Організм сам себе атакує: вчені виявили підступність COVID-19

Організм атакує сам себе: вчені виявили ще одну підступну властивість коронавірусу

Незважаючи на те, що після завершення пандемії COVID-19 перейшов до розряду звичайних сезонних інфекцій, він все ще залишається небезпечною і підступною інфекцією. Деякі люди хворіють у легкій формі або навіть безсимптомно, однак деяким не щастить, і наслідки  захворювання можуть переслідувати ще кілька років після одужання. «Тривалий ковід», втрачений або послаблений нюх, безсоння, депресія, тривога – це далеко не повний перелік проблем, які може залишити по собі коронавірус.

Частина цих «побічних ефектів» може пояснюватися неадекватною імунною відповіддю організму на вірус, вважають дослідники. Простіше кажучи, імунна система, яка має нас захищати, під час COVID-19 дезорієнтується і починає атакувати нас самих.

Як наш організм захищається від вірусу

Імунний захист має багато компонентів, пояснює в статті, опублікованій в New York Times, доктор Акіко Івасакі, вірусолог та імунолог з Єльського університету. В «арсеналі» нашої імунної системи є антитіла, які циркулюють у крові та допомагають виявляти та нейтралізувати вірус, В-клітини, які за потреби виробляють більше антитіл, і Т-клітини, які можуть навчитися розпізнавати та передбачати варіації спайкового білка вірусу.

Антитіла з’являються після того, як ви перехворіли на певну інфекцію або отримали щеплення від неї. Вважається, що чим більше антитіл у крові, тим краще захищений організм. Але дослідження показали, що через три місяці після інфікування або вакцинації рівень антитіл значно падає.

Т-клітини забезпечують іншу форму захисту: вони не блокують інфекцію, а зменшують тяжкість симптомів. При цьому імунітет, сформований Т-клітинами, може зберігатися протягом року або навіть довше.

Коли імунітет стає ворогом

Однак бувають випадки, коли імунна система замість того, щоб забезпечити нам захист на той чи інший термін, атакує наш власний організм. Така дисфункційна імунна відповідь може бути причиною багатьох незвичайних побічних ефектів коронавірусної хвороби.

Наприклад, дослідники виявили, що у людей, які внаслідок ковіду частково або повністю втратили нюх, вірус закріплюється на рецепторах ACE2, які розташовані на слизовій оболонці носа. Це викликає приплив імунних клітин, які вивільняють білки, щоб ліквідувати інфекцію. Однак в процесі вони можуть заразом змінити активність сусідніх нервів, що в результаті призводить до порушення нюху.

Оскільки ніс діє як точка входу в мозок та інші частини центральної нервової системи, така надто агресивна імунна відповідь може бути причиною інших тривалих неврологічних наслідків ковіду – таких як туман у мозку, головні болі, дзвін у вухах, поколювання або оніміння кінцівок і навіть депресія.

Розумний вибір

Отже, хоча активність імунітету є неодмінною складовою успішного подолання хвороби, занадто стимулювати імунну систему теж небезпечно. Перенавантаження імунної системи може бути викликано, в тому числі, прийомом противірусних препаратів. Саме тому такі препарати лікар призначає обережно, особливо коли  йдеться про лікування дитини: у дітей імунна система ще тільки формується і тому є вразливішою, ніж у дорослих.

Виходячи із міркувань безпечності, одним із таких препаратів є вітчизняний дитячий противірусний сироп Флавовір. Він виготовлений на рослинній основі та на сьогодні, за наявною інформацією, є єдиним противірусним лікарським засобом прямої дії, перевіреним на ризик виникнення рефрактерності імунної системи. Тому він рекомендований для лікування грипу і ГРВІ, включаючи коронавірусну хворобу, у дітей від народження.

Сироп містить біологічно активні речовини – флавоноїди, які блокують реплікацію РНК- та ДНК-вірусів, знижуючи вірусне навантаження та ризик розвитку ускладнень. Ще на початку 2020 року в дослідженнях китайських, корейських і українських вчених було доведено, що кверцетін, лютеолін, апігенін та інші рослинні флавоноїди пригнічують активність 3С-L протеази і пов’язують АСЕ2, отже, здатні пригнічувати реплікацію коронавірусу.

Тому, якщо у дитини є ознаки респіраторного захворювання, не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря, адже тут потрібний противірусний засіб, створений спеціально з урахуванням особливостей дитячого організму.