Великоднє переїдання: як допомогти печінці подолати наслідки застілля

Великоднє переїдання: як допомогти печінці подолати наслідки застілля

Здобна паска із хрусткою глазурованою шкоринкою, смажена ковбаса і м’ясо, крашанки і чарка на додачу – великоднє застілля апріорі передбачає поєднання малосумісних із погляду дієтологів продуктів. Навіть для фізично здорової дорослої людини таке навантаження на травну систему є серйозним. Що вже казати про людей, які сім тижнів до цього дотримувалися посту, про це пише med.oboz.

Майже усі продукти з великоднього столу є висококалорійною, жирною і солодкою їжею. Наприклад, паска – це здобна випічка, для якої використовуються продукти із високим глікемічним індексом, що підвищують рівень глюкози (біле борошно, цукор, цукати). Давайте порахуємо калорійність частини святкового застілля. Лише 100 г паски та 100 г домашньої ковбаси у сумі дадуть 700 ккал, тобто більше третини денної норми для дорослої людини. І, звісно, такою кількістю з’їденого важко обмежитись…

Якщо розглянути проблему ще глибше, то можна побачити, як переїдання впливає на організм:
  1. Вживання великої кількості жирів підвищує рівень “поганого” холестерину (ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів).
  2. Переїдання “швидких” вуглеводів, тобто солодощів і випічки, може значно збільшити рівень глюкози, що небезпечно для людей із преддіабетом. Деякі дослідження показують, що споживання великої кількості вуглеводів більше впливає на накопичення жиру в печінці, ніж інших продуктів й алкоголю.
  3. Великі порції їжі мають вплив і на роботу серця, що перепрацьовує для направлення крові до органів травлення. Тому після ситного обіду падає артеріальний тиск і настає сильна слабкість. Але солоні страви і велика кількість води, випита під час похмілля, навпаки, можуть спричинити гіпертонічний криз.
  4. Переїдання білкової їжі створює додаткове навантаження на нирки, які змушені активно виводити продукти розпаду білків.
  5. Алкоголь, підсолоджені напої, жирна, копчена, гостра та солона їжа підвищують показники печінкових ферментів (АСТ, АЛТ, ГГТ і білірубіну). Зростає ризик накопичення жиру в печінці (жирового гепатозу).

Тому, на жаль, до великодніх свят особливо ретельно готуються ще й прийомні відділення лікарень. Адже в ці дні у декілька разів зростає кількість пацієнтів із загостренням хронічних форм або дебютом таких хвороб, як холецистит, панкреатит і гастрит. Також більшає кількість викликів “швидкої” на “отруєння алкоголем”.

Тож, як визначитись із тим, що паски і ковбаски для організму забагато?

Найважливішим органом, який приймає на себе основний удар застілля, є печінка. Це “мовчазний” орган, що рідко дає про себе знати. Крім того, печінка здатна відновлюватися, навіть якщо здоровою лишається лише її третина.

Однак, саме через відсутність симптомів порушення роботи печінки є дуже небезпечним. Людина може не знати про зміни в цьому органі аж доки не стає надто пізно – починається незворотний процес фіброзу – рубцювання тканини печінки.

Симптоми порушень функціїй печінки

  • зниження апетиту, нудота, а інколи й блювання;
  • біль у зоні правого підребер’я, що посилюється під час вживання жирної їжі та алкоголю;
  • гіркий присмак у роті та печія;
  • сильна втома, особливо після прийому їжі;
  • свербіж шкіри, що свідчить про застій жовчі;
  • пожовтіння шкіри та слизових оболонок (буває у тяжких випадках).

Якщо вже на столі є не дуже корисні продукти, які все одно хочеться спробувати, слід максимально зменшити наслідки такого зловживання. Особливо уважно до свого раціону мають поставитись люди, які дотримувались посту. Перші дні їхня їжа не повинна кардинально відрізнятись від пісних продуктів. Наприклад, варто їсти лише одне яйце або невеликий шматок м’яса на день.

Щоб знизити навантаження на печінку та дозволити їй виконувати свою роботу, можна дотримуватись таких рекомендацій:

– Вживати більше правильних вуглеводів. На додачу до м’яса та риби підходять продукти, що посилюють ферментацію (наприклад, квашена капуста), а також сирі й тушковані овочі. Вживання продуктів, багатих клітковиною, нейтралізує вплив токсинів.

 Розділяти страви. Оскільки великодній стіл традиційно містить багато непоєднуваних продуктів, бажано використовувати стратегію “розділяй і володарюй”. Тобто паски та солодощі вживати окремо від усіх інших продуктів. Як основну страву вибрати щось одне – або рибу, або м’ясо.

 Підтримати печінку. Щоб поліпшити роботу печінки, можна приймати гепатопротекторні засоби, до яких належить дієтична добавка ВІТАРГІН. У його складі – амінокислота аргінін та ліпотропна речовина бетаїн.

– Їсти повільно й малими порціями. Якщо тривалий час не вживати м’яса та риби, організмові потрібно буде більше часу для вироблення необхідних ферментів. Тому після посту краще їсти 5-6 разів на день потрошку, ретельно пережовуючи їжу.

– Більше гуляти. У дні свят звичайні тривалі прогулянки після застіль допомагають позбавитись багатьох наслідків переїдання. А якщо до цього додати заняття спортом на природі – це вирішить багато проблем.