Як допомогти дитині адаптуватися до ранкових підйомів? | Smart Mama 2024

Як допомогти дитині адаптуватися до ранкових підйомів?

Серед дітей зустрічаються малюки, які полюбляють лягати спати пізно, незважаючи на стійке бажання батьків дотримуватися режиму. Хоча визначити, чи є дитина “совою” у дошкільному віці все-таки складно.

Залежно від режиму, активності й особливостей нервової системи діти періодично бувають дуже активними в пізній час, але це не обов’язково пов’язано з їхнім хронотипом. Отже, чи варто перелаштовувати малюка-сову і як допомогти такій дитині адаптуватися до ранкових підйомів?

Вичислити сову

Діти-жайворонки не додають проблем батькам вранці. Навпаки, вони можуть прокидатися раніше, щоб встигнути погратися або подивитися мультик. До вечора такі дітки стають млявими і погано справляються із завданнями. Але на щастя, для такого хронотипу не існує проблем із дитячим садком або школою, пов’язаних з часом.

Читайте також: Як часто дитині можна приймати вітаміни?

А ось діти-сови живуть в іншому ритмі. Ранковий підйом може починатися зі сліз і капризувань і стати випробуванням для всієї родини. У післяобідній час діти-сови люблять подрімати, але ввечері їх складно приспати.

Дорослі  можуть знайти роботу і займатися справами у зручний для них час. Але для дитини, якій потрібно о 8 ранку до садочка або школи, ранкові підйоми стають великою проблемою.

Читайте також: Діти за парти – вірус ГРВІ на поріг

Батьки можуть  підлаштувати режим дня, щоб маленькій сові було не так складно вставати вранці. Хоча для початку слід поспостерігати за дитиною і переконатися, що небажання йти на нічний сон не викликане зайвим збудженням від прогулянок, активних ігор або тривалого перегляду мультиків.

Як налагодити режим

Звичайно, навіть якщо дитина за хронотипом сова, вона не може лягати спати після опівночі. Тому потрібно підкоригувати режим так, щоб малюк все одно висипався, але не відчував зайвої дратівливості від ранніх підйомів.

Для цього можна випробувати такі рекомендації:

 Підлаштувати час

Одні діти спокійно лягають о дев’ятій вечора, а для інших такий час неприйнятний. Потрібно поставитися з розумінням до вечірньої активності малюка і зрушити час підготовки до сну на годину або дві. Але при цьому задіяти сили дитини на підготовку до завтрашнього дня (приготувати одяг, зібрати портфель).

Не пропускати «вікно в сон»

Є певний час, який можна назвати «вікном», коли дитина ввечері хоче спати. Бажано не пропускати той момент, коли вона заспокоюється, хоче близького контакту з батьками, тре очі, дивиться в одну точку. Якщо цей момент упустити і не вкласти дитину в ліжко, вже через 15 хвилин вона знову може стати активною. Такий «перезапуск» дуже виснажує  малюка. Тому краще пожертвувати якимись вечірніми ритуалами, але підловити «вікно в сон».

Плавне пробудження

Дитину-сову краще не будити різко, за допомогою будильника або гучних звуків. Варто дати дитині час зібратися із думками, побути трохи на самоті. Можна для цього періоду придумати нескладну гімнастику під приємну музику. Не варто вранці напружувати дитину якимись завданнями і заняттями, нагадувати про важливі речі. Це може посилити стрес, а дитина зараз не в тому стані, щоб добре сконцентруватися.

Правильний відхід до сну

Якщо жайворонку складно сконцентруватися на чомусь ввечері, для сови це час активності. Тут важливо не «ламати» дитину, забороняючи її щось робити. Але краще нехай це буде розумова активність (читання, уроки, ліплення, малювання). Це допоможе створити враження закінченого насиченого дня. За півгодини до сну можна добре провітрити приміщення, прибрати яскраве світло і запропонувати дитині почитати, що налаштує на швидкий відхід до сну.

Без щільного сніданку

Дуже часто діти-сови можуть «застрягти» саме за столом. Адже щільно снідати з ранку не люблять навіть деякі дорослі. Можна готувати дитині з ранку не одноманітні і ситні блюда типу каш з молоком, а щось із улюбленої їжі. Наприклад, смачний бутерброд явно буде краще вівсянки. Тоді і сніданок мине  швидше. Спробуйте також давати дитині їжу для другого сніданку з собою, щоб вона не проводила багато часу за тарілкою.

Олена Алексєєва