Україна на порозі максимальної захворюванності на COVID-19

Україна на порозі максимальної захворюванності на COVID-19

В Україні щотижня госпіталізують по 4 тисячі хворих на коронавірус. Від початку епідсезону на COVID-19, грип та ГРВІ вже захворіло 1,3 мільйона людей.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Зараз COVID-19 є безумовним «фаворитом» серед сезонних інфекцій.

«Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше», — сказав Кузін.

Пік захворюваності на коронавірус МОЗ прогнозувала з середині грудня – тобто Україна вже фактично на порозі максимальної захворюваності. Передбачається, що кількість інфікувань COVID-19 буде поступово зменшуватися про упродовж січня 2024 року, однак до нього приєднається грип.

«Починаючи із січня вже почне циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2», – прогнозує головний державний санлікар.

За його словами, спроможностей системи охорони здоров’я має вистачити для надання медичної допомоги всім хворим. Водночас у МОЗ закликають не нехтувати вакцінацією.  Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з троьх щеплень.

Нагадаємо, що для лікування легких ступенів COVID-19 та інших ГРВІ, включаючи грип, є лише противірусні препарати.

З огляду на схожість симптомів на першому етапі захворювання, варто звернутися до лікаря. Він може призначити противірусні препарати широкого спектру дії – тобто такі, які однаково ефективно борються з різними вірусними інфекціями, блокуючи як РНК-, так і ДНК-віруси.

Читайте також: Ковід повернувся: трьом областям України загрожує карантин, – МОЗ

В Україні наразі доступні противірусні засоби прямої дії на основі флавоноїдів – біоактивних речовин, які містяться у рослинах. Для дітей одим із таких препаратів є сироп Флавовір. Він містить активну (діючу) речовину – рідкий екстракт протефлазід, що пригнічує вірусні ферменти розмноження, завдяки чому знижується кількість атакуючих дитячий організм вірусних копій, тобто вірусне навантаження.

Читайте також: Що робити, якщо дитина часто хворіє на застуду

Своєчасний початок лікування Флавовіром не тільки блокує вірусне розмноження, але і не дасть змоги вірусам поширитися далеко за межі дихальних шляхів і порушити бар’єрні механізми інших органів, з формуванням інфекційних вогнищ. Крім того, ефективне пригнічення копіювань вірусів дозволить знизити навантаження на імунітет дитини і мінімізувати ризик розвитку збоїв в його роботі.

Це препарат, який має широкий спектр противірусної дії і завдяки біологічним властивостям флавоноїдів не чинить негативного впливу на імунну систему. Тому Флавовір може бути рекомендовано для лікування COVID-19, грипу та ГРВІ навіть дітей від народження.