Вчені б’ють на сполох: людина заразилася грипом від корови

Вчені б’ють на сполох: стало відомо про перший випадок зараження людини грипом від корови

У США офіційно підтвердили перший у світі випадок передачі вірусу високопатогенного пташиного грипу (H5N1) від корови до людини. Це означає, що вірус мутує і набуває нових небезпечних властивостей, пише ScienceAlert.

Вірус грипу H5N1 шириться світом з 2020 року, але досі він розповсюджувався серед свійської птиці та диких тварин. У випадках зараження людей він передавався від птахів, і хоча ці випадки були поодинокі, захворювання мало дуже великий рівень летальності.

Однак цього разу жертвою вірусу став працівник молочної ферми, який не контактував з птахами чи домашньою птицею, зате працював з коровами, у яких також виявили ознаки хвороби. Наприкінці березня 2024 він почав скаржитися на почервоніння та дискомфорт у правому оці.

«Вірус, ідентифікований у зразку працівника, мав зміну (PB2 E627K), яка була пов’язана з адаптацією вірусу до ссавців-господарів і виявлялася раніше у людей та інших ссавців, інфікованих вірусами HPAI A (H5N1) та іншими підтипами вірусу пташиного грипу A», – йдеться у статті, яку опублікувала у The New England Journal of Medicine група дослідників з Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) та управління охорони здоров’я штату Техас.

Гарна новина полягає у тому, що вірус проявився як запалення ока, а не як інфекція верхніх дихальних шляхів. Таким чином, навіть якщо H5N1 здатен передаватися від людини до людини, можливості його поширення досить обмежені.

Небезпека зростає

Однак сам факт, що пташиним грипом можна інфікуватися вже не тільки від птахів, а й від ссавців, свідчить про те, що небезпека зростає.

«Те, що вірус перейшов від птахів до ссавців, у цьому випадку до молочних корів, а потім до людей, – це дуже серйозна річ», — зазначає директор Лабораторії досліджень біологічної загрози Техаського технічного університету, еколог-токсиколог Стів Преслі.

Чи є пташиний грип в Україні?

Сама по собі назва «пташиний грип» об’єднує декілька різновидів грипу, які вражають переважно птахів (рідше – деякі види ссавців). Наразі відомо, що пташиний грип викликають 16 субтипів вірусу грипу типу А. За даними ВООЗ, з 1 січня 2003 року по 1 квітня 2024 року було зафіксовано 889 випадків зараження людей у 23 країнах. 463 випадки завершилися летально, таким чином рівень смертності при пташиному грипі складає 52 %.

На щастя, в Україні досі не реєструвалося заражень пташиним грипом серед людей, хоча повідомлення про спалахи інфекції серед домашньої птиці та диких птахів з’являються регулярно. Зокрема, у січні-лютому 2024 року такі спалахи були зафіксовані у Рівненській, Волинській, Київській, Сумській та Миколаївській областях.

Що ж до «людських» підтипів грипу, то цього епідсезону серед циркулюючих штамів традиційно переважали віруси типу А ((Н1pdm09, H3, тощо). Також протягом сезону фіксувалися зараження грипом B, SARS-CoV-2, аденовірусами, ріновірусами та РС-вірусами.

Нагадаємо, що грип, коронавірус та інші ГРВІ не лікуються антибіотиками – їх лікар призначає лише при ускладненнях, коли до вірусного захворювання приєднується бактеріальна інфекція. В інших випадках вживання антибіотиків є шкідливим для вашого здоров’я.

Вчасне лікування – запорука швидкого одужання

ГРВІ (у тому числі і COVID-19) та грип потребує вчасного лікування. За перших симптомів захворювання варто звертатись до лікаря, він може призначити противірусну терапію – це дасть можливість вчасно знизити вірусне навантаження та запобігти подальшому розмноженню вірусу в організмі.

Варто нагадати, на початку захворювання важко визначити без спеціальних аналізів, яка саме респіраторна вірусна інфекція викликала захворювання, тому потрібен препарат, що діє безпосередньо на віруси ГРВІ (у тому числі і коронавірус) та грип. Лікар може призначити противірусні препарати на основі флавоноїдів – природних біологічно активних речовин рослинного походження. Флавоноїди:

  • пригнічують реплікацію ДНК- і РНК-вірусів шляхом впливу на декілька «мішеней» – вірусоспецифічних ферментів ДНК- і РНК-полімераз, тимідинкінази, зворотної транскриптази, нейрамінідази та 3 CL-протеази;
  • перешкоджають проникненню вірусу до клітин епітелію;
  • блокують розмноження вірусу всередині клітини, чим захищають клітини організму від окисного стресу і запалення, зменшуючи ймовірність виникнення гострого респіраторного дистрес-синдрому й цитокінового шторму.

Наприклад, спеціально розроблений для дітей сироп Флавовір. Він містить флавноноїди: апігенін, лютеолін і трицин – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію і не пригнічують імунну систему та можуть бути рекомендовані для дітей від народження.  Сироп Флавовір продемонстрував противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й значно пригнічує реплікацію вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19.

Ні в якому разі не займатись самолікуванням або самопризначенням. За появи перших ознак респіраторного захворювання у дитини варто звертатися до лікаря.