Як навчити дитину чистити зуби? | Smart Mama 2024

Як навчити дитину чистити зуби?

Молочні зуби у деяких дітей можуть з’явитися раніше терміну і вже в рік або два малюки радують зацікавленим апетитом до твердої їжі. Однак спроби навчити дитину чистити зуби самостійно можуть бути  неуспішними навіть у  дорослому віці.

Контролювати процедуру чищення зубів батькам слід досить довго, навіть якщо здається, що малюк засвоїв навик. Починати ж треба з поступового привчання до ритуалу.

Читайте також: ЯК ВІДРІЗНИТИ ПРОРІЗУВАННЯ ЗУБІВ ВІД ПОЧАТКУ ЗАСТУДИ

Роби як дорослий

Найпростіший спосіб чогось навчити дитину – показати на власному прикладі. Ніщо не стимулює дітей краще, ніж можливість виконувати самостійно «дорослу» процедуру. Тому для початку чистку зубів можна зробити «сімейною». Але батьки все одно повинні допомагати дитині, масажуючи ясна (це сприяє прорізуванню інших зубів) і перевіряючи наявність карієсу. Дитина теж може зробити «перевірку» в роті батька, щоб переконатися, що це не боляче.

Придумайте ритуал

Зуби краще чистити в певний час, щоб у дитини сформувалася звичка. Щоб чистка тривала потрібну кількість часу (дві, а краще три хвилини), можна включати на цей час музику або навіть співати  між чищенням. Батьки можуть придумати співаночку або читати вірш, з якими процедура пройде швидше.

Чистимо граючись

Дитина дійсно може сприймати чистку зубів як частину гри. Для початку їй можна показати, як чистять зуби різні мульперсонажі, або знайти книжку для дітей, присвячену цій процедурі. Потім дозволити самостійно вибрати щітку  і зубну пасту з приємним смаком.

Дитячі зубні пасти можуть бути ароматизовані, але все одно потрібно пам’ятати, що дітям не можна користуватися пастою з фтором, а саме її кількість повинна бути не більше горошини. Дитині можна видати стару зубну щітку, щоб вона чистила зуби улюбленим іграшкам.

Читайте також: Пневмонії після ГРВІ у дитинстві: наслідки, які варто пам’ятати

Мотивація замість погроз

Звичайно, можна розповісти дитині про те, як жахливо, коли болять зуби і як страшна бормашина. Тільки в подальшому вона навряд чи захоче зайти в кабінет стоматолога. Тому краще розповідати про те, як корисно чистити зуби і не тиснути на дитину, якщо у неї щось не виходить. Можна створити мотиваційний календар і клеїти туди наклейки за кожну успішну процедуру.

Контроль гігієни

Якщо дитина спочатку самостійно не справляється або лінується чистити зуби, батьки повинні робити це разом, але все-таки зменшувати своє втручання. Для початку дитині можна запропонувати щітку, яка одягається на палець, а потім перейти до більш дорослої версії. Батькам буде зручно контролювати процес, стоячи збоку і спостерігаючи за чищенням за допомогою дзеркала. Після чищення рот потрібно перевірити. Також важливо навчити дитину правильно виполіскувати зубну пасту, цю процедуру можна виконувати і після кожного прийому їжі.

Як відбувається чищення зубів

Навіть не всі дорослі правильно чистять зуби. Тому варто згадати, що робиться це круговими рухами, по можливості повертаючи щітку під різними кутами. Починати потрібно з крайніх зубів і просуватися до передніх. Після чищення зубів щітку потрібно ретельно вимити, а рот – прополоскати. Щітку необхідно міняти раз в три-чотири місяці або частіше, якщо вона зносилася. Не слід зловживати солодкими продуктами, особливо давати їх дитині на ніч, адже вони сприяють розвитку карієсу.

Олена Алексєєва