Лікар пояснила, як можна одночасно хворіти на грип та ковід

Мікст-інфекція: лікарка пояснила, як можна одночасно захворіти на грип та ковід

Заразитися одночасно грипом та коронавірусом цілком реально, хоча таких випадків, на щастя, не дуже багато.

Про це розповіла в інтерв’ю Каштан.NEWS лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна.

«Можна бути носієм декількох вірусних інфекцій одночасно, але все одно буде превалювати клінічна картина якоїсь однієї інфекції. Але враховуючи той факт, що як при грипі, так і при коронавірусі вражаються верхні дихальні шляхи і більше все ж таки, у першу чергу, ускладнення за рахунок серцево-легеневої системи, то тут клінічну картину дуже складно відокремити, що саме спровокувало захворювання. Лабораторно можна отримати підтвердження і того, і того вірусу. Але що було першим – корона чи грип, тобто чим людина інфікувалася спочатку і за рахунок якої інфекції ускладняється загальний стан людини, визначити остаточно дуже важко», – сказала Євгенія Менжуліна.

Подвійний удар

Лікують мікст-інфекції противірусними препаратами, орієнтуючись на те, яка клінічна картина переважає у хворого. Загалом мікст-інфекція перебігає важче, ніж окремо грип або COVID-19.

«Імунологічна реакція на один інфекційний агент і на інший, які відрізняються між собою, звісно, потребує зусиль від організму. Коли є лише одна локальна інфекція, навіть з великим вірусним навантаженням, імунна система все одно працює вся проти одного ворога. А якщо ми кажемо про вірусне навантаження від двох вірусів або просто про коінфекцію за рахунок приєднання, наприклад, бактеріальної інфекції, то в такому разі імунна система вже повинна відпрацьовувати напад двох агресорів, зовсім різних за своїми властивостями. Тому, звісно, така мікст-інфекція є більш виснажливою і більш загрозливою для організму», – пояснила Менжуліна.

Проте навіть «самотній» грип або ГРВІ, включаючи коронавірус, може завдати пацієнту достатньо неприємностей. Оскільки зараз все більше шкіл почали працювати офлайн, діти інфікуються частіше, ніж дорослі. Однак не можна сказати, що діти переносять захворювання важче або, навпаки, легше, ніж їхні батьки: все залежить від стану здоров’я.

«Якщо дитина або доросла людина здорова, то для неї це не є великою проблемою. Якщо ж у людини є проблеми зі здоров’ям, є хронічні захворювання, тоді дійсно, для такої дитини або дорослого будь-яка вірусна або бактеріальна інфекція є серйозною загрозою», – підкреслює інфекціоністка.

Також вона зазначає, що якщо хронічних проблем зі здоров’ям немає, а висока температура збивається після прийому жарознижувальних, можна сконтактувати зі своїм сімейним лікарем по телефону і лікуватися дистанційно, без походів до медичного закладу.

«Ніхто з нас, дорослих, не хворіє вперше в житті. Ми всі прекрасно знаємо, що і як у нас в організмі відбувається, коли ми хворіємо на респіраторно-вірусні захворюванні. Якщо ми не можемо подолати лихоманку, якщо вона не збивається жарознижувальними препаратами – так, необхідно звернутися за медичною допомогою. Якщо ви знаєте, що ваша попередня історія респіраторно-вірусних захворювань закінчувалася для вас дуже погано –  теж необхідно звернутися за допомогою. Якщо ж ви здорова, критично свідома людина і розумієте, що будь-яке ГРВІ – це добрих п’ять днів ліжкового режиму вдома, тоді ви спокійно можете самі витягнути себе з цього процесу», – сказала Менжуліна.

Скільки українців наразі хворіє на грип та ГРВІ

За даними МОЗ, наразі у 21 регіоні зафіксована циркуляція вірусів грипу типів А та В. За попередній тиждень зареєстровано 7 летальних випадків серед пацієнтів внаслідок ускладнень грипу. З 5 по 11 лютого в Україні захворіло 232 199 людей, із них 124 690 – діти віком до 17 років. Медичної допомоги потребували 7 259 осіб (3% від усіх захворілих), половина госпіталізованих – 4 331 особа – діти.

«Україна перебуває в середині епідемічного сезону з грипу та ГРВІ. Наразі через циркуляцію вірусів грипу у 22 регіонах країни спостерігається підйом захворюваності на ГРВІ, зокрема серед дітей. Враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією. За симптомами грип починається раптово з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми — кашель, утруднене дихання, біль у горлі — додаються згодом. Тоді як COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів. За перших ознак захворювання важливо якомога швидше звернутися до лікаря, щоб почати ефективне лікування та уникнути ускладнень хвороби», — сказав головний державний санлікар України Ігор Кузін.

Лікарі закликають дорослих уважно ставитися до стану здоров’я дітей і за перших же симптомів захворювання (підвищення температури, кашель, біль у горлі, нежить) залишати дитину вдома. Це не тільки дасть змогу запобігти поширенню інфекції в дитсадку або школі, а й зменшить ризик ускладнень у самої дитини.

Що робити за перших симптомів захворювання?

За перших ознак ГРВІ важко визначити без спеціальних аналізів, яка саме респіраторна вірусна інфекція потрапила до організму. Для самоконтролю, перед консультацією з лікарем, можна зробити домашній швидкий тест для якісного виявлення антигенів коронавірусу (SARS-CoV-2) та вірусів грипу А та В в організмі.

COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину, у обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до летальних випадків. Після проведення тестування з отриманими результатами слід звернутися до лікаря, який встановить остаточний діагноз і призначить противірусне лікування.

Існують противірусні засоби широкого спектру – такі, які діють одночасно на віруси грипу, ковіду та інших ГРВІ. Одним з таких на українському ринку є противірусні препарати на рослинній основі з діючою речовиною протефлазід. Вони містять флавоноїди – біоактивні речовини, які чинять пряму противірусну дію і не пригнічують імунну систему та можуть бути рекомендовані для пацієнтів із хронічними захворюваннями та дітей від народження.

Як лікувати дітей від ГРВІ, грипу чи COVID-19?

Для дітей лікар може призначити сироп Флавовір. Флавоноїди, що входять до складу сиропу  продемонстрували противірусну активність не тільки щодо «звичних» вірусів, які викликають гострі респіраторні захворювання та грип, а й пригнічення реплікації вірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Вплив Флавовіру на специфічні ферменти вірусів дає змогу призупиняти їх внутрішньоклітинне розмноження. Завдяки цьому зменшується вірусне навантаження на організм дитини, що сприяє полегшенню перебігу захворювання та зниженню ймовірності розвитку  ускладнень.

Таким чином, при появі симптомів вірусної інфекції або якщо відбувся контакт з хворим на COVID-19 важливо не втрачати час на самостійне вирішення проблеми, а звертатися за медичною допомогою. Вчасно призначене противірусне лікування може захистити від небажаних наслідків захворювання.