Яка робота може бути небезпечною для вагітної жінки? | Smart Mama 2024

Яка робота може бути небезпечною для вагітної жінки?

Сьогодні вагітні жінки прагнуть повноцінно працювати аж до декретної відпустки або навіть до самих пологів. Але деяким у цей період стан здоров’я не завжди дає змогу повноцінно виконувати свої обов’язки.

Тому немає нічого поганого в тому, щоб попросити роботодавця зменшити навантаження. Є навіть певні види робіт і обов’язки, які категорично не варто виконувати в цей важливий період життя.

Відмова від важкої і небезпечної роботи

Більшість жінок може продовжувати працювати під час вагітності. Але якщо робота пов’язана з фізичною працею і передбачає перенесення вантажів, підйом вантажів, роботу в шумному приміщенні (є вібрації від важкої техніки), тривалі періоди лазіння або стояння, жінка повинна просити роботодавця про переведення на більш легку працю. Також для вагітної жінки шкідливо тривале перебування на спеці або холоді (в холодильних приміщеннях або теплицях) і робота з хімічними реактивами, радіацією та іншими небезпечними матеріалами.

Читайте також: Противірусні препарати в лікуванні ГРВІ у дітей

Згідно ст. 178 Кодексу законів про працю України жінка може просити про переведення на більш легку працю, незалежно від того, скільки часу минуло від початку вагітності. Тобто, навіть в перші місяці вагітності, якщо робота становить небезпеку для життя дитини, жінка може просити перевести її на іншу посаду.

Без перепрацювань і відряджень

Якщо жінка залишається на своїй основній роботі, важливо розуміти, що в період вагітності все-таки варто відмовитися від переробіток окрім основних годин. Наприклад, в Японії,  вагітні жінкичасто працюють понаднормово. Під час дослідження професійних факторів ризику жінок-лікарів у Японії було виявлено, що робота понад 40 годин на тиждень пов’язана з підвищенням ризику викиднів і передчасних пологів, причому в основному – в першому триместрі. Наприклад, ризик передчасних пологів був в 2,5 рази вище у жінок, які працюють 51-70 годин, і в 4,2 рази вище у жінок, які працюють 71 годину або більше в тиждень.

Якщо погане самопочуття не дозвояє працювати навіть 40 годин на тиждень, жінка (згідно зі ст. 56 Кодексу законів про працю України) може попросити про переведення на неповний робочий день або тиждень. Також згідно з українським законодавством вагітну жінку заборонено залучати до роботи в надурочний або нічний час і відправляти у відрядження.

Однак деякі жінки не відмовляються від нічних змін, хоча лікарі закликають не виходити на роботу вночі в період вагітності. Справа в тому, що тільки вночі під час сну виробляється мелатонін, які грає певну роль в захисті плаценти. Наприклад, дослідження, проведене в Данії, показує, що дві нічні зміни в тиждень підвищують ризик викидня на 32%.

Як впоратися з симптомами вагітності?

Навіть робота в комфортному офісі може бути затьмарена різними симптомами вагітності, найпоширенішим з яких є ранкове нездужання. Нудота і блювання, що переслідують в першій половині дня можуть  ускладнити життя жінки.

Полегшити перебіг вагітності допомагає визначення особистих тригерів. Наприклад, багато жінок відзначають, що нудота проходить після певного часу, а вживання чаю з імбиром допомагає зменшити неприємні відчуття. Їжу лікарі рекомендують вживати невеликими порціями, роблячи перекуси (печене яблуко, сир).

Читайте також: Сім фактів про грудне молоко

Втома і набряклість – ще одні симптоми вагітності, які завдають безліч незручностей. Щоб полегшити робочий процес, можна збільшити кількість годин сну і відпочинку вдома, а також спробувати організувати короткочасний відпочинок в горизонтальному положенні на робочому місці.

Щоб уникнути болів у спині і попереку, краще відразу відмовитися від взуття на підборах, замінивши на зручну ортопедичне, і придбати підтримуючий пояс для вагітних. Також потрібно частіше робити перерви і проводити їх, роблячи невеликі прогулянки. На робочому місці бажано встановити зручний стілець, що підтримує спину.

Коли йти?

Вже з перших місяців вагітності жінці може знадобитися час для відвідування лікаря або здачі аналізів. Тому швидше за все  начальство краще сповістити про свою вагітність ще на ранніх термінах (трудове законодавство захищає вагітну жінку від можливості звільнення).

Читайте також: ЯК ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ДИТСАДКА. СПИСОК ПОРАД

Звичайно, кожній жінці краще налаштовуватися на успішний перебіг вагітності, але, на жаль, в цей період можуть виникнути і ускладнення (гестаційний діабет, преекслампсія), які змусять взяти тривалу лікарняний. Однак самопочуття жінки може покращитися вже в наступному триместрі вагітності, що і дозволить повернутися до роботи.

Все-таки варто уважно поставитися до симптомів, які можуть свідчити про передчасні пологи. Це спазми у животі, біль і підвищений тиск, водянисті або кров’янисті виділення, постійний біль в спині, часті хворобливі або безболісні перейми.

Якщо робота в якийсь момент  виявиться небезпечною, лікар може рекомендувати піти на лікарняний і навіть перейти на постільний режим.

Олена Алексєєва