Грип небезпечніший, ніж здається: як захистити дітей?

Грип небезпечніший, ніж здається: як захистити дітей?

Причини ускладнень після грипу у дітей

  1. У дитячому віці захисні сили тільки формуються, а це означає, що чим молодша дитина, тим її імунітет менше здатний протистояти вірусному агресору і тим паче боротися з ним на рівних. Особливо уразливими на думку лікарів вважаються діти до 2-річного віку.
  2. Організм дитини від народження не знайомий з вірусами грипу, відповідно для нього новими виявляються усі – й сезонні й пандемічні штами, до яких немає сформованої імунної пам’яті.
  3. Вплив на дитячий організм таких факторів, як наприклад, недостатнє харчування або наявність інших захворювань, позначається не тільки на фізичному і психоемоційному розвитку дитини, а й впливають на її противірусний імунітет.

Ось чому організму дитини буває непросто впоратися з вірусним захворюванням. А як щодо самого вірусного агресора? Він сам якимось чином впливає на те, як буде перебігати захворювання у дитини і ймовірність розвитку ускладнень? Як з’ясувалося, у нього таких можливостей більш ніж достатньо. Які це можливості і які в зв’язку з цим виникають загрози, а також що потрібно робити, щоб звести їх до мінімуму – розглянемо в статті.

Як вірус грипу впливає на захисні сили дитячого організму?

Вірус грипу, який потрапив у дитячий організм, не залежно від того, сезонний (тобто щорічний) або пандемічний (тобто новий для всіх) не просто вступає в протистояння з імунною системою, але ще і пригнічує її. Чим це загрожує для дитини? Насамперед тим, що вірус отримує можливість швидко поширитися не тільки по дихальних шляхах, а й, потрапивши в кров,  викликати ураження усіх органів.

По-друге, зниженням імунітету неодмінно скористаються хвороботворні бактерії, які живуть у верхніх відділах дихальних шляхів дитини, а також ті, що потрапили із зовнішнього середовища. А це вже призведе до появи бактеріальних ускладнень з боку середнього вуха (середній отит), приносових пазух (синусити) і запалення легенів. Недарма кажуть, що грип страшний своїми ускладненнями.

Крім того, в дитячому віці ще недостатньо розвинені системи, які відповідають за регуляцію роботи багатьох внутрішніх органів. А це впливає на те, як дитина буде реагувати на грипозну інфекцію і які симптоми будуть виникати. Наприклад, якщо у дорослого при підвищенні температури тіла до позначки 38 ° С і вище стан значно погіршується, сильно болить голова і хворий проводить весь час в ліжку, то у дитини можуть виникнути судоми, які лікарі називають фебрильними. Те ж саме стосується і поширеності ураження дихальних шляхів: якщо у дорослих це найчастіше трахеїт, який проявляється на початку захворювання першінням у горлі, сухим кашлем і відчуттям дискомфорту або болем за грудниною, то у дітей при грипі в запальний процес зазвичай залучається не тільки трахея, але і гортань, бронхи.

Частим явищем при важкому захворюванні на грип в дитинстві є підвищена кровоточивість, що проявляється наприклад кровотечею з носа. Це пов’язано з підвищенням проникності стінки судин в результаті шкідливої ??дії вірусу грипу.

Перераховані вище стани та ускладнення, які можуть виникати у дітей при захворюванні на грип, вимагають від батьків уважного ставлення до самопочуття дитини, а при появі перших симптомів гострого респіраторного вірусного захворювання негайного звернення до лікаря.

Що робити за перших симптомів респіраторного захворювання?

  1. Звернутися до лікаря. Визначити який вірус грипу або інший з численного сімейства вірусів ГРВІ, яких сьогодні тільки відомих медицині налічується близько 200 видів, став причиною розвитку захворювання у дитини, може тільки лікар.
  2. Розпочати лікування. Ускладнення, так само як і супроводжуючі важкий перебіг грипу стани можуть розвиватися стрімко, як наприклад фебрильні судоми, а бактеріальні ускладнення виникають вже на 5–7 день захворювання. Іншими словами, не звернувшись вчасно з дитиною до лікаря, батьки дають зелене світло вірусу грипу, який отримує часовий проміжок для завдавання шкоди дитячому організму і ослаблення його захисних сил, які й без того неміцні. Тому, чим раніше лікар встановить діагноз грипу дитині й призначить необхідне лікування, тим більше шансів уникнути ускладненого перебігу грипу.

Як допомогти дитині впоратися з грипом?

Виходячи з вищесказаного, стає зрозуміло, що грип у дітей вимагає не тільки своєчасного виявлення, а й етіотропного, тобто спрямованого на вірус, лікування, яке призначить лікар. Таке лікування буде спрямоване на пригнічення вірусного розмноження і зменшення числа новостворених копій, що знизить ступінь поширення по респіраторному тракту, можливість потрапляння в кров і викличе порушення в роботі внутрішніх органів. І звичайно ж, це допоможе знизити навантаження на імунну систему.

Лікування грипу противірусними препаратами 

Одним із найбільш дієвих способів є блокада вірусних білків, завдяки яким він здатний викликати захворювання у людини. Серед великого числа білків сьогодні медицина може впливати на нейрамінідазу – за допомогою цього білка вірус грипу полегшує собі проникнення до клітин дихальних шляхів минаючи захисні бар’єри і поширення нових копій, і на РНК-полімеразу – білок, який забезпечує виробництво вірусного потомства всередині клітини.

Пригнічуючого впливу на ці два білка виявляється достатньо, щоб позбавити можливості агресивного вірусу викликати ураження респіраторного тракту в дитини. У такій ситуації залежність пряма: чим раніше буде лікарем встановлено діагноз грипу та призначено спрямоване на вірус лікування, тим менше у вірусу грипу залишається часу на відтворення багатотисячного потомства і захоплення нових територій в дихальних шляхах.

З цими завданнями здатний впоратися призначений лікарем  препарат з прямим впливом на вірус грипу – сироп Флавовір. Флавовір – це дитяча лікарська форма прямого противірусного препарату, призначена для лікування респіраторних вірусних інфекцій та грипу починаючи від народження, з огляду на високу вразливість дітей раннього віку до вірусного агресора. Сироп Флавовір блокує вірусні ферменти РНК-полімеразу і нейрамінідазу, що дозволяє знизити вірусне навантаження на організм дитини і виконати завдання щодо полегшення перебігу грипу та прискорення одужання без розвитку ускладнень.

Таким чином, яким би агресивним не був вірус грипу і які б загрози не виникали при його потраплянні в дитячий організм, своєчасне, а краще одразу після появи перших симптомів нездужання у дитини звернення за медичною допомогою дозволить звести нанівець всі хвороботворні плани вірусу грипу. Тому не варто втрачати час і відкладати візит до лікаря.

Профілактика грипу: як захистити дітей?

Запобігання зараженню вірусом грипу є ефективною стратегією боротьби з цією вірусною інфекцією. Існує декілька методів профілактики.

  • Перш за все це вакцинація, яка розпочинається до початку сезонного підвищення захворюваності на грип. Оскільки штамів вірусу грипу існує безліч, то і склад вакцин змінюється залежно від того, які штами вірусу грипу будуть прогнозовано циркулювати у цьому епідемічному сезоні.

Очевидно, що ступінь захищеності після вакцинопрофілактики залежитиме від того, наскільки справдиться прогноз.

  • Заразність усіх респіраторних вірусів надзвичайно висока. Тому не слід забувати, що окрім усіх профілактичних заходів, спрямованих на підвищення власного імунітету, надзвичайно важливо фізично уникати зараження. Тобто не перебувати поруч із людьми з симпомами хвороби (кашлем, нежиттю), у місцях скупчення людей і погано провітрюваних приміщеннях. Якщо такої змоги немає, потрібно одягати медичну маску.

Ці досить прості правила цілком можуть зменшити кількість епізодів ГРВІ протягом найбільш небезпечного етапу епідемічного сезону (зими – початку весни).

  • Дієвим засобом неспецифічної профілактики від грипу є прийом противірусних препаратів. На відміну від щеплення, їхня дія націлена не на імунітет, а на патоген, який потрапляє всередину організму. Обираючи такий препарат, варто уважно прочитати інструкцію, впевнитися, що засіб дійсно призначений для дітей, у ньому вказані лікувальні та профілактичні дози, а у складі містяться безпечні рослинні компоненти.