Чи варто під час застуди пити молоко та їсти морозиво?

Чи варто під час застуди пити молоко та їсти морозиво?

Хоч молоко і вважають корисним напоєм, побутує думка, що під час застуди цей напій не надто корисний, адже викликає згущення слизу. Така саме недовіра існує і щодо інших молочних продуктів. Найбільш «небезпечними» вважаються холодні страви з молока: заморожений йогурт або морозиво.

Чи корисне молоко?

Під час застуди збільшується виділення мокротиння. Насамперед це потрібно, щоб «механічно» вивести з організму інфекційних збудників – віруси та бактерії. Однак дослідження показують: лише сприйняття людини підкріплює думку, що вживання молока збільшує виділення слизу. Здатність молока обволікати рот і горло створює відчуття, що рот наповнюється слизом. Але об’єктивно цього, звісно, не відбувається.

Насправді застій і згущення слизу відбувається з інших причин: коли людина дихає сухим повітрям, вживає мало рідини тощо. При цьому хворі можуть відзначати, що вживання молока погіршує відхаркування та посилює нежить. Але найкращий спосіб уникнути таких симптомів: частіше провітрювати приміщення та пити більше води й інших корисних напоїв.

Водночас молоко є ефективним засобом, що, навпаки, полегшує такі симптоми, як кашель, першіння і біль у горлі. Склянка теплого молока з ложкою меду та вершкового масла допоможе пом’якшити неприємні почуття, що виникають у горлі. Крім того, молоко є джерелом білка, кальцію, калію, холіну та багатьох вітамінів (D, B12), що загалом сприятливо впливає на імунітет. Мед, що входить до складу цього напою, має антибактеріальні та протизапальні властивості.

Тож, якщо немає алергії на молоко або мед, вживання такого напою піде тільки на користь.

Морозиво посилює симптоми?

Роками формувалася думка проте, що морозиво не тільки не можна їсти під час застуди, а воно ще й є причиною її появи. Насправді, оскільки респіраторні інфекції викликаються вірусами, морозиво, звісно, не може викликати застуду. Навіть ефект охолодження, що спричиняє зниження місцевого імунітету, буде недостатнім, щоб збільшити вірогідність захворювання.

Вживання морозива під час застуди, навпаки, може зменшити набряк у горлі та полегшити біль. Наприклад, морозиво приносить полегшення людям, які страждають на тонзиліт, завдяки своїй холодній і кремовій текстурі. Але фахівці все одно застерігають від надмірного вживання морозива. Адже цей десерт, як правило, містить багато цукру, а споживання надмірної кількості солодкого знижує імунітет та посилює запалення.

Як показують дослідження, цукор зменшує здатність організму боротись із інфекціями, оскільки знижує ефективність лейкоцитів. Це особливо погано, якщо причиною запального процесу є вірус або бактерія.

Але навіть у цій ситуації є вихід. Можна вживати морозиво, що містить незначну кількість цукру. І одна порція десерту не завдасть шкоди. У всьому іншому від морозива можна отримати ту саму користь, що й від склянки молока. Крім того, як і будь-який десерт, морозиво збільшує виділення ендорфінів, а отже, поліпшує настрій, що особливо потрібно хворій людині.

Отже, молочні продукти (і навіть холодні) можуть стати в пригоді для полегшення симптомів гострих вірусних інфекцій дихальних шляхів. Але не слід забувати, що для лікування ГРВІ потрібні препарати прямої дії на віруси. За перших симптомів ГРВІ у дитини варто звертатися до лікаря. Щоб запобігти ускладненням лікар може призначити притивірусний сироп  сироп Флавовір, що пригнічує розмноження вірусу в організмі.

Флавоноїди, які входять до складу лікарського засобу, мають здатність пригнічувати реплікацію ДНК- та РНК-вірусів. При проведенні доклінічних та клінічних досліджень виявлено інгібуючу активність препарату щодо вірусів грипу та гострих респіраторних інфекцій та вірусів герпесу. Препарат захищає слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, нормалізуючи показники місцевого імунітету (лактоферин, sІgA та лізоцим). Не варто займатися самолікуванням та давати дитині антибіотики без рекомендацій лікаря. По-перше, антибіотики не борються з вірусними захворюваннями (ГРВІ, грип). По-друге, стійкість до антимікробних препаратів сьогодні є справжньою загрозою для дитячого здоров’я. Неконтрольоване вживання антибіотиків призводить до зниження шансів вилікувати небезпечні хвороби бактеріального походження, а також шкодить організму дитині та впливає на стійкість імунітету.