Вчені розповіли, чому діти тяжко хворіють на Омікрон

Вчені розповіли, чому діти тяжко хворіють на Омікрон

Частина дітей з «Омікроном» у загальній кількості хворих на коронавірусну інфекцію постійно зростає. Також багато лікарів відзначають, що діти хворіють на «Омікрон» тяжче, ніж ранніми штамами COVID-19, хоча у дорослих такої статистики немає. Але, мабуть, лікарі знайшли пояснення цього феномену.

Чому зросла госпіталізація?

Діти є сприйнятливішими до COVID-19, оскільки  їх мало вакцинують. Також з огляду на стрімке поширення «Омікрону», кількість тяжких випадків можна пояснити великою кількістю хворих. За різними оцінками, «Омікрон» є в 3-5 разів заразнішим за попередню «Дельту».

Читайте також: Штам «Омікрон» може спричинити у дітей круп

За повідомленнями видання Nature, індивідуальний ризик госпіталізації дитини з Омікроном насправді нижчий (на 30-50%) порівняно із госпіталізацією при “Дельті”. За словами Майкла Абсуда, спеціаліста зі здоров’я жінок та дітей у Королівському коледжі Лондона, у госпіталізованих дітей з «Омікрон» хвороба має важчий перебіг, ніж при ранніх коронавірусних інфекціях. І все-таки у Великій Британії зросла кількість госпіталізованих з COVID-19 дітей (особливо дітей до року). Однак їм потрібно менше медичних втручань, наприклад додаткового кисню.

Така тенденція спостерігається і в США, де госпіталізація дітей, незважаючи на прогнози експертів у відсутності тяжких наслідків, постійно зростає. На сьогоднішній день у США діти складають близько 5% усіх госпіталізацій із COVID-19. Це вчетверо вище, ніж під час попередніх хвиль коронавірусу.

Для порівняння в Україні ситуація не краща – у нас частина хворих та госпіталізованих дітей стабільно зростає. На сьогоднішній день діти складають вже понад 6% від усіх хворих на коронавірус.

Поки що вчені сходяться на думці, що високий відсоток госпіталізації пояснюється двома вищепереліченими та логічними причинами:

  • підвищеною трансмісивністю штаму;
  • відсутністю імунітету від вакцинації.

У багатьох країнах, у тому числі й в Україні, вакцинацію від COVID-19 дозволено дітям лише з 12 років. Але й у групі дітей 12-17 років її отримали дуже мало.

Причина у мутаціях

Але є ще одна – третя причина, яка може пояснити тяжкість захворювання «Омікроном» саме у дітей. Багато мутацій змінили штам, і тепер він не так легко може інфікувати клітини легень. “Омікрон” зосереджений на верхніх дихальних шляхах, що, здавалося б, має бути позитивним моментом. Принаймні тому багато дорослих і переносять його досить легко.

Але у дітей носові проходи дуже вузькі, легко набрякають, що сприяє їх перекриттю. Тому інфекції верхніх дихальних шляхів у дітей часто мають перебіг надзвичайно тяжкий та супроводжується ускладненнями. Існують дослідження, які показують, що у багатьох дітей розвивається таке ускладнення, як круп. Це запалення верхніх дихальних шляхів, що викликає характерний кашель, що «гавкає».

Читайте також: СИМПТОМИ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ У НЕМОВЛЯТ: НАСКІЛЬКИ НЕБЕЗПЕЧНА СИТУАЦІЯ

Це підтверджує припущення, що діти хворіють на «Омікроном» не так, як дорослі. У дітей це захворювання швидше протікає як парагрип та респіраторно-синцитіальний вірус, які також можуть викликати круп або бронхіоліт. Безумовно, ці стани є ускладненнями та потребують посиленого лікування. Тому багато батьків занепокоєні станом дітей, які довго страждають від кашлю або лихоманки.

Але лікарі успішно лікують і круп та інші інфекції верхніх дихальних шляхів. Тому їх і не лякає збільшення кількості хворих та госпіталізованих дітей. Лікарів також тішить, що діти з «Омікроном» не хворіють на рідкісне, але все-таки характерне для «Дельти» ускладнення, яке називають синдром мультисистемного запалення (MIS-C). Це хороша ознака того, що Омікрон не викликає серйозних ускладнень.

Олена Алексєєва