Перемогти переїдання: як допомогти організмові після свят?

Перемогти переїдання: як допомогти організмові після свят?

Печія, млявість, а на живіт наче каміння давить. Так відчуваються наслідки переїдання, котре майже неодмінно супроводжує зимові свята. Цілодобове споживання їжі призводить не тільки до набору ваги, яку, можливо, доведеться скидувати кілька місяців, а ще й до розвитку кислотного рефлюксу, проблем зі шлунком, кишечником та іншими органами. Проте усім цим процесам можна запобігти, якщо вчасно встановити деякі правила.  

Що відбувається, коли об’ївся?

У сереньому, кожен американецьміж Днем подяки і Різдвом набирає від 0,5 до 5 кг ваги.  В європейців часові рамки цього «важкого» періоду трохи зсуваються. Але це ніяк не впливає на результат – зайва вага майже неодмінно з’являється взимку, коли всі рухаються вкрай мало, а їдять більше, ніж потрібно, та ще й не те, що потрібно.

Що саме в моменти переїдання відбувається з організмом?

Насамперед у шлунку виділяється соляна кислота для переварювання. Але чим більше їжі – тим більше буде цієї кислоти. У результаті частина речовини потрапляє у стравохід, викликаючи печію. Посиленню кислотного рефлюксу сприяє також вживання великої кількості жирної їжі.

Через те, що порції їжі зростають, травлення уповільнюється, а організмові потрібно більше часу на її переварювання. Це призводить до відчуттів здуття та важкості в шлунку (адже йому реально важко!). Тоді шлунково-кишковий тракт сигналізує, що йому потрібна допомога, й до його органів приливає більше крові. Відповідно інші системи організму недоотримують кисню і поживних речовин. Саме тому після переїдання відчувається млявість і сонливість.

Переїдання солодкого або вуглеводів неодмінно викликає підняття рівня цукру в крові. Організм виділяє більше інсуліну, що частково підвищує бадьорість. Проте організм так само швидко «змінює думку» і починає замість того, щоб витрачати енергію, робити жирові запасати. Крім того, для великої кількості їжі не виробляється потрібної кількості ферментів. А чим довше їжа лишається у шлунку, тим більше вірогідність її «запасання» у вигляді зайвих кг.

Навантаження лягає на всі органи травної системи. Підшлункова залоза працює понаднормово, переварюючи їжу та алкоголь, що навіть може призвести до запалення – гострого панкреатиту. А недопереварена у верхніх відділах травного тракту їжа потрапляє у товстий кишечник, де «бродить» у лужному середовищі. Це порушує баланс мікрофлори в бік патогенних бактерій, а токсичні елементи із кишківника потрапляють у кров. На додачу до цього в період зимових свят люди вживають їжу з консервантами, підсоложувачами та посилювачами смаку. Велика кількість цих хімічних речовин фактично отруює організм.

До великої кількості з’їденого, як правило, додається велика кількість випитого. Існує навіть синдром святкового серця (Holiday heart syndrome). Незважаючи на позитивну назву цього стану, синдром полягає у порушенні серцевого ритму в результаті вживання великої кількості алкоголю протягом короткого проміжку часу. Разом із переїданням і зниженням фізичного навантаження синдром святкового серця збільшує ризик виникнення інсульту і серцевої недостатності.

Як зменшити наслідки переїдання?

Поки тривають зимові свята ризик переїсти калорійної їжі стабільно високий. Проте дієтологи пропонують не звинувачувати себе, якщо вже не змогли втриматись від добавки (чи добавок), а зосередитись на тому, як справитись із наслідками. Ось кілька таких порад:

  1. Додайте руху. Якщо спортом у новорічні свята займатись не тягне, можна зосередитись на виконанні звичних справ (наприклад, прибиранні) або просто збільшити час походу по магазинах. Підвищення фізичної активності завжди допомагає швидко повернутись у форму. А домашні кіномарафони або інші «сидячі» розваги слід провидити з чаєм або какао, а не з олів’є і холодцем.
  2. Рахуйте калорії. Якщо споживання їжі та «зловживання» алкоголем триває, слід зосередитись на врахуванні з’їденого. Зокрема, найчастіше забувають «порахувати» алкоголь, а тим часом 200 г шампанського може додати 180 ккал до вечері. Але що заважає робити кожен другий напій безалкогольним? Щодо розпорядку прийому смаколиків – краще не морити себе голодом заради однієї ситної вечері, бо організм «думає», що йому не додають їжі, та вмикає режим «накопичення». Крім того, більшість рецептів можна зробити менш калорійними, замінивши майонез грецьким йогуртом, ковбасу – куриним філе, а бісквітний десерт – фруктовим.
  3. Допомагайте організму. Щоб поліпшити травлення, підтримати шлунково-кишковий тракт і не допустити синдрому святкового серця, слід підтримувати сили організму та постійно провадити детоксикацію.

Поліпшити детоксикаційні властивості печінки може дієтична добавка Вітаргін, який вживається курсом 3-4 тижні для нормалізації роботи печінки, а також серцево-судинної і нервової систем.

Вітаргін є джерелом амінокислоти аргініну та ліпотропної речовини бетаїну. Аргінін послаблює токсикоз печінки та захищає клітини від пошкоджуючого впливу вільних радикалів. Також ця амінокислота нормалізує артеріальний тиск і кровопостачання серцевого м’яза. Бетаїн покращує синтез ферментів, цитокінів і факторів імунного захисту, нормалізує обмін жирів у печінці та захищає її клітини від зневоднення. Іони цитрату, що містяться у Вітаргіні, сприяють травленню у разі підвищення кислотності, зменшують нудоту, відчуття важкості в шлунку та метеоризм.

Таким чином Вітаргін може бути рекомендований лікарем як дієтична добавка для підтримки в період навантажень, викликаних переїданням, для загального зміцнення організму.