П'ять симптомів теплового удару у дитини | Smart Mama 2024

П’ять основних симптомів теплового удару у дитини

У спекотні дні, коли температура підвищується понад 28С, ймовірність теплового удару зростає. Перегрів більше загрожує дітям першого року життя, оскільки терморегуляція їхнього організму ще недосконала. При цьому тепловий удар не завжди спровокований впливом сонця і навіть може виникнути у дитини, яка знаходиться в приміщенні.

Симптоми теплового удару  можна сплутати з початком застуди або отруєнням. Тому варто уважно простежити за самопочуттям дитини під час спеки.

Підвищення температури

Тепловий удар може статися не лише на вулиці під впливом сонячних променів (тоді це буде сонячний удар). У приміщенні, де знаходиться дитина, не повинно бути жарко, а поєднання високої температури повітря 28-30 С і вологості (до 100%) легко призводить до  теплового удару. У дитини при цьому підвищується температура, і в залежності від тяжкості стану вона може зрости навіть до 39-40С.

Відсутність поту

Тепловий удар означає, що у дитини порушився водно-сольовий баланс, теплоутворення посилюється, а тепловіддача зменшується. Тому варто, в першу чергу, звернути увагу на стан малюка, якщо в жарку погоду у нього виділяється мало поту або він не виділяється зовсім. Шкіра у дитини при цьому буде сухою і гарячою на дотик. Якщо дитина перебувала на вулиці, на шкірі можуть з’явитися червоні плями. Однак якщо дитина була надто активною у спеку, її шкіра може бути вологою і липкою.

Читайте також: Відпочинок з дитиною: що треба знати про акліматизацію

Відсутність сечовипускання

Через те що організм прогрівається, у дитини значно скорочується або повністю зникає сечовипускання. Тепловий удар  обумовлений недостатнім споживанням рідини. У спеку діти повинні пити потроху, але постійно, щоб не допустити зневоднення.

Розлад травлення

У маленьких дітей тепловий удар часто має симптоми, які можна сплутати  з ознаками отруєння. Дитину починає нудити, у неї паморочиться голова і настає слабкість. Також може початися діарея і блювота.

Прискорене серцебиття

Під час теплового удару у дітей частішає дихання, пульс і серцебиття. У тяжких випадках дитина може втратити свідомість. Слизові оболонки стають синюшними, починаються фебрильні судоми.

Читайте також: Декілька порад, аби застуда не зіпсувала подорож

За  перших симптомів теплового удару, дитину потрібно перенести в прохолодне місце, обтерти і напоїти теплою водою. Якщо стан не поліпшується, треба викликати швидку допомогу.

Олена Алексєєва