Засоби для чищення впливають на жіноче здоров’я та підвищують ризик розвитку астми у дітей | Smart Mama 2024

Засоби для чищення впливають на жіноче здоров’я та підвищують ризик розвитку астми у дітей

Вчені вже давно звертають увагу на той факт, що часте використання засобів для прибирання та дезінфекції позначається не лише на здоров’ї дітей. Одним з найпоширеніших захворювань є бронхіальна астма.

Звісно батьки розуміють, що  дитина повинна мінімально контактувати з  миючими засобами, що можуть містити агресивні хімічні компоненти. Однак шкідливі хімікати все  частіше використовуються навіть у звичайному милі, шампуні або порошку для прання, залишаються на їжі або посуді після миття з миючим засобом. Особливо шкідливим є вдихання парів від побутової хімії, багато засобів якої випускаються в аерозольному виді.

Читайте також: ЧИ МОЖНА МАЛЮКУ З СИМПТОМАМИ ЗАСТУДИ ГУЛЯТИ І СПІЛКУВАТИСЯ ІЗ ІНШИМИ ДІТЬМИ?

Професор Сесілі Сванес з Бергенського університету (Норвегія) є співавтором останнього дослідження, що показує взаємозв’язок між впливом хімії, що чистить і дезінфікує, на матерів і здоров’ям їхніх дітей. Вивчаючи стан здоров’я 3000 матерів та дітей у Норвегії, професор Сванес дійшла висновку, що  часте використання миючих засобів жінками може вплинути на дихальну систему дітей.

Йдеться насамперед про жінок, чия робота була пов’язана із застосуванням засобів для чищення (наприклад, прибиральниць, медсестр і кухарів). Але навіть якщо вони покинули цю роботу за багато років до зачаття дитини, це всеодно позначалось  на дітях: ризик розвитку астми підвищується до 71%, якщо їхні матері працювали з засобами, що чистять і дезінфікують.

З огляду на поширеність використання таких сильнодіючих засобів навіть у домашніх умовах це дуже висока цифра. У засобах для чищення містяться сполуки, які викликають запальні процеси дихальних шляхів і ускладнюють дихання. Точна кількість осіб, які страждають на астму, відрізняється залежно від країни, але в розвинених державах вона досить висока, наприклад, від астми страждає 12% населення Великобританії та 8% населення США.

Читайте також: ДИТЯЧИЙ ІМУНІТЕТ І НОВІ ШТАМИ КОРОНАВІРУСУ: ВАРТО ЗНАТИ

Професор Сесілі Сванес вважає, що засоби для чищення можуть впливати на жіноче здоров’я навіть на рівні яйцеклітин, збільшуючи ризики для майбутніх дітей. І це не перше подібне дослідження, що показує зв’язок взаємодії батьків із хімікатами та вплив  на дітей.

Наприклад, ще одне норвезьке дослідження безпосередньо показує вплив роботи прибиральником одного з батьків на ймовірність виникнення екземи у дітей. Якщо мати працювала прибиральницею, шанси захворіти на екзему у дітей зростають на 22%, і навіть якщо прибиральником працював батько, ризики підвищуються на 9%. Але все-таки основні наслідки від впливу агресивних засобів для чищення стосуються дихальної системи. Наприклад, дослідження, проведене в СШВ у 2019 р. за участю понад 70 000 жінок-медсестер, показало, що у них на 25-35% зростає ризик розвитку хронічного обструктивного захворювання легень.

Хоча подібних досліджень сьогодні проводиться досить багато, і вони показують взаємозв’язок між роботою з хімікатами та їх впливом на органи дихання та навіть на виникнення відповідних захворювань у дітей, вчені лише роблять припущення про механізми, що лежать в основі цієї передачі. Можливо, на розвиток захворювань дихальної системи впливає ряд чинників, а використання батьками хімії з агресивними компонентами – лише з них. Тому поки що вчені рекомендують у профілактичних цілях мінімізувати вплив хімікатів на організм і вимагати від роботодавця застосовувати засоби, що не впливають на здоров’я.

Олена Алексєєва