Науковці з’ясували, чому в дітей зазвичай легкий перебіг COVID-19

Науковці з’ясували, чому в дітей зазвичай легкий перебіг COVID-19

Незважаючи на появу все нових і нових штамів COVID-19, діти все одно загалом хворіють на коронавірусну інфекцію у легкій формі. Ускладнення хвороби також проявляються рідко. Це можна пояснити одразу кількома чинниками.

У дітей більше інтерферону

Є одразу кілька причин того, що діти переносять коронавірусну інфекцію легше, ніж дорослі. Одна з них полягає у кращій здатності виробляти інтерферон. Від того, як швидко вірус може розмножитись в організмі, багато в чому залежить перебіг хвороби. Одне з нових досліджень показує, що назальні епітеліальні клітини в дітей швидко реагують на вторгнення збудника.

Як тільки SARS-CoV-2 потрапляє в організм, саме імунні клітини, що знаходяться у носі, реагують першими. У дітей починає активніше вироблятись інтерферон, що перешкоджає розмноженню вірусу.

Дослідники проаналізували представників кількох вікових груп: дітей до 11 років, дорослих (30-50 років) і людей похилого віку (старше 70 років). Виявляється, що з віком здатність до вироблення інтерферону знижується. У організмі літніх людей вірус розмножуєтеся значно швидше. Саме тому смертність від COVID-19 зростає із віком, що робить цей вірус особливо небезпечним для людей, старших 85 років.

Високий рівень антитіл

Ще одне дослідження Стенфордського медичного університету виявило, що у крові дорослих рівні SARS-специфічних антитіл знижуються у 10 разів протягом пів року. А ось у дітей рівень антитіл не падав або навіть продовжував зростати протягом 300 днів спостереження. Щоправда антитіла в дітей, як правило, забезпечують захист лише від штаму, яким дитина встигла перехворіти.

Зате у дітей є ще одна перевага. У дорослих навіть у легких випадках спостерігалось багато сигнальних білків, що викликали запалення. У дітей їх кількість була меншою.

Відповідь у носі

І все-таки дослідники сходяться на думці, що основна причина вдалого протистояння інфекції криється в дитячому носі. Адже саме альфа-інтерферон, що виробляється у назальних клітинах, зупиняє реплікацію вірусу в інфікованих клітинах. Так SARS-CoV-2 вдається зупинити до проникнення у бронхи або легені. Й хвороба має легкий перебіг, без ускладнень.

Якщо дитина захворіла

Від перших годин появи симптомів респіраторного захворювання варто звертатися до лікаря, який призначить противірусну терапію. Це дасть змогу одразу вливати на причину захворювання – віруси. Знижуючи таким чином кількість вірусів в організмі дитини можна допомогти легше впоратися із збудником та сприяти зниженню ймовірності розвитку тяжких станів.

Для дітей, і зокрема немовлят, при лікуванні ГРВІ ( у тому числі і COVID-19) безпечні не всі засоби. Одним із противірусних препаратів, який може призначити лікар, є дитячий сироп Флавовір, дозволений для прийому з першого дня життя.

Механізм дії Флавовіру полягає у тому, що флавоноїди, які входять до складу сиропу:

  • пригнічують реплікацію вірусів шляхом впливу на декілька «мішеней» – вірусоспецифічних ферментів ДНК- і РНК-полімераз, нейрамінідази вірусу грипу та 3 CL-протеази вірусу SARS-COV-2;
  • перешкоджають проникненню вірусу до клітин епітелію;
  • блокують розмноження вірусу всередині клітини.

Чим менше вірусів, тим швидше дитяча імунна система знешкодить їх, а, отже, і можливо пришвидшити одужання та не допустити тяжких наслідків для організму дитини. Флавовір, може пригнічувати  розмноження вірусів в організмі, проявляючи широкий спектр противірусної дії. Це дуже важливо, бо вірусів, що викликають симптоми ГРВІ багато, і важко одразу визначити, чи захворіла дитина на COVID-19 або інший респіраторний вірус, потрібен препарат, який не гаючи часу буде вже з перших хвилин боротися з вірусами, для полегшення стану дитини.

Вчасно розпочатий прийом противірусних засобів допоможе уникнути більшості ускладнень респіраторних захворювань. Флавовір також сприяє підтримці рівня інтерферону на достатньому для протистояння хворобі рівні.