Штам «Омікрон» може спричинити у дітей круп | Smart Mama 2024

Штам «Омікрон» може спричинити у дітей круп

Лікарі виявили новий вплив штаму COVID-19 «Омікрон» на дітей ясельного віку, яким ще не можна робити вакцинацію. «Омікрон» здатний викликати несправжній круп – запалення дихальних шляхів, що ускладнилося стенозом гортані, повідомляє  NBCNews.

Хоча круп, як правило, небезпечний, він часто виникає у дітей віком до двох років і може налякати батьків, які вже й так на нервах через те, що їх надто маленькі діти заразилися COVID-19. Лікарі стверджують, що круп, швидше за все, виникає тому, що «Омікрон» має вищу тенденцію осідати в дихальних шляхах, ніж у інших штамів.

Читайте також: У ДИТИНИ COVID-19 ЧИ ГРИП? ЧЕКЛІСТ ДЛЯ БАТЬКІВ

А дихальні шляхи маленьких дітей настільки вузькі, що для їхньої закупорки вистачить і невеликого запалення, — каже доктор Бадді Крич, експерт з педіатричних інфекційних захворювань та директор Програми досліджень вакцин Вандербільта в Медичному центрі Університету Вандербільта в Нешвіллі, штат Теннессі.

Коли дитина з крихітними запаленими дихальними шляхами кашляє, вона може це робити з особливим звуком, що нагадує гавкіт собаки або тюленя. Це характерний симптом крупу. Доктор Бадді Крич стверджує, що він та його колеги відзначали напади крупа у маленьких дітей із позитивним результатом на COVID-19. Верхні відділи дихальних шляхів таких дітей сильно набрякають. Коли це відбувається, виникає характерний кашель, схожий на гавкіт.

Багато сезонних вірусів, включаючи парагрип та респіраторно-синцитіальний вірус, можуть викликати круп та інфекцію дихальних шляхів, яку називають бронхіолітом. Тепер, ймовірно, і COVID-19 – особливо варіант «Омікрон» – має бути доданий до цього списку.

Читайте також: Омікрон: в Україні стрімке зростання нових випадків COVID-19 серед дітей

Доктор Саїф Аль-Катарне, дитячий пульмонолог із Університету Західної Вірджинії (США), також відзначив збільшення таких діагнозів зі зростанням кількості випадків захворювання COVID-19 у дітей. Швидке поширення «Омікрону» серед населення США призводить до госпіталізації більшої кількості дітей. Тому лікарі готуються до зростання кількості маленьких пацієнтів із бронхіолітом та крупом.

Обнадійлива новина для батьків полягає в тому, що круп та бронхіоліт добре відомі лікарям, які мають багаторічний досвід лікування цих захворювань. Інфекційний круп – одне з перших захворювань, які вивчають, коли стажуються у педіатрії, зазначають фахівці.

Джерело virus-stop