Грип, коронавірус і РСВ: чим небезпечна тридемія?

Грип, коронавірус і РСВ: чим небезпечна тридемія? 

Мережею прокотилася хвиля новин щодо загрозливої статистики захворюваності на грип і ковід та летальності від них. Чому так відбувається, які зусилля лікарі та МОЗ докладають, аби протистояти хворобам, і що таке тридемія, про це пише MedOboz.

Загальна картина

Статистика трохи прояснює таку захворюваність і стурбованість лікарів. Згідно з даними Центру громадського здоров’я, станом на другу половину січня 2024 р. в Україні від грипу вакцинувалося 129 840 чоловік, більшість з яких медики та особи з групи епідемічного ризику – їх 81 993. Це ні про що, це крапля в морі для багатомільйонної країни. Тобто державі не вдалося вмотивувати своїх громадян захиститися: вакцинуватися від грипу або зробити бустерні дози від коронавірусу.

Що таке тридемія і чому про неї заговорили?

Під тридемією слід розуміти інфікування людини одразу кількома вірусами. Таке явище ще називають ко-інфекцією або мікст-інфекцією. Наразі найактивніші віруси, що циркулюють, – це різні штами грипу, кілька видів коронавірусу та різновиди RSV (респіраторно-синцитіальний вірус). На жаль, в Україні фіксують випадки ко-інфекцій, зокрема, летальні. Це пояснюється тим, що під час пандемії COVID-19 ці патогени не могли поширюватися через введені заходи безпеки. А тепер, коли всі обмеження зняті, інфекції почали легко й активно розповсюджуватися.

Нехтування правилами гігієни, відсутність щеплень, стрес та ослаблений імунітет сприяють інфікуванню. І якщо для середньостатистичної відносно здорової людини середнього віку зазначені недуги не становлять значної загрози, то для дітей, осіб старше 65 років та тих, хто має хронічні хвороби, наслідки можуть стати фатальними.

Як стверджує Ольга Голубовська, до ускладнень, госпіталізації та летальних випадків призводить втрачений час. Плюс варто додати колізії з лікуванням. Справа в тому, що специфічна терапія має вирішальне значення у перші години хвороби грипу чи коронавірусу. Тобто якщо діагностовано вірусну інфекцію, наприклад, ковід або грип, треба призначати противірусний препарат. Його дія спрямована на те, щоб не дати тій кількості вірусу, яка вже сидить в організмі, розмножуватися і поширюватися далі.

Наприклад, у протоколі “Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)” прямо написано, що при легкому та середньому перебігу захворювання рекомендується призначення противірусних препаратів прямої дії. Навіть вже до інструкцій препаратів, дія яких на коронавірус науково підтверджена, внесено відповідні вказівки.

Зрозуміло, що всі хворі різні: не в курсі протоколів лікування, не одразу звертаються до лікаря, не серйозно ставляться до хвороби, не мають змоги швидко потрапити до лікаря або аптеки тощо. Але у будь-якому випадку з початком перших важких симптомів варто звернутися до свого лікаря і далі діяти відповідно до його рекомендацій. Якщо найближчим часом на консультацію неможливо потрапити, то дії такі:

  1. Зробити тестування на грип і ковід.
  2. Зателефонувати лікарю, який призначить противірусні препарати прямої дії, які є ефективними одночасно проти грипу та інших вірусних респіраторних інфекцій, включаючи COVID-19.
  3. Варто подбати про те, щоб вдома був запас тестів та необхідних противірусних препаратів. Адже хвороби з’являються завжди без попередження і хтозна, чи буде тоді змога бігти до аптеки і шукати потрібні ліки.

Отже, на сьогодні можна стверджувати, що в Україні фіксують тридемію. Хвороби, які сюди потрапили – грип, коронавірус та РСВ – непередбачувані й в тандемі важкі. Вирішальним фактором у їхньому лікуванні є час та методи, зокрема, вчасний прийом противірусних препаратів. Це може знизити ризик ускладнень, госпіталізацій та летальних випадків.

Для дітей одним із противірусних препаратів, який може призначити лікар, є  сироп Флавовір. Механізм дії Флавовіру полягає у тому, що флавоноїди, які входять до складу сиропу, пригнічують реплікацію вірусів шляхом впливу на декілька “мішеней” – вірусоспецифічних ферментів ДНК- і РНК-полімераз, нейрамінідази вірусу грипу та 3 CL-протеази вірусу SARS-COV-2; блокують розмноження вірусу всередині клітини. Це зменшить кількість вірусів в організмі та буде сприяти зниженню ризику виникнення ускладнень і часу, який дитині доведеться провести у ліжку.