Профілактика ГРВІ, або Як уникнути захворювань навесні?

 Профілактика сезонних ГРВІ, або Як уникнути захворювань навесні? 

Діти вразливі до хвороб протягом усього року. Але зазвичай деякі інфекції активуються в конкретний період. Якщо батьки знатимуть і розумітимуть природу цих сезонних недуг, то значно зменшиться ризик захворюваності дітей. Розглянемо поширені весняні захворювання, їхні  причини, симптоми та методи профілактики.

На деякі хвороби діти починають більше хворіти навесні. Така сезонність пояснюється багатьма чинниками: зміна погоди, температури і вологості повітря, стан здоров’я дитини, активність вірусів та алергенів – головних збудників весняних хвороб. Повністю запобігти сезонним захворюванням дітей складно. Проте зменшити ризик можливо.

 ТОП весняних дитячих захворювань

 Алергії

Причини: весною рослини розквітають, викидаючи у повітря пилок. Це провокує алергічну реакцію. Може також проявитися харчова алергія на несезонні, «ранні» чи недостиглі овочі та фрукти.

Симптоми: чхання, нежить, свербіж, набряки слизових, висипи на шкірі, незначне підвищення температури, кон’юнктивіт.

Шкірні захворювання

Причини: з потеплінням діти більше часу проводять на вулиці, де і контактують з джерелами інфекцій. Це стає причиною появи сонячних опіків, подразнень від укусів комах та отруйних рослин.

Симптоми: почервоніння шкіри, біль, висипи, утворення пухирців, свербіж, набряки.

Респіраторні інфекції

Причини: навесні віруси нікуди не зникають і продовжують активно циркулювати в дитячих колективах. Тож незалежно від весняних змін температури та вологості повітря діти хворіють на застуди, ГРВІ, навіть грип і коронавірус.

Симптоми: кашель, підвищення температури, нежить, біль у горлі, загальна слабкість.

Гастроентерит

Причини: неналежне миття рук перед їжею та після відвідування вбиральні, звичка тягнути руки до рота, віруси, які дуже заразні та легко ширяться серед дітей. Бактерії чи паразити теж можуть викликати цей стан, потрапивши в організм з брудними продуктами і руками.

Симптоми: спазматичний біль у животі, пронос, нудота, блювота.

Профілактика весняних захворювань

  • Заохочувати дитину до дотримання гігієни: регулярне миття рук, чхання і кашель у паперову серветку (або згин ліктя) запобігають поширенню вірусів. Потрібно навчити тримати дистанцію від людей, що мають ознаки хвороби, та не торкатися руками свого обличчя.
  • Важливо переконатися, що дитина завжди вдягнена відповідно до погоди. Як перегрів, так і переохолодження можуть «підкосити» імунітет.
  • Під час тривалого перебування дитини на вулиці потурбуватися про відповідний захист – у нагоді стануть спреї або креми від сонця, а також репеленти від комах. Додатковий захист у вигляді капелюха, сонячних окулярів допоможе уникнути контакту з пилком та запобігти перегріву. Перебуваючи на природі – одяг дитини має щільно прикривати тіло та бути обробленим засобом від кліщів, які дуже активні навесні й переносять хворобу Лайма. Варто пояснити, чому небажано гратися у високій вогкій траві.
  • Порадитися з лікарем – який протиалергічний засіб стане у пригоді для вашої дитини. Тут варто врахувати вік дитини, вид алергії, ступінь симптомів тощо. Завжди тримати його під рукою.
  • Щоб убезпечити дитину від вірусів, які викликають респіраторні інфекції, лікар може порадити дитячий сироп Флавовір. Цей противірусний засіб розрахований для дітей, дозволений з народження, містить флавоноїди – природні сполуки, що пригнічують розмноження вірусів. Залежно від дозування використовується для лікування та профілактики застуди, ГРВІ (у тому числі і коронавіру) та грипу. Але обов’язково, за перших симптомів захворювання у дитини, звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням.
  • Розказати малечі про існування отруйних рослин та їхню небезпеку.
  • Користуватися антимоскітними сітками – вони унеможливлюють потрапляння небажаних комах і часток, що можуть занести пилок в оселю (насіння рослин, листя, пір’я, частинки бруду).
  • Обирати час для прогулянок, коли рівень пилку найнижчий: наприклад, зранку і ввечері, після дощу, у безвітряну погоду.
  • Зробити ревізію аптечки. Перевірити наявність важливих препаратів і строк придатності, у разі потреби скласти список і докупити необхідні.

Якщо у дитини спостерігаються стійкі та серйозні симптоми, і, не зважаючи на всі зусилля батьків, стан здоров’я не покращується – треба терміново звертатися до педіатра чи сімейного лікаря. Обов’язкового огляду потребує дитина, якщо у неї:

  1. Висока температура тримається декілька днів.
  2. Утруднене дихання (задишка).
  3. Є ознаки зневоднення.
  4. Неконтрольовані симптоми алергії.
  5. Сильне погіршення самопочуття.

Володіючи важливою інформацією щодо причин появи і профілактики хвороб, батьки допомагають своїй дитині залишатися здоровою. Не менш важливо вчасно звертати увагу на появу перших симптомів, аби уникнути неприємних захворювань.