Скільки цукру можуть з’їдати діти? І скільки з’їдають насправді?

Додати ложку цукру в кашу і кефір. Змішати варення з сиром або намазати його на бутерброд. Склянка соку, а потім і цукерку. Таким може бути звичайний обід дитини, в якому кількість вільних цукрів уже перевищило денну норму дорослої людини. Ще кілька десятків років тому, коли часи були «голодніше», а дітей з ожирінням не було в дитячому садку, додавати цукор майже в усі страви (навіть у воду) було нормою.

Сьогодні фахівці ВООЗ вважають, що споживання вільних цукрів і дорослими, і дітьми перевищує всі допустимі межі. Але особливо сильно солодощі впливають на дитяче здоров’я. Діабет, ожиріння, атопічний дерматит, карієс – ці захворювання помолодшали буквально на очах «завдяки»  солодощам.

Насправді діти можуть вживати цукор тільки з певного віку і в дуже малих кількостях. В першу чергу це стосується «прихованого» цукру.

З якого віку можна морозиво?

Це питання для багатьох батьків може здатися дивним. Деякі виробники додають цукор навіть в продукти для немовлят, тому які обмеження в цукрі можуть бути для дитини двох-трьох років?

А ось думка міжнародних експертів щодо цього дещо інша. У кожній країні є свої норми щодо вживання цукру, які не завжди достатньо точно визначені, але і досить невисокі. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я та Американської кардіологічної асоціації вважають, що в дитячому раціоні не повинно бути цукру до дворічного віку. За рекомендаціями Британського фонду харчування цукру не повино бути  в дитячому харчуванні перші 4 роки життя, після 6 років можна вживати 19 г на день, а після 7 років – 24 г цукру. ВООЗ рекомендує в ідеалі обмежити 25 г (6 чайних ложок) в день вживання цукру навіть дорослим. Але поки, за статистикою тієї ж ВООЗ, рекордсменами вживання цукру в різних країнах ЄС є як раз діти, які вживають його в два-три, а іноді і п’ять разів більше норми!

Читайте також: ГРВІ у дитини: чи потрібні антибіотики?

Важливо підкреслити, що в даному випадку  йдеться про цукор, що додається в харчові продукти виробниками або споживачами. Це не стосується цукру, що в природному вигляді є у фруктах, овочах і деяких молочних продуктах, оскільки даних про наслідки зловживання такими цукрами немає.

Іноді дорослі переконані, що дітям необхідний цукор, адже їм потрібно так багато енергії! Насправді «енергію» діти отримують від вживання вуглеводів – тих же овочів, фруктів, каш та інших продуктів. Додавати туди цукор, глюкозу, мед або будь-які інші підсолоджувачі зовсім не обов’язково. Хоча б, перші два роки життя діти можуть обійтися без цукру і продуктів з них в складі.

Де переховується цукор?

Основні солодощі, які проникають в дитячий раціон, живуть зовсім не в бабусиних сервантах. Сучасне суспільство звикло до «вихолощеної» їжі, яка завжди має приємний смак. Навіть фрукти можуть здаватися дітям занадто кислими, а каші – прісними, якщо з  раннього дитинства не привчити малюків до природного смаку їжі, а постійно додавати підсолоджувачі. Це стосується і готових солодощів. Здавалося б, морозиво і так смачне, навіщо його посипати шоколадом? Але сучасні солодощі – це просто достаток смаків, кожен з яких – зайва порція цукру.

Читайте також: Як відрізнити прорізування зубів від початку застуди

Якщо  дитині не дають навіть «явних» солодощів на кшталт цукерок і морозива і не додають цукор в каші і компоти, він все одно «ховається» в різних продуктах. Виходячи з норми дорослої людини (25 г або 6 ч.л. / день), скільки цукру можна отримати «непомітно»? Наприклад, по 5 г цукру може бути в таких продуктах: порції йогурту, одному шматочку хліба, маленькій порції сухого сніданку, столовій ложці томатної пасти. Майже повністю перекривають денну норму цукру напої. Наприклад, стакан гарячого шоколаду або лимонаду може містити до 4-5 ч.л. цукру. Також цукор додається майже в усі хлібобулочні вироби, молочну та ковбасну продукцію.

Однак майже весь прихований цукор можна знайти. Звичайно, для цього треба уважно вивчати етикетки готової продукції і в ідеалі вибирати для дітей то, що містить позначку «без цукру». Від солодкої газованої води до досягнення дитиною хоча б шкільного віку краще відмовити в принципі.

Скільки ж цукру можна дітям?

Це залежить від віку дитини й від того, наскільки вона активна. Як правило, треба прагнути до того, щоб дитина отримувала не більше 5–10 % щоденної норми калорій за рахунок доданого цукру. Для шестирічної дитини ця кількість повинна становити приблизно 16–25 грамів на день або від до 4 до 6-ти чайних ложок цукру. Для дванадцятирічної дитини кількість споживаного цукру може становити 20–40 грамів на день або від 5 до 10-ти чайних ложок. Діти (й дорослі), які активно займаються фізичними вправами, можуть дозволити собі вживати цукор на рівні верхнього припустимого рівня, тому що їх м’язи, як правило, швидко переробляють цукор, який надходить, в енергію. Діти, які дотримуються малорухливого способу життя, повинні орієнтуватись на нижню межу.

Шкода солодкого: від діабету до карієсу

Занадто раннє введення цукру в раціон провокує в першу чергу проблеми з травленням і обміном речовин. Надмірне вживання цукру підвищує секрецію інсуліну і провокує метаболічні порушення. Звідси – підвищена схильність до ожиріння і діабету першого і другого типу може спостерігатися у зовсім маленьких дітей.

Дисбактеріоз, харчова алергія, атопічний дерматит, а в майбутньому і проблемна шкіра у підлітків, як правило, лікується дієтою, однією з умов якої є зменшення вживання цукру.

Читайте також: Сухий кашель під час застуди: як лікувати правильно?

Основною причиною карієсу залишається активне поїдання солодкої їжі. Чим менша дитина вживає цукру, тим вище ймовірність того, що з бормашиною знайомство відбудеться пізніше, а не раніше.

Що взамін цукру?

Привчати дитину до несолодкого, але смачного життя, можна відразу ж під час введення в раціон продуктів харчування:

  1. Щоб для малюка смак мала не тільки солодка, але абсолютно будь-яка їжа, її спочатку треба вводити в натуральному вигляді. Діти, безумовно, швидше захочуть з’їсти підсолоджену кашу або сир. Але витрачені на звикання до нового смаку зусилля з часом окупляться відсутністю чіткості в їжі.
  2. Чим різноманітніше буде їжа дитини, тим краще. Великий вибір фруктів, овочів, ягід і горіхів покаже різноманітність смаків.
  3. Дитячі напої не повинні містити цукру. Фруктовий компот стане смачніше при додаванні сухофруктів, а трав’яний чай буде досить негірким навіть для малюка. Лимонад можна приготувати з ложкою лимонного соку і меду.
  4. Діти не повинні їсти солодощі до основних прийомів їжі. А в якості десерту цілком вистачить однієї цукерки або навіть драже.
  5. Деякі сучасні солодощі можна приготувати без додавання цукру. Наприклад, таким чином виготовляють мармелад, зефір, цукерки та джем. Для порівняння в готовому «звичайному» зефір міститься до 70 г цукру на 100 г, що в 2,5 рази перевищує денну норму цукру для дорослої людини!
  6. Якщо дитина вже вживає солодощі, намагайтеся запропонувати їй натуральні замінники готового цукру. Це може бути мед (в невеликих кількостях), сироп агави, топінамбура або кленовий , якщо вони не містити цукор додатково.

Олена Алексєєва

Залишити відповідь