Від чого залежить ріст людини. До якого часу триває ріст | Smart Mama 2024

Від чого залежить зріст дитини та чи можна на це вплинути?

Зростання кожної людини на 80% визначено генетично, а на 20% впливають інші чинники.

Всім батькам цікаво, якого зросту буде їх дитина. І хоча лікарі стверджують, що це визначено генетикою, є фактори, які можуть вплинути на зростання і додати або відняти пару-трійку сантиметрів. Харчування, гормони і фізична активність часто можуть внести ці корективи.

Як ростуть діти?

Генетика визначає 80% зростання людини, тому дитина навряд чи виросте до 190 см, якщо батьки зростом не вище 170 см. Але на зростання все-таки можна вплинути і зробити це саме в дитинстві: збалансоване харчування, здоровий спосіб життя і вчасно виявлені проблеми зі здоров’ям здатні змінити ситуацію.

Зростання дітей вперше сповільнюється у 9 місяців, а вдруге – у 8 років. Після цього дитина росте в середньому по 5,5 см на рік, до періоду статевого дозрівання, який може наступити в різний час. Тоді часто трапляється «сплеск зростання», після якого він припиняється – спочатку перестають рости кістки рук і ніг, потім хребет.

Як економіка впливає на зростання нації?

Генетика визначає не просто зростання конкретної людини. ДНК також відповідає за зростання в різних етнічних групах. Але тут теж є цікавий нюанс, яке вносить не генетика, а економіка. За цим принципом за останніх 100 років змінилося зростання людей в розвинених країнах. Наприклад, на початку ХХ століття американські чоловіки були третіми за висотою в світі, і кожне наступне покоління ставало на 5 см вище батьків, але зараз вони замикають четверту десятку «високих» країн, і нове покоління мало відрізнятиметься по зростанню від попереднього. Можливо, населення в США припинило рости?

Насправді період такого сплеску зростання пов’язаний з тим, що в країні в якийсь період зникли проблеми з харчуванням, і стала краще медицина. Але оскільки в останні роки ситуація стабільна, на зростанні це не позначається. У зв’язку з цим у вчених з’явилася теорія, що в країнах, де поліпшується рівень життя, люди краще ростуть. Наприклад, в країнах Африки, де є проблеми з харчуванням, середній ріст нижче, а в деяких країнах Азії, де останніми роками спостерігається економічний підйом, нове покоління значно зросло, що пояснює велику кількість нетипово високих китайців і японців.

Серед європейців  найвищими є голландські чоловіки зі 183 см середнього зросту. Азія все-таки утримує лідерство за кількістю низьких чоловіків, наприклад в Індонезії чоловік в середньому доростає тільки до 160 см. Українці теж не найнижча нація – до 175 см ростуть в середньому чоловіки, а ось українки на 10 см нижче.

Хлопчики/дівчатка

Різниця в зрості між чоловіками і жінка з’являється в підлітковому віці. Статеве дозрівання і у дівчат, і у юнаків триває від 2 до 5 років. Але часто ми бачимо, що дівчатка вище хлопчиків-підлітків одного з ними віку. Це пов’язано з тим, що у хлопчиків статеве дозрівання починається на рік або навіть два пізніше. Плюс до цього – дівчата можуть активно рости перші пару років після початку статевого дозрівання, а потім їх зростання практично не змінюється. Хлопчики ж починають рости пізніше і довше, тому до 16-18 років вони виявляються вже вище ровесниць.

Як вирости вище?

Вчені знайшли понад 700 генів, деякі з яких відповідають на зростання тканин, а інші – за вироблення гормонів росту. Але, як ми бачимо, різниця в зростанні може залежити навіть від того, в розвиненій країні ви живете чи ні. Факторів, які можуть впливати на зріст дитини, не так багато і їх можна виділити в кілька груп.

Недоношеність і передчасні пологи

Недоношені діти, особливо якщо це було викликано поганим харчуванням, в подальшому не тільки погано набирають вагу, але і ростуть. Також передчасні і важкі пологи бувають причинного багатьох проблем, серед яких і відсталість в розвитку нервової системи, і вага, і ріст. У більшості випадків обидві категорії дітей, не доберуть норми росту, якщо в дитинстві посилено не працювати над їх фізичним розвитком.

Гормональні збої

В принципі за нашу висоту відповідають гормони росту, яких іноді може не вистачати. Якщо дитина відстає від норм, бути може, у неї вроджений дефіцит гормонів росту. Але це рідкісна ситуація, частіше на ріст можуть впливати гормони, вироблені щитовидною залозою. Тестостерон або естроген, активно виробляються в період статевого дозрівання, теж впливають на ріст кісткової тканини. Тому, якщо ви звернули увагу на відставання від норми зростання, можна звернутися за консультацією до ендокринолога.

Якісне харчування

Це один з найважливіших чинників зростання. Діти повинні отримувати достатню кількість вітаміну D і кальцію, а також ще багато інших мікроелементів, важливих для росту кісток. Часто хороше харчування – це особливість розвинених країн. Але не варто забувати, що в цих же країнах зараз високий рівень ожиріння, яке викликає гормональні збої і як наслідок – протилежні ефект. Для гарного росту необхідно їсти продукти, багаті на білок: домашню птицю, рибу, яйця, бобові, горіхи і насіння. Крім того, потрібно налягати на продукти з кальцієм: молоко, сир, йогурти, броколі, зелень.

Фізична активність

Заняття спортом допомагають зробити кістки щільніше і міцніше, а добре розвинений м’язовий «каркас» допомагає утримувати поставу. Необхідно пам’ятати, що для хорошого розвитку необов’язково ставати спортсменом, досить регулярні фізичні вправи і відпочинок. Саме під час сну виділяються гормони, необхідні для росту. Якщо підліток регулярно не висипається, це обов’язково позначиться на його розвитку.
Звичайно, однією здорової дієти і спорту не вистачить, щоб дорости до баскетболіста (якщо тільки ваш тато не грав в баскетбол), але вирости на додаткові 5 см цілком можна.

Олена Алексєєва