Фізична активність потрібна для здорового мозку підлітків

Фізична активність потрібна для здорового мозку підлітків

Фізична активність корисна не тільки для здоров’я тіла, а й допомагає розвивати мозок дітей. До такого висновку прийшли дослідники лабораторії обчислювальної нейробіології Бостонської дитячої лікарні (США).

Для свого дослідження нейробіологи вивчили 6000 зображень мозку дітей 9-10 років після магнітно-резонансної томографії. Вчені з’ясували, наскільки ефективно функціонує мозок і як легко він адаптується до змін у навколишньому середовищі. У дітей в цьому віці в мозку відбувається безліч функціональних змін, пов’язаних з розумовими процесами високого рівня. Негативні зміни в різних областях мозку можуть сприяти їх ризикованої поведінки і поганому формуванню навичок, необхідних для навчання і міркувань.

Читайте також: Немовля застудилося: на що варто звернути увагу

Результати дослідження

Крім вивчення знімків мозку, команда вчених зібрала дані про загальну фізичну активність і види спорту, якими займалися діти. В результаті дослідники виявили, що будь-яка фізична активність кілька разів на тиждень протягом 60 хвилин впливала на роботу мозку. Якщо ж діти займалися спортом більш інтенсивно, їх мозкові ланцюги в областях, відповідальних за навчання і міркування, також були активні. До цих областей мозку відносяться: увага, сенсорна і моторна обробка, пам’ять, прийняття рішень, виконавчий контроль (здатність планувати і контролювати дії і поведінка).

При цьому зайва вага у дітей погано впливала на ті ж нейронні ланцюги мозку. І тільки регулярна фізична активність зменшувала цей негативний ефект. Загалом фізична активність надавала два позитивних ефекти. Вона підтримувала ефективність і надійність нейронної мережі мозку, а також більш локально впливала на кількість і кластеризацію вузлових з’єднань. Адже локальні мережі мозку з високими зв’язками взаємодіють одне з одним через численну кількість з’єднань. Але якщо ці зв’язки сильні, то вони оптимізують обробку і передачу інформації в мозку. Оскільки у підлітків  ці зв’язки ще розвиваються, на них можна вплинути. І зробити це краще за допомогою високої фізичної активності.

Читайте також: Як вчасно розпізнати грип від ГРВІ

Таким чином, вчені довели, що фізична активність сприяє більш організованим, надійними і гнучкими мозковими мережами. Чим більше буде таких навантажень, тим активнішим і здоровим стане мозок. Вид спорту, яким займалися діти, при цьому не впливав на розвиток і надійність мозкових мереж, значення мало лише час і інтенсивність занять.

Олена Алексєєва