Які правила введені в школах через коронавірус

Які правила введені в школах у зв’язку з коронавірусом у країнах світу

Під час пандемії, викликаної COVID-19, кожна країна намагається створити оптимальні правила і обмеження для відвідування громадських місць. Але з початком навчального року думки експертів про носіння масок, дотримання дистанції та дезінфекції в школах розділилися.

У деяких країнах прийняті стратегії щодо запровадження жорстких карантинних заходів із постійним носінням масок в класах. Однак підходи до введення обмежень також можуть і відрізнятися. Наприклад, в Іспанії стурбовані тим, як карантин позначиться на емоційному стані дітей, у Великобританії намагаються відкрити більше вбиралень, а в Японії батьки щодня заповнюють анкети про самопочуття дітей.

Франція

Франція була однією з тих країн, де уряд не вважав маски обов’язковими для носіння в громадських місцях. Тепер ця думка повністю змінилася. Для всіх дітей від 11 до 18 років одягання масок в школі є обов’язковим. При цьому знімати маску можна буде тільки поза шкільними приміщенями. На дошкільнят і учнів молодшої школи ці правила не поширюються, хоча для них вирішили обмежити кількість учнів – не більше 15 в приміщенні. Інших радикальних заходів, що обмежують пересування школярів, поки не введено, незважаючи на те, що буквально в перший тиждень навчання довелося закрити два десятка шкіл на карантин. Однак міністр освіти Франції налаштований оптимістично і не має наміру оголошувати карантин на всю країну, адже це зовсім незначна частина учнів.

Німеччина

У школах Німеччини, як і в багатьох європейських країнах, правила будуть варіюватися в залежності від регіону навчання. Тут до організації занять підійшли з німецькою педантичність. Наприклад, в найбільш густонаселеному регіоні Північний Рейн – Вестфалія діти зобов’язані носити маски всюди, незалежно від віку, і можуть бути виключені за порушення цього правила. Тільки учні молодшої школи можуть зняти маску, перебуваючи за своєю партою.

Особливістю карантинних заходів є бонуси для вчителів – вони зможуть здавати тест на наявність коронавірусу раз в 14 днів. Також тільки вчителі можуть знімати маски, але стоячи біля дошки – на відстані від учнів. В інших регіонах правила менш суворі.

Німці подбали і про велику кількість дезінфікуючих засобів (в кожному приміщенні), і про регулювання пересування по коридору (односторонньому), і про заняття фізкультурою (тільки на вулиці). До речі, багато вчителів похилого віку подали заяви про проведення уроків з дому (онлайн), але поки це дозволено тільки педагогам з підозрою на коронавірус або в разі їхнього поганого самопочуття.

Іспанія

В Іспанії навесні була одна з найважчих епідемічних ситуацій та тут досі готові в будь-який момент значно посилити карантинні заходи. В крайньому випадку, обов’язкове відвідування буде тільки для учнів молодших класів. В іспанських школах вирішили гарантувати соціальну дистанцію між учнями не менше двох метрів. Але такий варіант передбачає використання всіх вільних приміщень та обмеження кількості дітей до 15 осіб в класі. Тому, якщо буде потрібно, старшокласники повинні вчитися позмінно або частково в режимі онлайн.

На думку влади, такі умови дозволять відправляти на карантин не всю школу, а тільки клас, де з’явився хворий на коронавірус. Однак, як і в інших європейських країнах, кожен регіон Іспанії має право самостійно встановлювати правила. І багато автономій вже заявили, що не вважають обов’язковим ні соціальну дистанцію, ні носіння масок в класі.

Подібна ситуація схвилювала профспілки вчителів, які хочуть вчити дітей в класах, але при цьому захистити і себе, і учнів. В Іспанії педагоги переживають про те, що відсутність спілкування з однолітками погано позначиться на психічному здоров’ї дітей, тому вважають навчання онлайн неправильним підходом.

Великобританія

У Великобританії вирішили всерйоз поставитися навіть до жартів. Наприклад, учням заборонили жартувати про коронавіруси, а також навмисне кашляти і чхати. За подібну поведінку можуть навіть відрахувати. При цьому, оскільки країна є ще одним світовим рекордсменом по захворюванню, тут велику увагу приділяють проведенню дезінфекції, а в деяких школах навіть намагаються кожному класу (або декільком) надати свій туалет, щоб обмежити переміщення дітей і користування загальними приміщеннями.

Японія

Японія є однією з небагатьох країн, де вже пропустили початок навчального року (тут він починається в квітні). Але зараз діти відвідують школу, хоч і роблять це зі строгими обмеженнями. Маски можна знімати тільки на уроках фізкультури. Ще тут прийнято рішення вимірювати температуру біля входу в школу.

Оскільки в Японії дуже поширено заповнення всіляких форм, таку практику перенесли і в школи – батьки тепер щодня заповнюють анкети про здоров’я дитини. Але все-таки для японських батьків є невеликий бонус: якщо раніше в Японії проводили багато зборів і часто викликали батьків до школи, то зараз така практика скасована.

Яка з цих тактик протистояння пандемії виявиться ефективною, поки невідомо, але в будь-якому випадку і Міністерства охорони здоров’я, і адміністрації шкіл різних країн готові бути гнучкими і вводити нові, нехай і незвичайні, правила для збереження здоров’я дітей та вчителів.

Олена Алексєєва