сну можуть говорити нам про загрозу рецидиву», – сказав Лешзінер.

«Відчуваю себе Алісою в країні чудес»

Нейропсихіатричні симптоми на кшталт нав’язливих моторошних сновидінь та галюцинацій розвиваються не у всіх пацієнтів з вовчаком. Однак навіть ті пацієнти, які зіткаються з подібними проблемами, не завжди наважуються обговорювати їх з лікарем.

Один з респондентів під час особистого інтерв’ю зізнався, що під час загострення вовчаку його сновидіння були просто жахливими – зокрема, йому снилося, як «з людей злазить шкіра». «Мені здається, що чим більшого стресу зазнає моє тіло, тим яскравіші і моторошніші сновидіння», — сказав він.

Аналогічну теорію висунув й інший пацієнт. «Я дійшов висновку, що ці кошмари, ймовірно, є ознакою, що я борюся зі своїм власним організмом», — сказав він.

Зрозумівши, що ці переживання можуть бути настільки емоційно насиченими, дослідники обережно згадали в розмові про галюцинації, запитавши респондентів про «денні кошмари». Деякі пацієнти відразу зрозуміли, що мається на увазі.

«Це не обов’язково страшно, це просто так, ніби тобі наснився сон, і ти сидиш, прокинувшись, в саду… це ніби почуваєшся справді дезорієнтованим. Найближче, з цим я можу це порівняти – я відчуваю себе Алісою в країні чудес», – сказав один з учасників дослідження.

Не тільки вовчак

Раніше дослідження показали, що значна кількість людей, у яких розвивається хвороба Паркінсона (яка теж пов’язана з автоімунними проблемами), страждають від тривожних снів протягом десяти років до встановлення діагнозу.

Кошмари також потенційно можуть свідчити про розвиток деменції, яка, знову ж таки, пов’язана з імунною системою. А деякі пацієнти з розсіяним склерозом кажуть, що перед загостренням їхні сни стають неприємними.

Те саме зараз, здається, вірно для деяких людей, які страждають на вовчак.

«Багато років я обговорював зі своїми пацієнтами з вовчаком їхні кошмари і думав, що вони мають зв’язок із активністю захворювання. Дослідження надає докази на користь цієї думки, і ми настійно заохочуємо більше лікарів запитувати про кошмари та інші нейропсихічні симптоми», — сказав один з дослідників, ревматолог Девід Д’Круз з Королівського коледжу Лондона.