Навушники корисні при запаленні середнього вуха у дітей

Навушники корисні при запаленні середнього вуха у дітей

Особливістю запалення середнього вуха у дітей, яке відоме як «клейке вухо», є глухуватість. Порушення слуху відбувається через накопичення рідини в середньому вусі. Глухуватість може відчуватися дитиною як тріск у вусі при ковтанні, зниження слуху та порушення рівноваги.

У дослідженні, опублікованому у виданні “BMJ Innovations”, вчені запропонували дешеву та просту альтернативу звичайному лікуванню тимчасової втрати слуху у дітей. Це бездротовий комплект, що складається з навушників, мікрофона та програми.

«Клейке вухо» виникає зазвичай після  застуди, кашлю або вушної інфекції, спричиняючи тимчасову втрату слуху в одному або обох вухах. У Європі кожна десята дитина, яка йде до школи, страждає від втрати слуху через «клейке вухо». Тимчасова глухота в таких маленьких дітей може заважати розвитку мовлення, вимови, спілкуванню, обробці звуків, соціалізації та навчанню.

Поки що лікування «клейкого вуха» вимагає значних втручань. Наприклад, у вухо під загальним наркозом вставляється невелика трубка для відведення рідини та утримання барабанної перетинки відкритої. Але в результаті приблизно у третини дітей розвивається інфекція. Також іноді введення такої втулки у вухо може спричинити перфорацію барабанної перетинки або незворотне рубцювання. Можливість повернути дитині здатність чути допоможе уникнути необхідності хірургічного втручання та скоротити відвідування клініки. Адже батьки зможуть контролювати слух дитини вдома.

Альтернатива слуховим апаратам

Сучасні слухові апарати дозволяють звуку поширюватися через кістку черепа прямо у внутрішню кістку вуха, минаючи барабанну перетинку та середнє вухо. Хоча такі апарати ефективні, але вони досить дорогі. Тому вчені пропонують їм альтернативу – навушники з аналогічною кістковою провідністю. Такі навушники активно застосовуються, наприклад, велосипедистами, оскільки дозволяють передавати звук з мобільних телефонів прямо у внутрішню кістку вуха, не блокуючи життєво важливий звук від руху транспорту.

Дослідники застосували такий набір для кісткової провідності, що складається з бездротової гарнітури та мікрофона, на дітях у домашніх умовах. Апарати застосовувалися для дітей з діагнозом “клейке вухо”, більшості з яких було заплановано введення втулки. Середній рівень втрати слуху вони мали помірним. Батьки в домашніх умовах відстежували прогрес у появі слуху протягом трьох місяців.

Результат експерименту

Дві третини сімей використовували комплект будинку, хоча деякі батьки одягали його дитині лише під час поїздки, відвідування школи чи дитячого садка. Більшість батьків зазначили, що їхня дитина стала чути «нормально» або лише «трохи нижче за норму».

Крім того, батьки вважають, що гарнітура стала візуальним сигналом, що їхня дитина потребує підтримки. Отже, до дітей уважніше ставилися у групі чи класі. За минулий час жодному з дітей так і не знадобилося вставляти втулку.

Дослідники зазначають, що їхній експеримент був досить короткостроковим і охоплював невелику кількість дітей. Однак його результати досить багатообіцяючі, враховуючи поширеність запалення середнього вуха у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Це було по-справжньому інноваційне використання навушників з кістковою провідністю, мікрофона та безкоштовної програми Hear Glue Ear. В результаті знайдено ефективний підхід до лікування «клейкого вуха» та пов’язаної з ним втрати слуху, особливо коли доступ до лікування обмежений, як було під час пандемії COVID-19.

Олена Алексєєва